avgust 29, 2021

KORONAVIRUS: Precepljenost je 42,7-odstotna

Napovedi zdravstvenih strokovnjakov se uresničujejo, epidemiološka slika se hitro slabša. Bodo sledila dodatna zaostrovanja ukrepov? Ta teden sicer prinaša plačljiva hitra testiranja, aktualno dogajanje bomo spremljali v etru Štajerskega vala in na tej spletni novici.

Število okužb pred jesenjo znova narašča, zato zdravstvena stroka poziva k cepljenju. (Foto: Pixaby)

NEDELJA, 29. 8. 2021

SLOVENIJA - V ponedeljek lahko učenci in dijaki v lekarnah prevzamejo brezplačne teste za samotestiranje. Prejeli bodo pet testov za testiranje enkrat tedensko doma ali v dijaškem domu. Za prevzem bo treba predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu.

SLOVENIJA - Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je do zdaj v Sloveniji cepljenih 986.631 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev, je sporočila vlada. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 69 odstotkov. Z vsemi odmerki pa je cepljenih 899.943 oz. 43 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 51 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 64 odstotkov.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 1396 PCR-testov in potrdili 273 okužb z novim koronavirusom, okuženih je bilo 19,6 % testiranih. Bolnišnice s covid oddelki se vse bolj polnijo. Trenutno jih je hospitaliziranih 129 bolnikov s covidom-19, 23 jih potrebuje intenzivno nego. Število potrjenih primernov na 100.000 prebivalcev se je v Sloveniji v zadnjih 14 dneh povzpelo na 240. Število aktivnih primerov pa je po ocenah preseglo 5.000 in znaša 5.072 oz. 179 več kot dan prej.

SOBOTA, 28. 8. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 3.103 PCR-testov in odkrili 538 okužb, okuženih je bilo 17,3% testiranih. V bolnišnicah se zaradi koronavirusne bolezni zdravi 121 ljudi, kar so štirje bolniki več kot v petek. 21 bolnikov potrebuje intenzivno terapijo. Umrla sta še dva bolnika s covidom-19. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh se je po podatkih Sledilnika za covid-19 zdaj povzpelo že na 232. Slovenija je tako dosegla rdečo stopnjo.

SLOVENIJA - Danes so začele veljati nekatere novosti pri ukrepih za omejevanje širjenja covida-19. Pogoj PCT, torej preboleli, cepljen, testiran, se širi na udeležence športne rekreacije v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, in študente na fakultetah. Za slednje bo dovolj tedensko testiranje, ki bo brezplačno. Enako bo po novem veljalo tudi za osebe, ki delajo v projektih socialne aktivacije in v projektih večnamenskih romskih centrov, ter osebne asistente. Enaki pogoji veljajo za gasilce in civilno zaščito. Pogoja PCT pa od danes ne bo treba izpolnjevati osebam, ki čez mejo prehajajo, ker prevažajo otroka, mlajšega od 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, če se vrnejo nazaj v dveh urah. Medtem tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, vsaj še do 5. septembra ob vstopu v državo ne bo treba dokazovati PCT pogoja.

PETEK, 27. 8. 2021

SLOVENIJA - Vlada je spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom. Po novem bo tudi za cepivo AstraZenece veljalo, da se cepljenje izkazuje z dokazilom o drugem odmerku cepiva. Še podrobneje o tem TUKAJ.

SLOVENIJA
- Zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov bo od ponedeljka veljala četrta faza aktivacije bolnišnic. Po njej bodo covidne bolnike zdravili tudi v bolnišnicah Nova Gorica, Novo mesto in Murska Sobota. Trenutno jih zdravijo v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru, na kliniki Golnik ter v celjski splošni bolnišnici. Na včerajšnji dan je hospitalizacijo potrebovalo 117 covid bolnikov, številka narašča iz dneva v dan. 


