september 4, 2021

KORONAVIRUS: Razmere se še poslabšujejo

Teden, ki je prinesel začetek novega šolskega leta, prinaša tudi zaskrbljenost zaradi covida-19. Število novih okužb se namreč močno povečuje, prav tako število covid bolnikov v bolnišnicah, pa tudi število smrti. Dogajanje spremljamo na tej spletni novici in v etru Štajerskega vala.

Precepljenost v Sloveniji je slaba, komaj 43-odstotna. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 5. 9. 2021 

SLOVENIJA - Na včerajšnjo soboto so odkrili 317 novih okužb z novim koronavirusom, ponovno se je povečalo tudi število covid bolnikov v bolnišnicah, zdaj jih je 209. Umrl na srečo ni nihče od okuženih. Še več številk je v spodnji vladni grafiki: 
 


SOBOTA, 4. 9. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Z njim bo s ponedeljkom razširila pogoj PCT na številne dejavnosti. Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, v marsikateri dejavnosti ga bo moral izkazati tudi uporabnik. "PCT pogoj morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje," je dejal zdravstveni mnister Janez Poklukar. Za opravljanje dela kot PCT pogoj testiranja se bo po movem štelo tudi testiranje s HAG testi za samotestiranje. Zaposlenim bo teste za samotestiranje plača država, uporabniki storitev oz. dejavnosti jih plačajo sami. Za koga pa PCT pogoj ni potreben, vlada našteva v spodnji grafiki, še več pa preberite TUKAJ.

 

SLOVENIJA - 
V petek je bilo ob opravljenih 3.748 PCR-testih potrjenih 741 okužb, okuženih je bilo 19,7-odstotkov testiranih. V bolnišnicah zdravijo 189 covidnih bolnikov, od tega 44 na intenzivni terapiji. Umrla sta še dva covidna bolnika. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih znaša 314, kar je 297 več kot dan prej. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi z novim koronavirusom aktivno okuženih 6.682 ljudi. Do zdaj so po njihovih podatkih s prvim odmerkom cepili 1.001.742 ljudi, z vsemi odmerki pa je cepljenih 915.637 ljudi.

CELJE - Zaradi vedno slabše epidemiološke situacije v Splošni bolnišnici Celje z današnjim dnem znova omejujejo obiske hospitaliziranih pacientov. Obiski so prepovedani, izjema so obiski: kritično bolnih, porodnic, ki jih lahko obišče le oče novorojenčka, ter hospitaliziranih otrok, ki jih lahko obišče en starš ali skrbnik. Ti obiski lahko sicer trajajo največ 15 minut, mogoči pa so le z dovolilnico, ki jo bo izdal odgovorni zdravnik. Sicer pa v bolnišnici še poudarjajo, da morajo biti obiskovalci zdravi, prav tako je zahtevan pogoj PCT, ki ga bodo preverjali varnostniki in zdravstveno osebje na vhodih. Spremstvo porodnice pri porodu je, kot sporočajo iz celjske bolnišnice, še naprej dovoljeno.

SLOVENIJASkupina protestnikov, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je sinoči vdrla v prostore RTV Slovenije. Pri tem jim je uspelo vdreti tudi v studio informativnega programa. Šlo naj bi za gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije pod vodstvom Ladislava Trohe, ki sicer pred stavbo RTV tedensko protestirajo že od spomladi. Na kraju dogodka je posredovala policija. Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije sta napad na RTV ostro obsodila.

PETEK, 3. 9. 2021

SLOVENIJA - Po predlogu načrta ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 oziroma tako imenovanega semaforja je svetovalna skupina predstavila šest faz ukrepov. Ob slabšanju epidemioloških razmer bi širili pogoj PCT in pogostost testiranja. Omejevali bi odpiranje lokalov in nočno gibanje. V zadnji fazi je predvideno zaprtje države, ne pa tudi šol. Ob tenutnih podatkih hospiotaliziranih covid bolnikov - 180 je vseh, 45 med njimi jih je v intenzivni negi - bi se po predlogu semaforja uvrstili v tretjo od šestih faz. Končno različico semaforja bo sicer sprejela vlada, ki predlog lahko še spremeni.

