oktober 31, 2021

KORONAVIRUS: Pozivi k spoštovanju PCT pogoja

V počitniškem tednu so epidemiološke številke vse slabše.

Razmere v Sloveniji so slabe. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 31. 10. 

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje imajo na današnji dan 64 covid bolnikov. 17 med njimi jih potrebuje intenzivno nego. 

SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj odkritimi okužbami jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Velenje, 42. Sledile so občine Slovenske Konjice, kjer je bilo 19 okužb, Laško, 15, Rogaška Slatina, 14, Šentjur, 13, in Celje, 10. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.   


SLOVENIJA
- Včeraj je bilo 1663 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 42,1 % vseh opravljenih PCR testov. Število covid bolnikov v bolnišnicah se je povzpelo na 572, med njimi jih 138 potrebuje intenzivno nego. 6 okuženih je včeraj umrlo. Še več informacij je v spodnji vladni grafiki. 
  

SOBOTA, 30. 10.

SLOVENIJA - V petek so v državi opravili 7.604 PCR testiranj, okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 2958 osebah. Delež pozitivnih testov je tako 39,3 odstoten, v državi pa 26.656 aktivnih okužb. Hospitaliziranih je 561 bolnikov, 132 na intenzivni negi. Življenje z boleznijo je po podatkih Sledilinka izgubilo devet oseb. Naraslo je tedensko povprečje novih primerov, ki zdaj znaša 2240, torej 102 več kot v četrtek. Država ob tem povečuje kapacitete v bolnišnicah. Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar opozarja, da lahko le odgovorno in modro vedenje državljanov vzdržuje delujoč zdravstveni sistem. Po njegovih besedah bomo morali državljani spremeniti način pristopa do virusa, saj gorijo zadnje rdeče luči.   

SLOVENIJA - Pred nami je podaljšan konec tedna, ki bo praznično obarvan. Minister za zdravje Janez Poklukar je na državljane naslovil prošnjo k spoštovanju pogoja PCT. Opomnil je, da se ljudje ob dnevu spomina na mrtve običajno srečujemo tudi z bolj oddaljenimi sorodnik in znanci. "Naravno je, da si želimo bližine soljudi, a je to hkrati odlična priložnost za virus, da še bolj zaokroži in se razmnožuje," opozarja minister. Poudaril je tudi, da so bolnišnice preobremenjene in da zaradi zdravljenja covidnih bolnikov ukinjajo nekatere programe. Vse Slovence je pozval, naj se vedejo odgovorno in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da preprečijo širjenje virusa.

PETEK, 29. 10.

SLOVENIJA - "V zadnjih dveh tednih se hitro povečuje število sprejetih pacientov v bolnišnice. Od 15. do 21. oktobra je bilo v bolnišnice sprejetih 288 pacientov, od 22. do 28. oktobra pa že 477. V enem tednu je povišanje za 186 pacientov oz. kar 64 %. Podobno se v zadnjih dveh tednih povečujejo tudi sprejemi na intenzivno nego. Od 15. do 21. oktobra je bilo na intenzivno nego sprejetih 53 pacientov, od 22. do 28. oktobra pa že 80. V enem tednu je povišanje 27 pacientov na intenzivni negi več oz. kar 51 %," je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Dodal je, da so že izdani sklepi o povečevanju kapacitet za covid paciente v bolnišnicah, saj modeli, ki napovedujejo potek epidemije, predvidevajo, da bo to potrebno. Od 3. 11. bo tako zagotovljenih 590 standardnih postelj in 159 intenzivnih, skupaj 749 postelj.

SLOVENIJA, CELJSKO - 
Za cepljenje proti sezonski gripi je letos in lani več zanimanja kot v minulih letih. Strokovnjaki ga priporočajo celotni populaciji, še posebej pa skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno. Več o tem pa v TEM prispevku.

SLOVENIJA - Učenci in dijaki imajo še jesenske počitnice, prihodnji teden se vračajo v šolske klopi. Kot so včeraj na sestanku sklenili predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter rektorji, predstavniki študentov in sindikatov, bo pouk tudi po počitnicah zasnovan po modelu B. Fakultetam so ob tem priporočili dosledno izpolnjevanje pogoja PCT in vodenje evidence prisotnosti. Ministrstvo za šolstvo je sestanek pripravilo z ministrstvom za zdravje in NIJZ-jem, ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa je ob tem pozvala k dodatnemu naporu, da zaščitijo najbolj ranljive v družbi in omogočijo varno študijsko okolje.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili skoraj 6800 PCR testov in z njimi potrdili 2510 okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo skoraj 37 odstotkov testov. V bolnišnicah je 558 covidnih bolnikov, 133 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo še 7 oseb.