SLOVENIJA -
Učenci osnovnih šol od 7. do 9. razreda ter dijaki se bodo v novem šolskem letu morali samotestirati. Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je na današnji novinarski konferenci dejal:

Testi bodo na voljo v lekarnah od ponedeljka naprej, dvigniti jih bo mogoče z otrokovo kartico zdravstvenega zavarovanja. Cugelj je ob tem poudaril, da je samotestiranje namenjeno le za zdrave osebe, starše poziva, naj v primeru simptomov koronavirusa pri učencu ali dijaku kontaktirajo pediatra oziroma osebnega zdravnika, da jih napoti na PCR test. Na vprašanje, kdo bo teste preverjal, je Cugelj dejal, da nihče, saj da gredo na zaupanje.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdilli 542 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 18,4 % vseh opravljenih PCR testov. Po evropskem semaforju smo po 14-dnevni pojavnosti na 100.000 prebivalcev že prešli v rdečo fazo. Povečuje se tudi število covid bolnikov v bolnišnicah, naraslo je na 117. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 23 let, najmlajši v intenzivni negi pa 39. Včeraj sta umrla dva okužena.   

CELJSKO
- Ob poslabševanju epidemiološke slike v naši državi se krepijo pozivi k dvigu precepljenosti. Pristojni poudarjajo, da bo možno le tako v prihajajočih tednih in mesecih bolnišnice zaščititi pred previlikim pristkom bolnikov s covidom-19, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje. Kakšna pa je precepljenost med zdravstvenim kadrom? V celjski bolnišnici je v povprečju cepljenih približno 74 odstotkov zaposlenih. Precepljenost med zdravniki je, kot je za naš radio povedala direktorica Margareta Guček Zakošek skoraj 100-odstotna, med diplomiranimi medicinskimi sestrami okoli 75-odstotna, med zdravstvenimi tehniki pa približno 70-odstotna. Kaj pa v Zdravstvenem domu Celje? Kot so sporočili je doslej cepljenih 80 odstotkov vseh zaposlenih. Najvišji delež cepljenih je trenutno med zdravniki, 97 odstotkov, med diplomiranimi medicinskimi sestrami je 89 odstotkov cepljenih, med srednjimi medicinskimi sestrami pa 72 odstotkov.


ČETRTEK, 26. 8. 2021

SLOVENIJA - Na današnji seji je vlada pretresala epidemiološke ukrepe. Med drugim je določila obveznost tedenskega testiranja tudi za študente, stroške testov bo kril državni proračun. Prav tako bodo morali pogoj PCT izpolnjevati udeleženci športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejši od 15 let. Je pa vlada dodala še eno izjemo pri prestopu meje. Trenutno lahko mejo brez napotitve v karanteno in brez pogoja PCT prestopijo osebe v mednarodnem prevozu in tranzitu, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti. Odslej bodo na tem seznamu tudi osebe, ki prehajajo mejo zaradi prevoza otroka v šolo ali vrtec, a se morajo čez mejo vrniti v dveh urah po prehodu meje. Spremembe bodo začele veljati dan po objavi v uradnem listu, tako bo do 5. septembra.

SLOVENIJA - Včeraj so odkrili 509 novih okužb s covidom-19, število covidnih bolnikov v bolnišnicah se je povzpelo na 105. Ena okužena oseba je umrla. Še več podatkov vidite v spodnji vladni grafiki:


SLOVENIJA
- Vlada bo na današnji seji, kot vsak teden, pretresala tudi epidemiološke razmere. Pričakovati je, da jih bo v glavnini podaljšala. Svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi Mateja Logar, v tem tednu namreč predlaga, da se ohranijo do sedaj veljavna priporočila. Če se bo epidemiološka slika še slabšala, pa bodo predlagali, da bi se sistem PCT razširil, povečali pa bi tudi zahtevano pogostost testiranja. V ponedeljek bodo začeli tudi s preoblikovanjem semaforja ukrepov. 


SREDA, 25. 8. 2021

PREBOLD - Svet zavoda Osnovne šole Prebold na seji ni glasoval o razrešitvi ravnatelja Petra Žureja, ki jo je že dvakrat predlagal šolski inšpektorat. Je pa v treh urah obravnaval gradivo inšpektorata. Predsednik sveta zavoda Marjan Golavšek je po seji dejal, da so člani sveta po razpravi soglasno pozvali inšpektorat, da jim posreduje ugotovljene kršitve zakonodaje iz obeh pozivov za razrešitev, ustanovitelja pa, da jim zagotovi pravno pomoč v postopku poziva inšpektorata. Kot je znano, naj bi ravnatelj prebolske šole zavračal zaščitne ukrepe, ki jih vlada v boju s koronavirusom nalaga šolam, od ministrstva pa je v dopisu med drugim zahteval znanstvene dokaze o virusih kot povzročiteljih bolezni ter študije o varnosti in učinkovitosti povečane uporabe razkužil in mask. Žureja je med sejo pred šolo prišlo podpret okoli 100 njegovih podpornikov.