CELJSKO -
Zaradi vedno slabše epidemiološke situacije in skokovitega naraščanja števila okuženih s covid-19 v Splošni bolnišnici Celje z jutrišnjim dnem omejujejo obiske hospitaliziranih pacientov. Obiski bodo prepovedani, z izjemo:
• pacientov, ki so kritično bolni,
• porodnic, ki jih lahko obišče le oče novorojenčka,
• otrok, ki jih lahko obišče le en starš ali skrbnik.
V teh primerih bodo obiski omejeni na eno zdravo osebo. Trajajo lahko največ 15 minut v času med 15. in 16. uro.

Spremstvo porodnice pri porodu je dovoljeno, sporočajo iz bolnišnice. Obisk posameznega pacienta bo, kot še razlagajo, mogoč z dovolilnico, ki jo bo izdal odgovorni zdravnik.

Sicer pa v bolnišnici še poudarjajo, da morajo obiskovalci za obisk izpolnjevati PCT pogoj, ki ga bodo preverjali varnostniki in zdravstveno osebje na vhodih. Obiskovalcem, ki nimajo potrdila PCT ali negativnega PCR testa na covid-19, ki ni starejši od 72 ur ali negativnega HAGT testa na covid-19, ki ni starejši od 48 ur, vstop v bolnišnico ni dovoljen.

Vsi, ki prihajajo na obisk k hospitaliziranim bolnikom, morajo biti zdravi. Na obisk morajo priti s svojo obrazno zaščitno masko, ki ne sme biti iz blaga.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 610 novih okužb s covidom-19. 18,5 % vseh PCR testov je bilo pozitivnih. V bolnišnicah je že 180 covid bolnikov, samo včeraj so jih na novo hospitalizirali 33. Umrlih včeraj na srečo ni bilo.  

SLOVENIJA
- Vlada je včeraj spremenila odlok, ki določa pogoje vstopa v državo. Brez pogoja PCT in karantene bo čez mejo možno prehajati tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda, so sporočili po seji vlade. Spomnimo, ostale izjeme so še mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki, delovni migranti in prevoz otroka do 15. leta zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje. Novega semaforja ukrepov v boju s covidom-19 pa medtem kljub napovedim še ni.

CELJE
- Splošno bolnišnico Celje bo danes obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Predvsem mu bodo predstavili potek bolnišnične novogradnje, projekta, ki so ga začeli v začetku lanskega leta in bo trajal do leta 2024. V celoti bo bolnišnična novogradnja stala 117 milijonov evrov. Minister se bo seznanil tudi z aktualnim stanjem v tretji največji bolnišnici v državi, kjer so po včerajšnjih podatkih med drugim zdravili 26 covid bolnikov. Obiskal bo tudi cepilni center v dvorani Zlatorog, kjer cepljenje proti koronavirusu izvaja celjski zdravstveni dom.


ČETRTEK, 2. 9. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji določila izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o drugačni ureditvi dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije. "Za razliko od zdaj veljavne ureditve dodatka za delo v rizičnih razmerah, na podlagi katere je višina dodatka odvisna od osnovne plače javnega uslužbenca, se predlaga, da se sedanji dodatek nadomesti z dodatkom, izraženim v nominalnem znesku in ne več v odstotku od urne postavke osnovne plače. S tem bi preprečili razlikovanje med javnimi uslužbenci glede višine tega dodatka, saj bi vsi, ki delajo v času razglašene epidemije pod enakimi pogoji glede nevarnosti za izpolnjeno polno mesečno delovno obveznost prejeli isti pavšalni bruto znesek dodatka," so sporočili po seji vlade. Za najvišjo stopnjo je predviden dodatek do 400, za srednjo do 200 in za najnižjo stopnjo nevarnosti do 100 evrov bruto.

