november 21, 2021

KORONAVIRUS: Pozitivnih 47 odstotkov testiranih

Se bo epidemija vandarle začela umirjati? V bolnišnicah gotovo še ne, opozarjajo strokovnjaki in še naprej pozivajo k spoštovanju ukrepov. Dogajanje spremljamo na tej novici.

Trenutno stanje v Sloveniji je slabo. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 21.11.2011

SLOVENIJA - Včeraj so ob opravljenih 4739 PCR-testih na okužbo z novim koronavirusom odkrili 2.245 novih okužb, pozitivnih je bilo 47,4 odstotka testiranih. V bolnišnicah zdravijo 1126 covidnih bolnikov, kar je 26 več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 269, trije več. V soboto je umrlo 19 covidnih bolnikov, je objavila vlada. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 10 let, najmlajši na intenzivni negi pa 29 let. V državi je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno aktivno okuženih 44.629 ljudi, sedemdnevno povprečje okužb znaša 3203, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 2118. V soboto so tudi opravili 45.810 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

SLOVENIJA - Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.220.991 ljudi ali 58 odstotkov, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.138.530 ali 54 odstotkov. Vlada je ob tem v petek predlagala povračilo škode tistim, ki jim je zaradi cepljenja proti covidu nastala škoda na zdravju. Zdravstveni minister Janez Poklukar je ocenil, da je uvedba odškodninske odgovornosti ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost cepiv.

SLOVENIJA - Odbor DZ za zdravstvo je včeraj potrdil dopolnjeni predlog novele zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Z njim bi samozaposlenim poplačali nadomestilo za izgubljeni dohodek zaradi karantene ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile.

SOBOTA, 20. 11. 2011 

CELJSKO - Splošna bolnišnica Celje je ena od covid bolnišnic, kjer vsakodnevno zdravijo okužene s covidom, ki imajo težje in tudi izjemno težke zaplete. To terja veliko prostorskih kapacitet in še sploh veliko usposobljenega kadra. Kakšno je stanje v bolnišnici, smo spregovorili s strokovnim direktorjem Radkom komadino. Prisluhnite TUKAJ

SLOVENIJA - 
Včeraj je bilo v Sloveniji ob 8.127 PCR-testih potrjenih 3.232 pozitivnih izvidov, okuženih je bilo 39,8 odstotkov testiranih. To je nekoliko manj kot prejšnji petek, ko je bilo ugotovljenih 3666 okužb. V bolnišnicah se zdravi 1106 covidnih bolnikov, od tega 266 na intenzivni terapiji. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 18 let, najmlajši na intenzivni negi pa 29 let. Še 22 oseb s covidom-19 je umrlo. Po oceni NIJZ-ja je trenutno v državi 44.713 aktivnih primerov okužbe. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.220.048 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.138.127.

SLOVENIJA - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je tudi drugič prestala interpelacijo in ostaja ministrica. Za interpelacijo je glasovalo 42 poslancev, proti pa 39. Za odstop ministrice so glasovale opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in Nepovezani poslanci. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev. Vlagatelji interpelacije so ministrici med drugim očitali zanemarjanje priprav na šolsko leto v luči epidemioloških razmer in neustrezno komunikacijo s ključnimi deležniki. Kustečeva je zavrnila očitke o odsotnosti dialoga s ključnimi deležniki in zatrdila, da čuti podporo ravnateljev ter da z njimi dobro sodeluje. Dejala je, da bo še naprej odgovorno delovala na področju šolstva. Hkrati je poudarila, da resor izobraževanja ni bil moderniziran že 30 let, zato je več kot potreben razmislek in temeljita sprememba na resorju. 

PETEK, 19. 11. 2021 

KONJIŠKO - Ne le bolnišnice, tudi zdravstveni domovi ukinjajo nenujne storitve in obravnave. V Zdravstvenem domu Slovenske Konjice so kader iz preventivnih in podobnih ambulant premestili na delovna mesta, povezana z epidemijo, pomagajo zlasti pri testiranju in cepljenju, ki ju je te dni več. Direktor Dejan Verhovšek pri tem pravi:

Dodaja, da ni nemogoče, da bi kmalu dobili poziv bolnišnic, ki v času četrtega vala potrebujejo več kadra. A kot še pravi Verhovšek, se tudi pri svojih zaposlenih soočajo z bolniškimi odsotnosti, ki niso povezane le s koronavirusom, zato velikih možnosti za posojanje kadra trenutno nimajo.