Protestniki pred šolo v podporo ravnatelju. (Foto: Štajerski val)


SLOVENIJA
- Svetovalna skupina za covid-19 bo v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Po besedah vodje skupine Mateje Logar bo ob ostalih dejavnikih glavni dejavnik zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo, kot je povedala za STA, pogoj PCT razširili in povečali zahtevano pogostost testiranja.

ŠMARJE PRI JELŠAH, CELJE
- Minister za zdravje Janez Poklukar je bil na delovnih sestankih v Splošni bolnišnici Celje, Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah ter Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Kaj je povedal po srečanjih, prisluhnite
TUKAJ.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 508 okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 18,1 % vseh opravljenih PCR testov. Število aktivnih okužb je preseglo številko 4000. Tudi število okuženih, ki potrebujejo hospitalizacijo, se povečuje - 89 covid bolnikov je v bolnišnicah. 1 okužena oseba je včeraj umrla. Še več podatkov tudi o cepljenih je v spodnji vladni grafiki.



ŠMARJE PRI JELŠAH, CELJE
- Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah in šmarski dom upokojencev bo danes obiskal minister za zdravje Janez Poklukar. Na delovnem sestanku z vodstvoma domov bo spregovoril o cepljenju proti covidu-19 na območju šestih občin Obsotelja in Kozjanskega. Podatki NIJZ-ja kažejo, da je tam precepljenost med slabšimi v državi. Najslabša je v občinah Podčetrtek in Kozje, kjer je vse potrebne odmerke doslej prejelo manj kot 35 odstotkov občanov, najvišja v občinah Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina – nekaj več kot 37-odstotna. A tudi to je manj od slovenskega povprečja, ki je pri 42 odstotkih. Šmarski zdravstveni dom sicer poleg cepljenja naročenih prebivalcev, že več tednov organizira tudi cepljenje za nenaročene s cepivi različnih proizvajalcev. Danes v Šmarju cepijo s Pfizerjem, v Rogaški pa s Pfizerjem in Johnsonom. Minister bo imel danes tudi sestanek v celjski bolnišnici.


TOREK, 24. 8. 2021

SLOVENIJA - Prvi dan novega šolskega leta se bo, kot kaže, za vse učence in tudi dijake začel s poukom v šoli po modelu B, a z omejitvami, ki se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov. Za osnovno šolo so po poročanju STA štirje modeli in trije podmodeli, ki so naravnani na priporočila in so vezani na epidemiološko stanje. Skrajna modela sta, da vsi pridejo v šolo brez omejitev - model A - oz. da so šole zaprte in se vsi učenci izobražujejo na daljavo - model D. Vrnitev vseh učencev in dijakov v šole ob upoštevanju priporočil predvideva model B, kombinacijo pouka v šoli in na daljavo pa vključuje model C.
Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali. Za učitelje velja pogoj PCT, če torej niso preboleli covida-19 in niso cepljeni, se bodo morali testirati enkrat na teden, na stroške države. Neupravičena odklonitev testiranja pa pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, je po poročanju RTV zapisano v okrožnici, ki so jo prejeli danes pozno popoldne na šolah.

SLOVENIJA - 
Včeraj so v Sloveniji odkrili 2.489 PCR-testov in potrdili 477 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pozitivnih je bilo 19,2 odstotka testiranih. Potrjenih je bilo 361 okužb z novim koronavirusom več kot dan prej, tudi delež pozitivnih testov je bil za 3,8 odstotne točke višji. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 24, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa za 12 okužb. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 3.753 aktivnih okužb, kar je 258 več kot dan prej.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA - Precepljenost proti covidu-19 v Sloveniji je slaba – trenutno je nekaj manj kot 42-odstotna. V Savinjski regiji je še malce nižja, v Podravski regiji pa je manj kot 39-odstotna, kar je najmaj v državi. Zdravstveni strokovnjaki poudarjajo, da je cepljenje ključ, da virus vendarle premagamo. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar o cepljenju razlaga:

Podatki kažejo, da je bilo v prejšnjem tednu v bolnišnicah v intenzivne enote sprejetih 15 covid bolnikov, med njimi je bilo 14 takšnih, ki niso bili cepljeni oz. covida niso preboleli, eden pa je bil polno cepljen. Ker se število okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, hitro povišuje, je včeraj covid bolnišnica znova postala tudi Splošna bolnišnica Celje.