SLOVENIJA
- Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je danes objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je po novem Slovenija obarvana rdeče. V rdečem je večina zahodne Evrope, medtem ko hrvaška obala in severna Italija ostajata oranžni.


SLOVENIJA
- Po podatkih Sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji potrdili 666 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 3611 PCR testov, ob tem še 20.368 hitrih antigenskih testov. Delež pozitivnih izvidov je bil 18,4 %. Število aktivnih primerov se je povzpelo na 6047, 14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 286,7. V bolnišnicah se zdravi 162 bolnikov s koronavirusom, 40 jih potrebuje intenzivno terapijo, včeraj so umrli 3 bolniki s covidom-19, s čimer se je skupno število smrti povzpelo na 4453.


SLOVENIJA - Vlada bo na današnji seji obravnavala aktualne epidemiološke razmere in pretresala ukrepe. Pričakovati je, da bo na predlog svetovalne skupine za covid-19 razpravljala tudi o t. i. semaforju oziroma načrtu ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19. Skupina naj bi predlagala, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. Prehod v določene faze naj bi bil odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov, meje različnih faz pa naj bi sovpadale s strategijo za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Domovi za starejše so se v poletnih mesecih pripravljali na jesenske mesece, ko se bodo spet soočili z večjo nevarnostjo širjenja novega koronavirusa. Kot pravi direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel, so se zaposleni poleti znova izobraževali o preprečevanju vnosa okužb. Namestili pa so tudi nekaj prezračevalnih naprav:

Dom je naložbo namreč kril sam, zanjo je namenil slabih 50 tisoč evrov. Sicer pa Drimlova pravi, da v jesen vstopajo s številnimi izkušnjami, ki jim bodo gotovo v pomoč. Predvsem pa jo veseli, da imajo tokrat dovolj zaščitne opreme.

SREDA, 1. 9. 2021

SAVINJSKA REGIJA - Med občinami Savinjske regije so včeraj največ okužb potrdili v občini Celje, 23. V Slovenskih Konjicah jih je bilo 11, v Velenju 9, v Žalcu, Šmarju pri Jelšah, Vojniku in Mozirju pa po 5. Največ aktivnih okužb je v občinah Celje, 156, Velenje, 61, in Žalec, 51. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ

SLOVENIJA
- Pristojni inšpektorat bo lahko, v skladu s sklepom ministrstva za izobraževanje, odredil izvajanje izobraževanja na daljavo za izobraževalni zavod, ki ne bi izpolnjeval predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.
Rešitev so po pojasnilih ministrstva sprejeli s ciljem ničelne tolerance v primerih nezagotavljanja pogojev za varno in spodbudno učno okolje vrtcev in šol, kot jih predpisujejo strokovni ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19. Ministrica Simona Kustec je v sporočilu za javnost izrazila pričakovanje, da bodo zoper posameznike, ki ukrepov za varno šolo ne bi upoštevali, in njihovo delovanje aktivirani vsi pravni ukrepi nevestnega dela in ogrožanja zdravja.

SLOVENIJA
- Velik porast okužb s koronavirusom je. Včeraj so potrdili 764 novih okužb. 20,2 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. Še nekaj včerajšnjih podatkov je razvidnih v spodnji vladni tabeli.


OBSOTELJE in KOZJANSKO
- Precepljenost proti covidu-19 v Sloveniji je 43-odstotna. V šestih občinah Obostejla in Kozjanskega je še slabša – najnižja je v občinah Podčetrtek in Kozje, kjer je vse potrebne odmerke prejelo manj kot 36 odstotkov občanov. V Rogatcu je za odstotno točko boljša, v Bistrici ob Sotli in Rogaški Slatini je 38, v Šmarju pri Jelšah pa 39-odstotna. V. d. direktorice šmarskega zdravstvenega doma Natalija Klun ob tem pravi, da je možnosti za cepljenje dovolj. Razlaga:

Danes dopoldne je tako cepljenje mogoče v zdravstvenih postajah Šmarje pri Jelšah, od 7.30 do 12.00, in Rogaška Slatina, od 7.30 do 10.00, popoldne pa v Podčetrtku, od 14.00 do 16.00. Ob tem posamezne akcije pripravljajo tudi v sodelovanju z državnimi mobilnimi cepilnimi enotami – te obiskujejo tudi manjše kraje.

