september 12, 2021

KORONAVIRUS: Pogoj PCT v vseh službah in za večino storitev

Epidemiološka slika se še naprej poslabšuje. Kaj prinaša nov teden? Spremljamo na tej novici.

Kakšna jesen nas čaka? (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 12. 9. 2021 

SLOVENIJA - Včeraj so potrili 559 novih okužb, 20,6 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. Število covid bolnikov v bolnišnicah se je povzpelo na 292. Dobra novica pa je, da včeraj virus ni zahteva nobenega življenja. Še več podatkov najdete v spodnji vladni grafiki. 


SOBOTA, 11. 9. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. S 15. septembrom bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

"PCT pogoj morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s presejalnim testiranjem s testom HAG za samotestiranje, ki se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. V tem primeru sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. V primeru neizpolnjevanje pogoja PCT, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti," piše na spletni strani vlade.

Prav tako: "PCT pogoj morajo izpolnjevati tudi vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih. Stroške testiranja v tem primeru posamezniki krijejo sami." Izjema so: 
- nujna medicinska pomoč
- osebe, ki so mlajše od 12 let,
- osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,
učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom
- osebe, ki obiščejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra,
- osebe, ki obiščejo specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra.

Še več izveste TUKAJ

SAVINJSKA REGIJA -
V naših krajih so največ okužb odkrili v Celju, in sicer 34. V Žalcu imajo 14 novih pozitivnih primerov covida-19, v Slovenskih Konjicah 12, v Šentjurju pa 11. V Slovenski Bistrici so novi koronavirus odkrili pri 9 posameznikih. V Rogaški Slatini so odkrili 8 novih primerov, v Laškem 6, v Vojniku 5, v Štorah pa 4 primere. 3 nove okužbe imajo v Podčetrtku in Vitanju, 2 v Šmarju pri Jelšah, po eno pa v Poljčanah in Zrečah.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 5488 PCR-testih potrdili 1085 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih znaša 19,8 odstotka. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 800, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 441.Včeraj potrdili 1085 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 9369 aktivnih okužb, to je 551 več kot dan prej. Umrli so trije bolniki.

PETEK, 10. 9. 2021

SLOVENIJA - Predsednik republike Borut Pahor, minister za zdravje Janez Poklukar in del članov svetovalne skupine za obvladovanje epidemije covida-19 so danes v predsedniški palači razpravljali o epidemiji. Po posvetu so pozvali k cepljenju, še posebej vse starejše od 50 let. Poklukar je napovedal, da bo, če bo to potrebno, vlada zopet razglasila epidemijo. Predsednik Pahor je ob tem pozval k strpnosti. Razume, da imamo ljudje različna stališča, a znanost pravi, da je cepivo varno in znanosti moramo zaupati, je poudaril.

SLOVENIJA - 
Včeraj so v Sloveniji ob 5.186 PCR-testih potrdili 998 okužb z novim koronavirusom. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 19,2 odstotka testiranih. V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 278 bolnikov s covidom-19, od tega jih 61 potrebuje intenzivno nego. Umrli so še 4 covidni bolniki. 
Najmlajši covidni bolnik, ki se zdravi v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 27 let. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 751, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 416. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 8.818 aktivnih okužb, to je 457 več kot dan prej. Včeraj so sicer v Sloveniji opravili tudi 10.179 cepljenj proti covidu-19, z vsemi odmerki je cepljenih 930.704 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev.

SLOVENIJA - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je napovedal nadaljnje korake glede pogojev za zaposlene v državni upravi. Od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, se bo po njegovih besedah zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja. Kot je pojasnil ob robu finančne konference v Portorožu, ponovnega zaprtja države zaradi epidemije ne bo, saj imamo po eni strani dovolj cepiva, po drugi pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako radodarna kot v prejšnjih epidemičnih valovih. Počivalšek je napovedal trd odnos do vprašanja preboleli - cepljeni. Tako bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to možno, saj jim obstoječa zakonodaja omogoča, da od tistih, ki so v stiku z ljudmi, zahtevajo pogoja prebolevnosti oz. cepljenja.

ČETRTEK, 9. 9. 2021

CELJSKO - Tudi v Splošni bolnišnici Celje se povečuje število covid bolnikov, v prihodnje pričakujejo še dodaten porast. To bo gotovo povzročilo vnovično krčenje ostalega, rednega programa. To razburja tudi znotraja bolnišnice, saj bo povzročilo dodatno podaljšanje čakalnih dob. Podrobneje so spregovorili na dopoldanski novinarski konferenci, preberite in prisluhnite TUKAJ.