SLOVENIJA
-
Vlada predlaga odškodnine za hude posledice stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19. Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da bo možnost odškodnin veljala za celotno obdobje cepljenja. Ob tem razlaga:

Ugotavljanje upravičenosti do odškodnine in njeno višino bo določala posebna komisija. Minister je ob tem znova poudaril, da je cepljenje najbolj varen in učinkovit ukrep v boju proti covidu-19. Enako kot pri zdravilih redko prihaja do pojava neželjenih učinkov, a koristi cepljenja, kot pravi, močno odtehtajo tveganje.

SLOVENIJA
- Vlada je potrdila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic. Po njem bo najbolj ranljivim skupinam izplačala poseben dodatek - odvisen bo od višine pokojnine.
Upokojenci s pokojnino, nižjo od 510 evrov, bodo dobili 300 evrov izrednega solidarnostnega dodatka, tisti, ki imajo pokojnino med 510 in 612 evri, bodo dobili 230 evrov, prejemniki pokojnin od 612 do 714 evrov pa 130 evrov. Dodatek bo predvidoma izplačan že decembra. Vlada poleg tega predlaga, da se enkratni dodatek v višini 150 evrov izplača tudi kmetom, stzarejšim od 65 let z nizkimi dohodki, prav tako invalidom. Vlada bo omogočila tudi dodatek tistim, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah, delno bo povrnila izgubljeni dohodek zaradi karantene za samozaposlene in kmete ter povrnila stroškov za hitre teste v gospodarstvu. Vlada predlaga tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov, o čemer več preberite na naši spletni strani.

SLOVENIJA
- Vlada predlaga podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija prihodnje leto. Lanski boni (bon20) bi tako veljali do konca junija prihodnje leto. Letošnji boni (bon21) pa so lahko podaljšani s sklepom vlade, tako da tega ni treba urejevati zakonsko, je na novinarski konferenci dejal finančni minister Andrej Šircelj.
"Slovenija slovi po svoji lepoti in raznolikosti ter ponuja nepozabna turistična doživetja, ki jih ne boste našli nikjer drugje. Turistični boni so se do sedaj izkazali za konkreten ukrep za pomoč slovenskemu turizmu. Ker smo zaradi poostrenih epidemioloških razmer prisluhnili tako pozivom posameznikom, ki bonov še niso mogli izkoristiti, kot pozivom turističnega sektorja, bomo vladi v najkrajšem možnem času predlagali, da podaljša njihovo veljavnost do 30. junija 2022. Tudi v nadaljnje si bomo preko konkretnih politik prizadevali za preživetje vitalnih delov slovenskega gospodarstva," je ob tem sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje Celje je hospitaliziranih 134 covid bolnikov, 32 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo.


SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 3517 novih okužb s covidom-19. Delež pozitivnih opravljenih PCR testov je bil znova visok - 42,5-odstoten. V bolnišnicah je 1127 covid bolnikov, med njimi jih po podatkih vlade 256 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je še 20 okuženih.
 


EVROPA, SLOVENIJA
- Epidemiološke razmere po Evropi se še vedno, tako kot v Sloveniji, zaostrujejo. Vlada sicer na včerajšnji seji ni sprejela dodatnih ostrejših ukrepov za zamejitev širjenja okužbe, še naprej tako ostajajo v veljavi dosedanji ukrepi. Medtem pa so včeraj slovenske univerze in različni inštututi sprejel skupni poziv k cepljenju proti covidu-19. Poudarili so pomen skupnega boja proti epidemiji in opozorili, da je v času koronavirusa vprašanje zaupanja v znanost dobilo še večji pomen. Menijo, da so cepiva eden ključnih znanstvenih dosežkov, ki so doslej rešila več življenj kot katerokoli drugo zdravilo.


ČETRTEK, 18. 11. 2021 

PODRAVJE - V UKC Maribor so to jutro zdravili 176 covid bolnikov, med njimi jih 46 potrebuje intenzivno nego. Med temi je velika večina, več kot 80 %, necepljenih. Kako obladujejo stanje in kakšno je delo medicinskih sester med epidemijo, smo preverili v tokratnem Vpogledu, prisluhnete mu lahko TUKAJ.

