oktober 3, 2021

KORONAVIRUS: Polno cepljenih čez milijon prebivalcev

Še vedno se borimo z virusom, ki ga ne vidimo. Ga bomo premagali? Dogajanje spremljamo na tej novici.

Cepljenje v Sloveniji se povečuje, a v zadnjem obdobju spet nekoliko počasneje. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 3. 10. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 2438 PCR-testih na okužbo z novim koronavirusom potrdili 531 okužb. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 12,9 odstotka testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je 428 koronavirusnih bolnikov, od tega 123 na intenzivni negi. Še 5 bolnikov s covidom-19 je umrlo.Po oceni NIJZ je v državi trenutno 12.358 aktivnih primerov okužbe, kar je 15 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 879, kar je 12 manj kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili v povprečju 583 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je ena manj v primerjavi s povprečjem dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.128.800 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 1.008.167.

SOBOTA, 2. 10. 2021 

SLOVENIJA - Evropska agencija za zdravila naj bi predvidoma v ponedeljek sporočila odločitev glede uporabe morebitnega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19. Več evropskih držav je sicer že začelo cepiti ranljive skupine s poživitvenim odmerkom, tudi Slovenija. Ema ocenjuje vlogo cepiva Pfizer/BioNTecha za uporabo poživitvenega odmerka vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let. A po drugi strani so v agenciji že večkrat opozorili, da bi bilo treba najprej cepiti vso populacijo, ki jo lahko. Kot poudarjajo, vsa odobrena cepiva proti covidu-19 nudijo visoko raven zaščite pred najbolj akutnimi posledicami covida, kot sta hospitalizacija in smrt.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 4993 PCR-testih na okužbo z novim koronavirusom potrdili 993 okužb. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 19,9 odstotka testiranih. NIJZ še ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno 12.373 aktivnih primerov okužbe, kar je 255 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 867, kar je dva manj kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po zadnjih podatkih NIJZ cepljenih 1.128.388 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 1.007.609

SLOVENIJA - Ministrstvo za zdravje zahteva izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino. Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje je namreč razvidno, da je bilo s cepivom podjetja Janssen cepljenih 219 oseb, mlajših od 18 let. Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let. 

PETEK, 1. 10. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji smo presegli milijon cepljenih proti covidu-19 z vsemi odmerki. To predstavlja 48 % precepljenost. Med ljudmi, starešimi od 18 let, pa je precepljenost nekaj manj kot 57 %. Ministrstvo za zdravje je medtem podalo zahtevo za izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino. Zdravniško zbornico so že zaprosili za prednostno izvedbo nadzora.  

CELJE - 
V Splošni bolnišnici Celje iščejo kadrovske okrepitve na covidnih oddelkih. "Medicinske sestre, tako diplomirane kot srednje, ki so zaposlene pri drugih delodajalcih in so nam pripravljene priskočiti na pomoč, vabimo, da se v popoldanskem ali nočnem času pridružijo našemu kolektivu. Veseli bomo vseh, ki so nam pripravljene priskočiti na pomoč in z voljo, znanjem in srčnostjo oskrbeti naše paciente. Sodelovanje bomo uredili v obliki dela po podjemni pogodbi. Vse dodatne informacije so na voljo pri Darji Plank (e-naslov: darja.plank@sb-celje.si, tel. št. 03 423 30 72) in Andrejki Presker Hudernik (e-naslov: andrejka.presker-hudernik@sb-celje.si, tel. št. 03 423 30 51)," so zapisali v celjski bolnišnici.

SLOVENIJA - V državi so včeraj opravili 5440 PCR testov. Pozitivnih je bilo 970 oziroma 18,2 % odvzetih brisov. V državi je 12.643 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah zdravijo 419 covidnih bolnikov, med njimi 114 na oddelkih intenzivne terapije. Včeraj so umrle še 4 osebe.

SLOVENIJA - Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje določb odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj PC dejal, da odločitev obžaluje, a jo bo spoštoval. Pogoj PC v državni upravi tako pd danes še nevelja, pač pa je od zaposlenih kot doslej zahtevan pogoj PCT. Pri tem je Koritnik opozoril, da gre pri odločitvi sodišča zgolj za začasno zadržanje in ne razveljavitev.

ČETRTEK, 30. 9. 2021

SLOVENIJA - Ustavno sodišče je začasno zadržalo odlok, s katerim je želela vlada od jutrišnjega 1. oktobra v državno upravo uvesti pogoj PC. Pobudo za presojo je podal policijski sindikat. Za zadržanje je glasovalo sedem, proti dva ustavna sodnika. Sodišče je zavrnilo navedbo vlade, da je odlok sprejela kot delodajalec, in ne kot oblastni organ. Po navedbi sodišča Vlada med drugim tudi ni utemeljila, da bi se ravno med zaposlenimi v organih državne uprave virus SARS-CoV-2 širil bistveno hitreje kot v preostali populaciji ali skupinah posameznikov, ki so glede na svojo zaposlitev še bolj izpostavljeni rizičnim stikom oziroma kjer so stiki intenzivnejši. Po današnji odločitvi ustavnega sodišča v državni upravi za zaposlene še naprej ostaja pogoj PCT. Ta je zahtevan tudi za vse stranke. 