TOREK, 31. 8. 2021

CELJE - Cepljenje splošne populacije proti covidu-19 v okviru Cepilnega centra Zdravstvenega doma Celje je od danes na novi lokaciji, in sicer v celjski dvorani Zlatorog. Prav tako bo ekipa ZD Celje na tej lokaciji izvajala hitro testiranje na okužbo s koronavirusom. Urniki cepljenj in testiranj so TUKAJ.

SLOVENIJA
- Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku pediatrične klinike dejal, da pričakuje, da bomo v Sloveniji 70-odstotno precepljenost proti covidu-19 dosegli do oktobra. Če jo bomo dosegli šele prihodnje leto, ne bo dovolj, da bi bila družba odprta, je dejal. Po Poklukarjevih besedah bodo državljani tisti, ki bodo v jeseni s svojim ravnanjem odločali o odpiranju in zapiranju dejavnosti. Trenutna precepljenost v naši državi je pri 43 odstotkih.


SLOVENIJA - 
Svetovalna skupina za covid-19 pripravlja predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije. Predlaga, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT. Medtem pa si prizadevajo, da bi bile šole ves čas epidemije odprte. Prehod v določene faze bo odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov. Infektologinja Mateja Logar je za naš radio povedala:


Po predlogu svetovalne skupine bo sicer glavno merilo pri ukrepih zasedenost bolnišničnih postelj s covidnimi bolniki. Kateri omejevalni ukrepi bodo veljali, bo določila vlada. 

SLOVENIJA - Včeraj so ob opravljenih 2.916 testih PCR na okužbo z novim koronavirusom potrdili 538 okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pozitivnih je bilo 18,4-odstotkov vseh testiranih. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 146 bolnikov, 31 jih potrebuje intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 431, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 252. V primerjavi s predhodnim dnem se je 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za 11, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za devet okužb. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 5374 aktivnih okužb, kar je 218 več kot dan prej.

CELJE - Lekarne od včeraj zagotavljajo hitre antigenske teste za samotestiranje učencev zadnje triade osnovnih šol in dijake. Za prevzem paketa petih testov je treba predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu, testi so brezplačni, saj denar zagotavlja država. V Lekarni Sveti Jurij v Šentjurju so na včerajšnji prvi dan zabeležili povečano povpraševanje po hitrih testih. Tudi v Lekarni Hus v Celju jih je zanimanje presenetilo. Magistra farmacije Irena Bervar Suzič:

Bervar Suzičeva pa pri tem izpostavlja:

Tudi zato, glede na povpraševanje, včeraj niso imeli dovolj velike zaloge hitrih testov. Te so sicer donaročili. Dodajmo še, da bo samotestiranje z novim šolskim letom, ki se začne jutri, sicer enkrat na teden. Učenci 7., 8. in 9. razredov ter dijaki pa ga bodo opravljali doma.

PONEDELJEK, 30. 8. 2021

SLOVENIJA - Že od sobote velja odlok, v katerem je vlada določila, da je pogoj cepljenosti odslej izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju. Ijema je cepivo AstraZenece, za to cepivo bo to pravilo začelo veljati 11. septembra.

SLOVENIJA
- V slovenskih bolnišnicah in kliničnih centrih je po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije proti covidu-19 precepljenih okoli 90 odstotkov od skupno okoli 3570 zdravnikov. V celjski bolnišnici je cepljenih 99,4 odstotka zdravnikov, nad 90 odstotkov jih je tudi v mariborskem kliničnem centru. V zdravniški zbornici izpostavljajo, da podatki zgovorno kažejo na to, da se za cepljenje najbolj odločajo ljudje, ki o cepljenju vedo največ.