SLOVENIJA - Lekarne lahko že danes začnejo izdajati teste za samotestiranje za vse učence, dijake in študente. Teste je v lekarnah mogoče prevzeti brezplačno, stroške namreč krije proračun. Vlada jes icer sredi tedna že določila, da se bodo učenci, dijaki in študenti od 1. novembra testirali dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah. Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda dalje. Ob predvidenem pogostejšem testiranju pa na ministrstvu pripravljajo tudi protokol, da bodo učenci upravičeni do več testov kot doslej.

SLOVENIJA, ŠENTJUR - Vlada želi spodbuditi cepljenje proti covidu-19. Med drugim je prejšnji teden sprejela poseben projekt, v njem zagotavlja dodatno plačilo zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo opravili dodatno delo in s tem zagotovili večjo precepljenost pri njih opredeljenih oseb. Ukrep je naletel na večinoma kritične odzive. Tudi direktorica Zdravstvenega doma Šentjur Melita Tasić Ilić ga ne podpira. Pravi namreč:

 

V občini Šentjur je precepljenost sicer malo pod slovenskim povprečjem, v Dobju, ki tudi sodi pod okrilje šentjurskega zdravstvenega doma, pa je še nekaj nižja. Direktorica še pravi, da je v zadnjem obdobju interes za prvi odmerek – kot tudi v Sloveniji nasploh – močno upadel, je pa kar nekaj interesa za poživitveno dozo. V Šentjurju cepijo izključno s cepivom Pfizer.

ČETRTEK, 28. 10.

SLOVENIJA - Minister za javno upravo in predsednik inšpekcijskega sveta Boštjan Koritnik je danes inšpekcijske organe še posebej med prihajajočimi prazniki pozval k skrajni okrepitvi nadzora na izpolnjevanjem pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja. "Glede na trenutno epidemiološko situacijo smo ponovno izpostavljeni tveganju zapiranja države in družbenega življenja," je ob objavi dopisa inšpekcijskim organom zapisal na Twitterju.
K spoštovanju pogoja PCT je celotno javnost danes pozval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Slovenska družba si po oceni ministrstva namreč ne more privoščiti vnovičnega strogega omejevanja ali zaustavljanja gospodarskih dejavnosti.

SAVINJSKA REGIJA
- Včeraj je bilo veliko novih okužb z novim koronavirusom. V Savinjski regiji največ v občinah Velenje, 52, ter Celje, 51. V Žalcu so potrdili 23 novih primerov, v Laškem in Šentjurju po 18, v Vojniku 12 in Rogaški Slatini 11. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.
 

SLOVENIJA
-
Ob nadaljnjem večanju števila okuženih s covidom-19 je pred novinarje to dopoldne stopil predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Mario Fafangel. Dejal je, da slika vseeno ni tako črna, kot je bila lani ter da so bolj pomembne kot dnevne številke okuženih številke iz bolnišnic ter številke umrlih. Te da kažejo učinkovitost cepljenja. Poudarja:

Vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, ki se bodo s 1. novembrom nekoliko dodatno zaostrili, ni komentiral, je pa med strokovno smiselnimi ukrepi v našem vsakdanu izpostavil:

Fafangel še poudarja, da brez sodelovanja vseh epidemije ne bomo uspeli zajeziti.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo 2.631 potrejnih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 36 % vseh opravljenih PCR testov. Hospitaliziranih je 547 covid bolnikov, 131 jih je na intenzivni negi. Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal: 

 

Virus je na včerajšnjo sredo zahteval 10 življenj.

LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KOPER
- Včerajšnji protesti proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja covida-19 in pogoju PCT so bili tokrat po več krajih po Sloveniji. V Ljubljani se je na Trgu republike zbralo nekaj sto protestnikov, tudi v Mariboru, Celju in Kopru se je zbralo okoli sto ljudi. Policija je nekaj ljudi popisala, sicer pa so shodi minili mirno. Protestniki so bili med drugim kritični do posameznih vladnih ukrepov, ob tem pa so vlado zaradi aktualnih razmer v državi ponovno pozvali k odstopu in predčasnim volitvam. Nezadovoljstvo so izražali tudi nad pozivi k cepljenju proti covidu-19.


SREDA, 27. 10.

SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je epidemiološka slika slaba in da gremo v najslabše stanje v epidemiji. Če se trend ne bo obrnil in če bo število bolnikov na intenzivni negi naraslo na 160 do 180, bo vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe. S petkom je po napovedih ministra predvideno odprtje še dveh covidnih bolnišnic, in sicer se dosedanjim 13 pridružujeta še bolnišnici Sežana in Topolšica. Izvajanje ukrepa PCT v družbi očitno ne deluje, kot bi si želeli, zato so se odločili za uvedbo rednega presejalnega testiranja na novi koronavirus v vseh bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih. Za opravljanje dela pogostnost testiranja s testi za samotestiranje dvigujejo na 48 ur, učenci, dijaki in študenti se bodo morali testirati dvakrat tedensko. Odlok bo začel veljati 1. novembra.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V naših krajih so v torek največ novih okužb z novim koronavirusom potrdili v občini Velenje, 75, sledita občina Celje z 54 okuženimi in Slovenska Bistrica z 48 okužbami. V Žalcu so odkrili 34 novih primerov covida-19, Slovenskih Konjicah 25, Šentjurju 23, v Laškem in Rogaški Slatini je 18 novih primerov okužb, v Šmarju pri Jelšah in Vojniku pa 13. Kje še, preverite TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 8.308 PCR-testih na okužbo z novim koronavirusom potrdili 3.166 okužb. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 38,1 odstotka testiranih. Več kot 3000 okužb so v Sloveniji do zdaj potrdili le še 5. januarja, ko so jih zabeležili 3.428. Hospitaliziranih je 526 bolnikov s covidom-19, od tega 133 v intenzivni negi. Umrlo je devet bolnikov s covidom-19. Število aktivnih primerov v državi po podatkih NIJZ znaša 22.188 in je v primerjavi z dnem prej naraslo za 1936. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljene 56 odstotkov celotne populacije, z vsemi potrebnimi odmerki pa slabih 52,8 odstotkov ljudi.

SLOVENIJA - Da epidemija hitro narašča, kar se vse bolj odraža tudi v bolnišnicah, v zadnji napovedi izpostavljajo na Institutu Jožef Stefan. Napovedujejo, da bomo maksimalne lanske vrednosti drugega vala v enotah intenzivne terapije predvidoma presegli konec naslednjega tedna. Ob tem so pozvali k doslednemu izvajanju pravila PCT in ostalih ukrepov, da bodo posledice čim manjše, in pri tem kot najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije izpostavili cepljenje. Tudi infektologinja in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović napoveduje, da se bo število okuženih z novim koronavirusom še nekaj časa povečevalo, saj je v Sloveniji še kar precejšen delež necepljenih oz. Tistih, ki koronavirusa še niso preboleli.

TOREK, 26. 10.

SLOVENIJA - NIJZ je, kot so z inštituta sporočili za STA, ponovljeno okužbo s koronavirusom doslej v Sloveniji zanesljivo potrdil pri 46 osebah. Do sedaj so sicer v sistemu zabeležili 1299 oseb, ki so bile dvakrat pozitivne v razmaku najmanj 90 dni. A to še ne pomeni, da so bili dejansko dvakrat okuženi. Ponovno okužbo potrjujejo z mikrobiološko preiskavo, ki dokazuje, ali gre pri okužbah za različni različici. Pri 189 osebah je ponovna okužba verjetna, pri 26 možna, a za potrditev ni bilo dovolj kužnine za preiskavo. Pri 96 primerih so sum ponovne okužbe izključili na podlagi dodatnih testiranj. Pri 11 se je izkazalo, da imajo dolgotrajno okužbo. Ob tem na NIJZ opozarjajo, da spremljanje in opredeljevanje oseb zahteva poglobljeno mikrobiološko preučevanje, kar pa ni vselej možno iz objektivnih razlogov.

SLOVENIJA - Zdravstveni inšpektorat je začel zbirati dokazila o morebitnih nepravilnostih pri ljudeh, ki niso opravili PCR testa, čeprav so imeli pozitiven rezultat hitrega testa. V takšnih primerih odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT pd sredine septembra zapoveduje samoizolacijo in upoštevanje drugih navodil NIJZ, vendar tega nihče ne more nadzirati. Da je bilo primerov, ko ljudje po pozitivnem hitrem testu niso opravili še PCR testiranja, se zavedajo tudi na ministrstvu za zdravje. Ker ni organa, ki bi lahko to nadziral, bo inšpektorat preverjal, ali se osebe po pozitivnem hitrem testu ne udeležijo PCR testiranja.