SLOVENIJA - 
Včeraj so v Sloveniji 9.220 PCR-testih potrdili 3.662 okužb z novim koronavirusom. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 39,7 odstotka testov, kar je za 2,9 odstotne točke manj od dneva poprej. V državi je po ocenah NIJZ 45.395 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 3269 in se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 44. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.215.063 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.134.697.
 

SLOVENIJA - Vlada bo danes znova pretresala epidemiološke razmere. Na mizi je tudi zaostrovanje omejitvenih ukrepov. Med predlogi strokovne skupine za covid-19 je delo od doma in študij na daljavo. Vodja skupine Mateja Logar je v začetku sicer dejala, da bi vaje in seminarji študentov v manjših skupinah in ob upoštevanju pogoja PCT še vedno lahko potekali na fakultetah. Tudi predsednik vlade Janez Janša je že napovedal, da bodo dodatni ukrepi zagotovo potrebni. Kako radikalni bodo, pa da je odvisno od tega, kako se bodo uveljavljali že sprejeti ukrepi.

SREDA, 17. 11. 2021 

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje se bližajo svojim maksimalnim zmogljivostim. Hospitaliziranih je 134 covid bolnikov, od tega jih je 30 na intenzivni negi. Polno cepljenih med osebami na enoti intenzivne terapije je 8, vsi ostali so necepljeni. Najmlajši bolnik je star 28 let.

SLOVENIJA - Vsi inšpekcijski organi so v zadnjem tednu povečali število nadzorov nad izpolnjevanjem pogoja PCT. V zadnjem tednu so opravili nadzor v več kot 5900 objektih ter nad več kot 25.000 osebami. Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata:

Ob tem dodaja, da so bile med sankcijami izrečena pretežno opozorila. Se pa inšpektorji na terenu srečujejo tudi z odklonilnim obnašanjem. Kljub nestrpnosti nekaterih posameznikov, pa poudarjajo, da so že vidni prvi učinki poostrenega nadzora, saj več ljudi upošteva veljavne ukrepe. Ob tem pa znova pozivajo, naj vsi ukrepe spoštujemo ne zato, da bi se izognili kazni, temveč zato, da prispevamo k varovanju zdravja in življenja ljudi.

ROGATEC - Učenci in dijaki so danes v šolah začeli obvezno samotestiranje na novi koronavirus. Tisti, ki se ne želijo samotestirati in niso ne cepljeni niti niso preboleli covid-19, se morajo izobraževati na daljavo. Na OŠ Rogatec, kjer je bilo v minulih dneh zaradi nekaterih staršev – nasprotnikov tega ukrepa  precej burno, je po besedah ravnateljice Alenke Virant prvi dan samotestiranja potekal zelo mirno:

Viratova ob tem opozarja:

Otroci, ki se ne bodo šolali v šoli, bodo namreč po njenih besedah za marsikaj prikrajšani. Virantova se zato zavzema za samotestiranje vsaj prve triade otrok v domačem okolju. Ministrstvo temu predlogu ravnateljev doslej ni sledilo. V rogaški osnovni šoli so sicer zaradi okužb s covidom-19 trenutno v karanteni štirje razredi otrok, večinoma razredne stopnje.

SLOVENIJAEpidemiološka situacija ostaja resna, po podatkih sledilnika za covid je bilo včeraj potrjenih 4276 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je tako znašal 42,6 odstotka. Aktivnih primerov je trenutno v Sloveniji več kot 46 tisoč. Hospitaliziranih je skoraj 1100 bolnikov, med njimi jih je 251 na intenzivni negi. Umrlo je 19 bolnikov, skupno je v Sloveniji bitko s koronavirusom izgubilo že skoraj 5000 oseb.

CELJSKO – Iz Zdravstvenega doma Celje so sporočili, kako se v primeru pozitivnega hitrega testa na covid-19 naročite na PCR test. To storite preko e-pošte pcr.hitritesti@zd-celje.si , v kateri morate navesti: ime in priimek, rojstne podatke, telefonsko številko, v priponki pa dokazilo pozitivnega hitrega testa. Kot dokazilo šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG testa za samotestiranje. Termin za odvzem PCR brisa boste iz ZD Celje še isti dan ali najkasneje takoj naslednji dan. Na odvzemno mesto morate prinesti ploščico pozitivnega hitrega testa, kjer jo bodo ustrezno zavrgli. Lokacija odvzema PCR brisa je Zdravstveni dom Celje za reševalno postajo v zidanem objektu »COVID BRISI«. S seboj morate imeti veljavni osebni dokument s fotografijo.