SLOVENIJA -
Število bolnikov, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom potrebujejo bolnišnično oskrbo, strmo narašča, v zadnjem tednu se je podvojilo. Pri različici delta, ki je v Sloveniji trenutno prevladujoča, je namreč tveganje, da bo oseba potrebovala hospitalizacijo, približno dvakrat tolikšno kot pri drugih različicah. Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc ob tem razlaga:

Tako je znova pozvala:



ŠENTJUR, ŠTORE
- Učenci zadnje triade osnovnih šol in dijaki se bodo morali v novem šolskem letu samotestirati. Hitri antigenski testi so od danes na voljo v lekarnah, dvigniti jih je mogoče z otrokovo kartico zdravstvenega zavarovanja ali s potrdilom o vpisu. Kakšno je povpraševanje smo preverili v Lekarni Sveti Jurij v Šentjurju. Magistrica farmacije Romana Puser:

Lekarna Sveti Jurij ima namreč podružnico tudi v Štorah. Sicer pa Puserjeva pravi, da imajo na zalogi dovolj testov, vsak dan za približno 100 samotestiranj. Teste tudi sproti naročajo, zato jih ne bo zmanjkalo, pravi.

SLOVENIJA - Na nedeljo, ko je običajno opravljenih manj testov, je bilo potrjenih 143 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo več kot 16 odstotkov vseh opravljenih PCR testov. Dodatno se je povečalo število covid bolnikov v bolnišnicah, zdaj jih je 141, samo v zadnjem dnevu so sprejeli 18 novih. Včeraj je umrla 1 okužena oseba. Podatki o cepljenih ter številkah v bolnišnicah so v spodnji vladni grafiki. 


SLOVENIJA
- Strokovna skupina za covid-19 naj bi danes odločala o predlogu novega semaforja ukrepov. Po besedah vodje skupine Mateje Logar bo glavno merilo zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo predlagali razširitev pogoja PCT in povečanje pogostosti testiranja.


SLOVENIJA
- Učenci osnovnih šol od 7. do 9. razreda ter dijaki se bodo v novem šolskem letu, ki se začne v sredo, samotestirali. Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Robert Cugelj razlaga:

 

Testi bodo od danes na voljo v lekarnah, dvigniti jih bo mogoče z otrokovo kartico zdravstvenega zavarovanja ali s potrdilom o vpisu. Cugelj je ob tem poudaril, da je samotestiranje namenjeno le za zdrave osebe, starše poziva, naj v primeru simptomov koronavirusa pri učencu ali dijaku kontaktirajo pediatra oziroma osebnega zdravnika, da jih napoti na PCR test. Na vprašanje, kdo bo teste preverjal, je Cugelj dejal, da nihče, saj da gredo na zaupanje.

SLOVENIJA, CELJE – Zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov bo od danes veljala četrta faza aktivacije bolnišnic. Po njej bodo covidne bolnike zdravili tudi v bolnišnicah Nova Gorica, Novo mesto in Murska Sobota. Doslej so jih v dveh kliničnih centrih – Ljubljana in Maribor – v Kliniki Golnik ter v Splošni bolnišnici Celje. Kaj so v celjski bolnišnici povedali, ko so znova postali covid bolnišnica, prisluhnite TUKAJ.

SAVINJSKA REGIJA – V nov teden v Sloveniji vstopamo z visokim sedem dnevnim povprečjem novih okužb – več kot 423 jih odkrijejo na dan. V Savinjski regiji je največ aktivnih okužb v občini Celje, 123, sledijo občine Velenje s 55 okužbami, Žalec s 43 ter Rogaška Slatina s 34 okužbami. Brez okužb so v Savinjski regiji po včerajšnjih podatkih v občinah Dobje, Dobrna, Tabor in Vitanje.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s covidom-19 v minulem tednu, preverite TUKAJ.