CELJE - 
V
lada je sklenila, da bodo morali od jutri zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoj preboleli ali cepljeni. O odloku bo danes odločalo ustavno sodišče. Če njegove uveljavitve ne bo zadržalo, bo torej od jutri v veljavi pogoj PC. 
Kako se na to pripravljajo v Upravni enoti Celje, smo preverili pri načelniku Damjanu Vrečku, ki pravi:

Koliko zaposlenih v Upravni enoti Celje pa se tedensko testira?

Upravna enota Celje pokriva območje štirih občin, poleg celjske, še občine Štore, Dobrna in Vojnik in ima poleg sedeža v Celju še krajevna urada na Dobrni in Vojniku.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 5.753 PCR-testih potrdili 1.028 okužb z novim koronavirusom. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 17,7 odstotka vseh testiranih. V bolnišnicah zdravijo 420 covidnih bolnikov, 17 več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje 109 bolnikov, pet manj kot dan prej. Včeraj je umrlo pet covidnih bolnikov, Po oceni inštituta so v državi trenutno 12.804 aktivni primeri okužbe, kar je 291 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 864, kar je tri več kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja v Sloveniji cepljenih 1.124.330 ljudi oz. okoli 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa 999.031 ljudi, kar predstavlja 47,7 odstotka.


SLOVENIJA - Ustavno sodišče bo na današnji seji obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki z jutrišnjim dnem za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja. Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud. Spomnimo, da je Vlada sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje.

SREDA, 29. 9. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji določila izjemi pri nošenju mask v zaprtih prostorih. Maska ne bo več potrebna za goste v zaprtih javnih prostorih, oziroma krajih, kjer se nudi tudi priprava in strežba jedi in pijač, a ob izpolnjevanju pogoja PCT. Nošnja mask že doslej sicer ni bila obvezna za goste gostinskih obratov, ko so sedeli za mizo. Po novem pa bo izjema veljala širše, denimo tudi v kinematografih, kjer prodajajo hrano, na pogostitvah in drugje. Mask prav tako ne bo treba nositi osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.

SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj potrjenimi okužbami s covidom-19 jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Celje, 36. V občini Velenje jih je bilo 24, v Žalcu 17, v Slovenskih Konjicah in Šmarju pri Jelšah po 13, Šentjurju pa 10. Podatke iz ostalih občin najdete
TUKAJ

SLOVENIJA -
Slovenija bo začasno zaustavila cepljenje s cepivom Janssen, potem ko je umrla mlada bolnica, ki se je cepila s tem cepivom. Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci dejal:

Pri tem je minister o statistiki dejal:



LJUBLJANA -
Iz UKC Ljubljana je to dopoldne prišla žalostna novica. Zjutraj je umrla 20-letna bolnica, ki je bila pri njih hospitalizirana od ponedeljka, pred slabima dvema tednoma pa je bila cepljena proti covidu-19 s cepivom Janssen. Vodja službe za urgentno nevrologijo Igor Rigler je o njenem stanju dejal:

Ali je bilo to posledica nedavnega cepljenja, bo preiskala pristojna komisija, UKC je prijavo že podal na NIJZ. Rigler pri tem v vsakem primeru po cepljenju poziva:

Izjemno hudi zapleti po cepljenju so sicer mogoči, a redki – po tujih raziskavah se lahko se zgodijo pri enem primeru na 100.000 cepljenih. Strokovnjaki še vedno pravijo, da koristi cepljenja prevladajo nad tveganji.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo spet odkritih veloiko okužb - 1339. Pozitivna je bila dobra petina vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 403 okužene, včeraj so umrle tri okužene osebe.

SLOVENIJA
- Potem ko so v urgentni ambulanti nevrološke klinike ljubljanskega kliničnega centra v ponedeljek sprejeli mlajšo bolnico, pri kateri obstaja sum, da je do zapleta prišlo po cepljenju z vektorskim cepivom proti covidu-19, njeno stanje kljub zdravljenju ostaja zelo resno. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem, je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ. Gre za cepivo Janssen, s katerim je bilo pri nas doslej cepljenih okoli 120 tisoč ljudi. Strokovna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje bo sum, da je zaplet posledica cepljenja obravnavala in pregledala dokumentacijo, šele nato pa podala svoje mnenje. Vodja skupine Bojana Beović sicer osebno meni, da bi bilo pametno, da se cepivo ta hip umakne, potem pa bi se lahko glede na ugotovitve cepljenje morda v določenih skupinah nadaljevalo.