SLOVENIJA, MARIBORSKO
- Stanje v bolnišnicah je kritično. Najbolj skrbi visoka številka covidonih bolnikov na oddelih za intenzivno terapijo. Včeraj so v vseh bolnišnicah skupaj zagotovili vseh predvidenih 288 postelj. To je veliko breme za zdravstveni kader, Hilda Rezar, pomočnica direktorja za zdravstveno nego v UKC Maribor, razlaga:

To so velike obremenitve za zaposlene, ne le fizične, pač pa tudi psihične. Rezarjeva pravi:

Kakšen je sicer delovni dan medicinske sestre na covid intenzivnem oddelku? O tem in tudi o tem, kaj prerazporejanje kadra pomeni za delo na ostalih oddelkih mariborske bolnišnice, spregovorimo v nocojšnjem Vpogledu – po 18. uri mu lahko prisluhnete.  

SLOVENIJA - Danes se v šolah začenja samotestiranje za učence, ki bo trikrat tedensko in ne več doma. Otroci, ki jim starši ne bodo dovolili samotestiranja, se bodo šolali na daljavo, staršem pa za ta čas ne bo pripadlo denarno nadomestilo. Ob tem je včeraj pediater Denis Baš poudaril:

Prav tako je izpostavil, da samotestiranje ni invazivno:

Poudarja še, da tudi maske za otroke niso škodljive - kisik in ogljikov dioksid se normalno izmenjujeta, prav tako maske ne skrijejo mimike obraza. Spomnil je tudi, da so v šolah tudi učenci, ki so zaradi zdravstvenih težav bolj ogroženi, marsikateri pa ima v družini koga, ki ga lahko covid močno prizadane.

TOREK, 16. 11. 2021 

SLOVENIJA - Bolnišnice so z današnjim dnem vzpostavile vseh 288 predvidenih kapacitet za intenzivne covidne bolnike. Če bo teh bolnikov več, bodo v zdravstvu uvedli skrajne izredne razmere, opozarja minister za zdravje Janez Poklukar:

Spet poudarja, da je najtežje zagotoviti dovolj kadra:

Še toliko kadra bodo iz zdravstvenih domov in necovidnih bolnišnic mobilizirali v prihodnjih dneh. Trenutno najbolj primanjkuje medicinskih sester. Pomaga tudi 40 študentov medicine ter vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih smeri. Vse, ki so usposobljeni in bi želeli pomagati, je Poklukar pozval, da se javijo covidnim bolnišnicam.

CELJE - Vse več okuženih s covidom-19 potrebuje bolnišnično oskrbo. Razmere v Splošni bolnišnici so kritične. Direktorica Margareta Guček Zakošek poudarja, da tako hudo še ni bilo. Ob tem razlaga:

Ne le dovolj postelj, velik problem je tudi zagotavljanje kadra. Na pomoč v bolnišnico je danes priskočila tudi Slovenska vojska.

Tudi vsakega prostovoljca so veseli, te razporedijo na primer na vhode, kjer preverjajo PCT pogoj. Guček Zakoškova prav vse poziva k spoštivanju ukrepov, ki preprečujejo širjenje virusa.

SLOVENIJA - Zaradi vse slabše epidemiološke slike bo od jutri samotestiranje učencev v šolah. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je pozvala, naj vsi pomagajo in zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši, še naprej imeli pouk v šolah. Po njenih besedah je edini način, da šola ostane odprta in varna, da učenci obvezno nosijo zaščitno masko in upoštevajo priporočila epidemiološke stroke ter da se obvezno samotestirajo.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 126 covid bolnikov. 31 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA
- Na včerajšnji ponedeljek je bilo 3.763 novih okužb s covidom-19. 49,2 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. Aktivnih primerov pje po podatkih Sledilnika za covid 45.470. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki.