PONEDELJEK, 23. 8. 2021

SLOVENIJA - Na večerni seji je Vlada dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju. Umaknila je zahtevo za izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja za tiste, ki pripeljejo otroke v vrtec oz. prve tri razrede osnovne šole. Je pa pogoj PCT še naprej obvezen na primer ob uvajanju otroka-novinca v vrtec, za govorilne ure ali roditeljske sestanke. Obvezno je tudi nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok, ohranjanje varnostne razdalje ter zračenje prostorov. Dopolnitev odloka začne veljati po objavi v uradnem listu.

SLOVENIJA -
Odslej morajo tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Tako je vlada odločila minuli teden. Izpolnjevanje pogoja PCT pa ni potrebno, če starš otroka prevzame pred vhodom vrtca.

CELJSKO - Epidemiološka slika se poslabšuje in tudi v Savinjski regiji narašča število novih okužb s koronavirusom. V Splošni bolnišnici Celje se tako pripravljajo, da bodo znova začeli sprejemati covidne bolnike, ki sta jih do zdaj zdravila le klinična centra v Ljubljani in Mariboru. Direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek razlaga:

Upa, da postelj ne bodo takoj zapolnili in da bodo v tej fazi lahko vztrajali nekaj časa. Zakaj?

Guček Zakoškova sicer pravi, da so na jesen dobro pripravljeni, pri organizaciji da so jim pomagale dosedanje izkušnje. Kljub temu vse prebivalce poziva k cepljenju in odgovornemu ravnanju.

SLOVENIJA - Po podatkih covid sledilnika, so včeraj v državi opravili 754 PCR testov, med njimi je bilo pozitivnih 116 oziroma 15,4 % testov. V državi je trenutno 3.496  aktivnih okužb. V bolnišnicah je 75 covidnih bolnikov, med njimi jih 18 potrebuje intenzivno nego. Včeraj je umrl en covidni bolnik.

KOZJE – Danes bo državna cepilna mobilna enota v občini Kozje. Na voljo bodo vsa štiri cepiva, cepljenje bo po sledečem urniku:
12.00 - 13.30 Gasilski dom Lesično
14.00 - 15.30 Gasilski dom Kozje
16.00 - 17.00 Gasilski dom Buče
17.45 - 19.00 Gasilski dom Podsreda.

ŠENTJURZdravstveni dom Šentjur je doslej zorganiziral le posamezne akcije množičnega cepljenja brez naročanja. Odslej pa bodo na voljo stalni termini, cepili bodo v prostorih šentjurskega zdravstvenega doma ter nekaj petkov v domu na Planini pri Sevnici, s cepivom Pfizer, in sicer po sledečem urniku.
PONEDELJEK: 7.00-15.00
TOREK: 7.00-15.00
SREDA: 7.00-15.00
ČETRTEK: 7.00-19.00
PETEK: 7.30-14.00, (razen 27. 8., 17. 9. in 24. 9., ko bo cepljenje v ZP PLANINA)

ŠMARJE PRI JELŠAH – Ta teden bo cepljenje proti covidu-19 v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, v postajah Šmarje in Rogaška Slatina, po nekoliko drugačnem razporedu kot doslej:

SLOVENIJA
– Od danes so testiranja s hitrimi antigenskimi testi samoplačniška. To velja, če želi posameznik, ki ni cepljen ali ni prebolevnik, na primer v tujino, gledališče, notranjost restavracije ter drugam, kjer je zahtevan PCT pogoj. Izjema pa so testi, ki jih zaposlenim v določenih dejavnostih odreja državni odlok. Tem bo testiranja še naprej plačevala država. Dejavnosti našteva zdravstveni minister Janez Poklukar:

SLOVENIJA – Epidemiološka slika se hitro poslabšuje. Sedemdnevno povprečje novih okužb na dan se je povzpelo na 300, celo na soboto, ko je običajno opravljenih manj testov, so potrdili 244 okužb. Tudi v bolnišnicah zdravijo vse več covidnih bolnikov, po zadnjih podatkih jih je 66, med njimi jih 17 potrebuje intenzivno terapijo. Od začetka izbruha covida-19 je v Sloveniji umrlo že 4440 okuženih.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.