TOREK, 28. 9. 2021

SLOVENIJA - Ustavno sodišče bo na seji v četrtek obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj PC. Da bo pogoj prebolelosti ali cepljenja dobil obravnavo v četrtek, je razvidno iz dnevnega reda seje.Ob tem je sindikat policistov na Twitterju zapisal, da bo ustavno sodišče odločalo o začasnem zadržanju odloka. Dodali so še, da ker bo seja javna, odločitev začne veljati že z javno objavo na seji in ni potrebno čakati na objavo v uradnem listu. A na ustavnem sodišču so za STA pojasnili, da seje ustavnega sodišča niso nikoli javne, sklepe pa objavijo v Uradnem listu oziroma jih vročijo strankam. Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud.

SLOVENIJA - Pri nas so včeraj potrdili 1037 okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo 21,7 odstotka odvzetih brisov. Skupno so opravili 4785 PCR testov. V džravi je 13.138  aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 419 covidnih bolnikov, 105 jih potrebuje intenzivno nego. Včeraj je umrlo še 9 oseb.

SLOVENIJA - Naša država je za cepljenje proti covidu-19 doslej namenila skoraj 57 milijonov evrov. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje je šlo nekaj manj kot 40 milijonov evrov za nabavo cepiv, dobrih 17 milijonov pa za stroške izvedbe cepljenja. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo doslej z enim odmerkom cepljenih nekaj več kot milijon in 115 tisoč prebivalcev v Sloveniji oz. 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa skoraj 990 tisoč ljudi oziroma 47 odstotkov prebivalstva. Doslej je bilo državi dobavljenih skoraj tri milijone odmerkov cepiv proti covidu-19, porabljena sta bila skoraj dva milijona odmerkov. Največ prebivalcev se je sicer cepilo s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech. Največji delež precepljenih je v starostni skupini od 70 do 74 let, med njimi je z enim odmerkom cepljenih slabih 83 odstotkov ljudi.

EVROPSKA UNIJA, SLOVENIJA - Evropska komisija je 20 državam članicam EU dodelila 95 milijonov evrov nepovratnega denarja za nakup diagnostičnih testov za novi koronavirus. Med prejemnicami je tudi Slovenija. Gre za ukrep, ki je del zaveze Evropske komisije, da bo podprla cenovno ugoden dostop do hitrega in natančnega testiranja za državljane, ki še niso bili polno cepljeni, še zlasti pa za tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. Čeprav je cepljenje ključno in po oceni komisije najmočnejše sredstvo za odpravo pandemije, je za spopadanje s širjenjem covida-19 še vedno pomembno hitro in natančno testiranje.


PONEDELJEK, 27. 9. 2021


CELJE - Spodnja grafika prikazuje precepljenost zaposlenih v Splošni bolnišnici Celje.

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo nedeljo so potrdili 285 okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 19,8 % vseh opravljenih PCR testov. Število covid bolnikov v bolnišnicah se medtem še naprej povečuje - 426 okuženih potrebuje hospitalizacijo, med njimi jih je 108 na intenzivni negi. Umrlo je 6 okuženih.


SLOVENIJA
– Strokovna svetovalna skupina je v minulih dneh vladi predlagala širšo uveljavitev pogoja PC, torej le preboleli in cepljeni, saj testiranje za zajezitev širjenja virusa ni učinkovito, je za Radio Slovenija dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. "Testiranje je samo neka možnost, da prepoznavamo ljudi, ki so okuženi, nič pa ne prispeva k temu, da se ti ljudje ne bi okužili, da ne bi zboleli in širili okužbe naprej. Zato smo večkrat poudarili, da je cepljenje tisto, ki vpliva na širjenje samega virusa," je povedala. Kot je znano, je sicer vlada že sprejela pogoj PC za zaposlene v ožji državni upravi, in sicer na ministrstvih, upravnih enotah, policiji in vojski. Pogoj bo zahtevan od tega petka, 1. oktobra. Več sindikatov je sicer že zahtevalo ustavno presojo tega odloka.

SLOVENIJA – V teh dneh bo potekla veljavnost evropskih digitalnih covidnih potrdil, ki so bila natisnjena med 24. in vključno 29. junijem. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivajo vse, ki so si potrdilo natisnili v tem obdobju, naj ponovno natisnejo svoje potrdilo z osveženo QR kodo oz. naj si jo osvežijo v mobilni aplikaciji zVEM. Veljavnost QR kode v obdobju omenjenih datumov je bila namreč le 90 dni. Če ste si potrdilo natisnili kasneje, to ostaja veljavno. Prav tako so veljavna vsa potrdila, ki jih je na dom pošiljal NIJZ.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA – Sedemdnevno povprečje novih okužb s covidom-19 se je v zadnjem tednu nekoliko znižalo. Upadlo je pod 1000 na dan, v soboto je bilo pri okoli 884 dnevnih okužb. Medtem pa se še vedno povečuje število covid bolnikov v bolnišnicah. Včeraj jih je bilo 397, med njimi 105 na intenzivni enoti. Doslej je virus v Sloveniji zahteval 4537 življenj. V Savinjski regiji je največ aktivnih okužb po zadnjih podatkih v občini Celje, 360. V občini Velenje jih je 168, v Šentjurju 155 in v Žalcu 147. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

Kaj je zaznamovalo dogajanje minulega tedna, preverite TUKAJ.