MARIBOR, PODRAVJE - V Podravju zadnji teden zaznavajo večji porast okužb s koronavirusom, precepljenost pa v regiji še vedno stagnira, tako je Podravje po številu precepljenosti še vedno na repu. Ob tem v mariborskem zdravstvenem domu opozarjajo, da je pri njih pozitiven že vsak drugi PCR test. Ocenjujejo, da se je število obolelih za covidom-19 na njihovem območju v zadnjem tednu povišalo za 70 odstotkov. Prav tako se v UKC Maribor povečuje število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Včeraj jih je bilo 80, od tega 28 na intenzivnem oddelku. Kot pravijo v bolnišnici, so med hospitaliziranimi bolniki večinoma necepljeni.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 6068 PCR testov in potrdili 2292 novih okužb. Pozitivnih je bilo 37,8 % odvzetih brisov. V državi je trenutno po podatkih sledilnika za covid 20.258 aktivnih okužb. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 510 bolnikov s covidom, med njimi je 131 bolnikov na oddelkih intenzivne nege. Včeraj je umrlo še 10 oseb.

ZDA - Združene države Amerike z 8. novembrom ponovno odpirajo meje za potnike iz Evrope in drugih delov sveta, ki so cepljeni proti covidu-19, iz zahteve po cepljenju pa bodo izvzeti mlajši od 18 let. S tem se bo končala več kot 18-mesečna prekinitev potovanj v ZDA iz večjega dela sveta, vključno s Kanado in EU. Vsi potniki bodo morali predložiti tudi negativen test na novi koronavirus. To velja tako za tujce kot tudi z ameriške državljane, ki vstopajo v ZDA. Tisti, ki so cepljeni, bodo lahko pokazali tri dni star test, necepljeni pa bodo morali pokazati test, ki ni starejši od 24 ur. Kot poroča STA, bodo pri tem priznali le cepiva, ki jih potrjujejo ameriške zdravstvene oblasti in Svetovna zdravstvena organizacija.

PONEDELJEK, 25. 10.

EU - Evropska agencija za zdravila Ema je danes odobrila uporabo poživitvenega odmerka proti covidu-19 ameriškega proizvajalca Moderna pri polnoletnih ljudeh, in sicer najmanj pol leta po prejetem drugem odmerku. Podatki kažejo, da tretji odmerek Moderninega cepiva od šest do osem mesecev po drugem odmerku poveča raven protiteles pri odraslih, pri katerih je raven upadla, je na spletu sporočila Ema. Poživitveni odmerek je velik za polovico prvega oziroma drugega. Stranski učinki so po tretjem odmerku podobni kot po drugem. Kot poroča STA, so še poudarili, da morajo pristojni nacionalni organi izdati priporočilo o uporabi tretjega odmerka Moderninega cepiva, pri čemer naj upoštevajo epidemiološke razmere v državi.

SLOVENIJA -
 Število okuženih z novim koronavirusom je v Sloveniji v zadnjem tednu občutno naraslo. Včeraj je bilo potrjenih 707 okužb, pozitivnih je bilo 34 odstotkov izvidov. Od pojava novega koronavirusa je bilo na nedeljo, ko se testira manj ljudi, več okužb doslej potrjenih le dvakrat. Kot je sporočila vlada, se v slovenskih bolnišnicah zdravi 493 bolnikov s covidom-19, kar je 18 več kot dan pred tem. Od tega se 127 bolnikov zdravi na oddelkih za intenzivno nego, eden več. Po podatkih vlade je v nedeljo umrlo 11 bolnikov s covidom-19. Po podatkih NIJZ-ja se je število aktivnih okužb v državi povzpelo na blizu 19 tisoč. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja pri nas cepljenih 56 odstotkov celotne populacije, z vsemi potrebnimi odmerki cepiva pa skoraj 53 odstotkov.

SAVINJSKA REGIJA - Jesenske šolske počitnice so ta teden. V termah in zdraviliščih bo kljub omejitvemim ukrepom za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom očitno zelo živahen. Kaj kažejo podatki o zasedenosti Term Olimia, Thermane Laško, Term Dobrna in Term Zreče? Preverite TUKAJ

SAVINJSKA REGIJA
– Covid-19 se še naprej hitro širi. Po podatkih Sledilnika za covid je trenutno v Sloveniji skoraj 18.500 aktivnih okužb. V naših krajih jih je največ v občinah Celje, 379, Velenje, 291, Šentjur, 136, Laško, 126, in Žalec, 122. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ. V bolnišnicah so na soboto zdravili 475 covid bolnikov, med njimi 126 na intenzivni negi.

Kaj je zaznamovalo dogajanje v minulem tednu, preverite TUKAJ.