KONJIŠKO, SLOVENIJA
-
Od začetka tega tedna je pogoj PCT med drugim zahtevan tudi za stranke frizerskih in kozmetičnih salonov. O prvih izkušnjah smo povprašali lastnico Studia B Loče, sicer tudi predsednico sekcije frizerjev in kozmetikov pri Območni Obrtno-podjetniški zbornici Slovenske Konjice, Barbaro Podgrajšek:

V podobnem položaju so, kot pravi, poleg frizerjev in kozmetikov tudi gostinci, saj je odslej pogoj PCT zahtevan tudi na terasah lokalov. Tako so, pod okriljem Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, skupaj že podali poziv, naj tudi za stranke, ki niso cepljene ali prebolevniki, uvedejo možnost samotestiranja, tako kot to že velja za zaposlene.

SLOVENIJA
- Že drugi dan zapored smo v Sloveniji zabeležili več kot tisoč okužb s covidom-19. Potem ko jih je bilo v torek skoraj 1.100, jih je bilo včeraj 1.016. Posledično se je znova povečalo tudi število hospitaliziranih covid bolnikov - 269 jih je. Samo včeraj so jih na novo sprejeli 47, v domačo oskrbo pa so jih odpustili 20. Ena okužena oseba je včeraj umrla.


SLOVENIJA
- Ministrstvo za zdravje je objavilo graf, ki prikazuje delež cepljenih in necepljenih v bolnišnicah.



SLOVENIJA
- Sindikat delavcev gostinstva in turizma je vlado pozval, naj v panogi še naprej zagotavlja brezplačno testiranje na covid-19. Prepričani so, da je možno le tako, ohraniti družbe in delovna mesta. V tej dejavnosti po podatkih republiškega zavoda za zaposlovanje primanjkuje preko 6000 delavcev. Ker pa delodajalci kader iščejo tudi preko različnih agencij in socialnih omrežij, so prepričani, da je pomanjkanje kadra vsaj še enkrat tolikšno. Epidemija je povzročila tudi velik upad vpisa v gostinske in turistične šole. Delavci, ki so bili odpuščeni, so se zaposlili v drugih storitvenih dejavnostih, kvalificiranega kadra je tako vse manj.


SREDA, 8. 9. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravilil 5.159 PCR-testov in potrdili 1.093 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v četrtem valu. Pozitivnih je bilo 21,2 odstotka testiranih. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 645 in je za 46 višje kot dan prej. Naraslo je tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 243 bolnikov s covidom-19, 14 več kot dan pred tem. 61 jih potrebuje zdravljenje v intenzivni negi, kar je sedem več. Še trije bolniki s covidom-19 so umrli. Nacionalni inštitut ocenjuje, da je v državi trenutno 7,857 aktivnih okužb, to je 581 več kot dan prej. Minister za zdravje Janez Poklukar ob tem vse prebivalce poziva, da se vsi skupaj solidarno in družbeno odgovorno odločimo za cepljenje.

SLOVENIJA, ŠTORE - S slabšanjem epidemiološke slike se pred jesenjo povečuje negotovost v bolnišnicah in domovih starejših občanov. V Domu Lipa v Štorah, sicer pravijo, da so na jesen pripravljeni, čez poletje so veliko pozornosti namenili izobraževanjem na področju preprečevanja okužb, pomagale pa jim bodo tudi dosedanje izkušnje. Od ponedeljka je tudi pri njih za obiskovalce obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. Direktorica doma Marinka Hrnčič:

Med stanovalci je sicer precepljenosti dobra, je pri 93 odstotkih. Kaj pa med zaposlenimi? Hrnčičeva odgovarja:

Hrnčičeva pravi, da skušajo zaposlene ves čas izobraževati in jih spodbujati k cepljenju, a na koncu je to, kot pravi, odločitev vsakega posameznika. Meni sicer, da bi veljajo razmišljati v smeri obveznega cepljenja zaposlenih v zdravstvenih dejavnostih in domovih za starejše.

TOREK, 7. 9. 2021

SLOVENIJA - Upravna enota Ljubljana je z današnjim dnem prepovedala nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa pred Radiotelevizijo Slovenija, potem ko ti v petek vdrli v stavbo. Kot so za STA potrdili na upravni enoti, prepovedi sicer niso mogli vročiti organizatorju, so jo pa javno objavili, kar da šteje kot vročitev. Zoper odločbo je sicer, kot razlagajo, možna pritožba v roku treh dni, a ta izvršitve odločb ne zadrži. Generalni direktor RTV-ja je sicer na sestanku zaposlenih povedal, da so vložili tudi kazenske ovadbe zoper vse vpletene v vdor v prostore televizijske hiše. Hkrati je obljubil okrepljeno varovanje objekta.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je vse več covid bolnikov. Tretnutno imajo zasedenih 32 postelj, 5 okuženih potrebuje intenvivno nego. Iz spodnjega grafa je razviden porast okuženih, ki potrebujejo navadno posteljo in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego. 



SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj potrejenimi okužbami s covidom-19 jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Celje, 40.
V Velenju jih je bilo 13, v Šentjurju 11 in v Žalcu 8. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

ŠTORE -
V domovih starejših v skladu z vladnim odlokom, ki je začel veljati včeraj, preverjajo, ali obiskovalci izpolnjujejo pogoj PCT. Tako je tudi v Domu Lipa Štore, pravi direktorica Marinka Hrnčič in dodaja, da sicer življenje pri njih trenutno poteka normalno, seveda ob upoštevanju zaščitnih ukrepov. Pravi:

Hrnčičeva verjame, da bo k ohranitvi stabilnega stanja v domu pripomogel tudi osvežitveni, tretji odmerek cepljenja. Precepljenost pri njih je med stanovalci sicer 93-odstotna. V Domu Lipa Štore sicer okuženih stanovalcev nimajo že od lanskega decembra.

SLOVENIJA
- Številke se še naprej povečujejo. Včeraj so potrdili 877 novih okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo 22,2 % vseh opravljenih testov. V bolčnišnicah se zdravi 227 covid bolnikov, 2 sta umrla.

SLOVENIJA, CELJSKO
- Število okuženih z novim koronavirusom, ki imajo tako hud potek bolezni, da potrebujejo hospitralizacijo, se še naprej povečuje. Včeraj je bilo v bolnišnicah 217 covid bolnikov, kar je 76 več kot prejšnji ponedeljek. 29 okuženih zdravijo v Splošni bolnišnici Celje, kjer so zaradi poslabševanja razmer že od sobote prepovedani obiski hospitaliziranih pacientov. Le nekaj izjem je. Obiske v celjski bolnišnici lahko imajo le kritično bolni pacienti, hospitalizirani otroci ter porodnice, ki pa jih lahko obišče le oče novorojenčka. Potrebujete pa za obisk dovolilnico, ki jo izda odgovorni zdravnik. Ob tem so ti obiski časovno omejeni, prav tako so omejeni na eno zdravo osebo, ki mora tudi izpolnjevati PCT pogoj – preboleli, cepljeni, testirani. Preverjajo ga varnostniki in zdravstveno osebje na vhodih. Ob tem morajo obiskovalci vseskozi nositi zaščitno masko, ki ne sme biti iz blaga, ter upoštevati vse ostale ukrepe za preprečevanje pirjenja virusa, kot sta razkuževanje rok in ohranjanje zadostne medsebojne razdalje.  


PONEDELJEK, 6. 9. 2021

SLOVENIJA - V UKC Ljubljana opozarjajo, da se povprečna starost bolnikov s covidom-19 niža. Če je ta v prvem valu na oddelkih intenzivne nege znašala 68 let, v drugem 70 let in v tretjem 64 let, zdaj znaša 55 let. Nižjo povprečno starost pripisujejo dejstvu, da je virusa v populaciji veliko, okužijo pa da se predvsem mlajši, ki niso dovolj precepljeni. Najmlajša bolnika na navadnem in intenzivnem oddelku UKC Ljubljana sta sicer stara 27 in 24 let, oba sta necepljena.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo v Sloveniji ob 1.427 PCR-testiranjih potrjenih 234 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 16,4 odstotka testiranih. Po podatkih Sledilnika za covid-19 se v bolnišnicah zdravi 217 bolnikov s covidom-19, osem več kot v nedeljo. Od tega jih zdravljenje na intenzivni negi potrebuje 45, dva več. Včeraj je umrl še en bolnik s covidom-19. 

SLOVENIJA
PCT pogoj morajo po novem od danes izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in širjenje okužb. Med drugim tudi v:
• zdravstveni dejavnosti, dejavnosti vzgoje in izobraževanja in kulturnih dejavnostih, 
• dejavnostih ponujanja in prodaje blaga in storitev,
• dejavnostih športnih programov, športnih tekmovanj ter športno rekreativnih dejavnostih v zaprtih prostorih,
• javni upravi,
• dejavnosti avtotaksi prevozov in prevozov oseb v zaprtih žičniških napravah,
• policisti, občinski redarji in varnostno osebje …
Sredstva za izvajanje testiranja s HAG testi za samotestiranje v tem primeru zagotavlja delodajalec.

Kot določa odlok, pa PCT pogoja med drugim ni potrebno izpolnjevati:
• osebam, ki so mlajše od 12 let,
• osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,
• uporabnikom storitev: trgovinske dejavnosti po predpisih, ki urejajo trgovinsko dejavnost, lekarn, bencinskih servisov, bank in zavarovalniških storitev, pošte, dostavne službe in osebnih prevzemov blaga ali hrane, servisnih delavnic …

Celoten odlok najdete TUKAJ.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA – V nov teden vstopamo s takšnimi številkami: sedemdnevno povprečje števila novih okužb je dobrih 536 primerov na dan, v bolnišnicah se zdravi 209 covid bolnikov, najmlajši je star 19 let. 42 hospitaliziranih potrebuje intenzivno nego, najmlajši je star 24 let. Med občinami Savinjske regije je največ aktivnih okužb v občini Celje, 175. Sledijo občine Velenje, 63, Šentjur, 55, Žalec, 51, in Slovenske Konjice, 45.

Kaj je zaznamovalo dogajanje v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.