SLOVENIJA
- Slovenska vojska je danes s štirimi vojaškimi zdravstvenimi ekipami z 20 pripadniki priskočila na pomoč covidnim bolnišnicam, ki imajo zaradi visokega števila hospitaliziranih bolnikov težave z zagotavljanjem kadra. Vojaške zdravstvene ekipe bodo pomagale v obeh univerzitetnih kliničnih centrih ter v celjski in novomeški bolnišnici. V vsako od bolnišnic je napoten zdravstveni tim, ki ga sestavljajo diplomirana medicinske sestra, zdravstveni tehnik oz. srednja medicinska sestra, bolničar in dva vojna reševalca. Glede na potrebe bodo delali na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelki, je pojasnil poveljnik logistične brigade polkovnik Franjo Lipovec. Prav tako bo vojska Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor posodila medicinsko opremo za spremljanje življenjskih funkcij bolnikov.


SLOVENIJA
- Ministrstvo za izobraževanje bo z ravnatelji osnovnih šol pred jutrišnjo sredo,ko bodo začele veljati zadnje spremembe ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, danes opravilo še eno srečanje, na daljavo. Kot je včeraj dejala šolska ministrica Simona Kustec, jim bodo dodatno pojasnili spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb v delu, ki se nanaša na šolstvo. Te določajo, da se bodo učenci in dijaki od srede trikrat tedensko obvezno samotestirali v šolah.

PONEDELJEK, 15. 11. 2021

SLOVENIJA - Na prvi dan novembrske redne seje sta na vprašanja poslancev odgovarjala tudi premier Janez Janša in šolska ministrica Simona Kustec. Slednji je poslanka Meira Hot (SD) očitala, da ukrep, ki odreja delo na domu za necepljene učence, ki se ne želijo testirati, krši otrokove pravice. Kustečeva je odgovorila:

Premier Janša je v odgovoru poslancem omenil možnost dodatnih ukrepov, tudi pogoja PC v državni upravi. Ta je trenutno še v ustavni presoji, o tem Janša:


SLOVENIJA
- Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so v nedeljo, ob 3415 opravljenih PCR testih, potrdili 1815 novih okužb. Delež pozitivnih testov je bil 53-odstoten. Umrlo je 12 bolnikov s koronavirusom. Po oceni NIJZ je v državi 42.807 aktivnih primerov okužb.


SLOVENIJA
- Minuli vikend se je število okuženih s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še povečevalo. Kot napoveduje koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta bodo bolnišnice danes ali jutri odprle maksimalne kapacitete. To je skupno okoli 1200 postelj, od tega 280 za intenzivno nego. Carotta upa, da bo 1200 postelj zadostovalo, toliko naj bi bilo po projekcijah dovolj za obvladovanje epidemije. Po vladnih podatkih, objavljenih včeraj, so v bolnišnicah zdravili 990 covidnih bolnikov, 227 jih je potrebovalo intenzivno terapijo.


SAVINJSKA REGIJA
– V Savinjski regiji je po zadnjih podatkih največ aktivno okuženih s covidom-19 v občini Celje, 805. Sledijo občine Velenje, kjer jih je 658, Šentjur, 367, Žalec, 338, Laško 327, Slovenske Konjice, 322, Rogaška Slatina, 274, in Šmarje pri Jelšah, 200. Prav nobena občina ni brez aktivnih okužb, v naši regiji jih je še najmanj v najmanjši občini, Dobje, a tudi tam jih je 11. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

SLOVENIJA – Epidemiološka slika v Sloveniji je zelo slaba. Po ocenah je trenutno več kot 42.000 aktivnih okužb s covidom-19. Po zadnjih podatkih je 990 okuženih hospitaliziranih, med njimi jih je v soboto 227 potrebovalo in tenzivno nego, kar je največ od začetka epidemije. V bolnišnice, kjer primanjkuje kadra, danes na pomoč prihaja Slovenska vojska. Zdravstveni kader vojske bo pomagal pri zdravljenju in negi bolnikov s covidom-19. Slovenska vojska bo vzpostavila štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca. Tako strukturo vojska lahko zagotavlja na dolgi rok ob pogoju, da so skupine razporejene skupaj po zdravstvenih ustanovah, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kaj je zaznamovalo dogajanje v minulem tednu, preverite TUKAJ.