januar 16, 2022

KORONAVIRUS: 41 tisoč cepljenih med Dnevi cepljenja

Omikron se hitro širi, kar bi lahko vodilo so razmaha odrejenih karanten. Na tem področju s tem tednom odrejenih nekaj sprememb. Na srečo pa še naprej kaže, da je omikron manj nevaren od prejšnje različice delta. V bolnišnicah so vseeno zelo previdni in se pripravljajo na ponoven porast covid bolnikov.

Omikron se hitro širi, kar bi lahko vodilo so razmaha odrejenih karanten. (Slika je simbolična, foto: Pixabay)

NEDELJA, 16. 1. 2022 

SLOVENIJA - Včeraj je minila druga akcija Dnevi cepljenja. NIJZ je sporočil, da so v treh dneh proti Covidu-19 cepili 41.200 ljudi. Močno je pri tem prednjačil tretji odmerek, zanj se je odločilo 34.427 oseb. S prvim odmerkom je bilo cepljenih 2102 udeležencev Dnevov cepljenja, 4671 pa z drugim odmerkom. Največ oseb je bilo cepljenih na prvi dan - 16.116, v petek 15.732, zadnji dan akcije v soboto pa 9352 oseb. Akcija je prispevala k dvigu števila cepljenih v primerjavi s tednom pred tem, ko se je za cepljenje odločilo 24.467 ljudi. Spomnimo, v prvi akciji Dnevi cepljenja, ki je potekala štiri dni v decembru, so cepili 76.544 oseb.

SLOVENIJA - V soboto je delež pozitivnih testov narasel na 58,4 odstotka. Ob 10.299 opravljenih PCR testih so namreč potrdili 6.012 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah je 514 bolnikov, od tega 154 na intenzivni negi. Življenje je izgubilo pet bolnikov s Covidom-19. 

SOBOTA, 15. 1. 2022 

SLOVENIJA - Včeraj so v državi ob 14.360 opravljenih PCR testih potrdili 7.580 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako 52,8 odstoten, aktivnih okužb v državi pa preko 60 tisoč. V bolnišnični oskrbi je 524 oseb, 155 na intenzivni negi. Življenje je izgubilo 6 bolnikov s Covidom-19.  

SAVINJSKA REGIJA - Le še danes po državi potekajo Dnevi cepljenja. Cepilna mesta bodo odprta do 20. ure, in sicer v Celju, Laškem, Žalcu, Šentjurju, Rogaški Slatini, Slovenskih Konjicah in Slovenski Bistrici. Od jutri bodo cepilni centri zopet delovali po ustavljenih urnikih. 

PETEK, 14. 1. 2022 

ROGAŠKA SLATINA - Iz Pegazovega doma v Rogaški Slatini so sporočili, da se dom zaradi suma na okužbo s covidom-19 začasno zapira za obiske. O nadaljnjem poteku bodo svojce svojih stanovalcev obveščali sproti.

SLOVENIJA - V Sloveniji so se včeraj začeli Dnevi cepljenja. Kot so za STA sporočili iz več cepilnih točk po državi, se je večina oseb na prvi dan akcije cepila s poživitvenim odmerkom cepiva.

SLOVENIJA - Število okuženih s koronavirusom raste iz dneva v dan, vedno več težav je tudi v vrtcih in šolah. Vse več otrok, učencev in dijakov je okuženih, tako iz dneva v dan narašča število oddelkov, za katere je odrejena karantena in imajo tako pouk na daljavo. Kako je v OŠ Štore in OŠ Podčetrtek? Preverili smo TUKAJ.

SLOVENIJA - Gospodarstveniki opozarjajo na vse več motenih delovnih procesov zaradi visokega števila okužb s koronavirusom. Kot poudarjajo, je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti je zato strokovnjake in vlado pozval, naj proučijo možnost skrajšanja izolacije in karantene na pet dni z negativnim testom. Na zbornici pravijo še, da podjetja iščejo načine, kako preprečevati širjenje okužb in se prilagoditi vse večjemu številu odsotnih zaradi okužb in karanten. A poudarjajo, da so ne glede na to poslovni procesi resno ogroženi. Vlada je sicer na predlog epidemiologov karanteno že skrajšala z 10 na sedem dni. Danes pa naj bi pretresala nove spremembe glede veljavnosti karantene.

SLOVENIJA - V državi je bilo včeraj pozitivnih 6918 PCR testov, pozitivnih je bilo 50,6 odstotka brisov. V bolnišnicah je 524 covidnih bolnikov, med njimi 155 v enotah intenzivne nege. Umrlo je še pet oseb.

ROGAŠKA SLATINA - V domu starejših v Rogaški Slatini – Pegazovem domu – zaradi zaostrovanja epidemiološke slike, uvajajo dodatne ukrepe, ki bi preprečili prenos virusa v dom. Od danes se je tako treba za obiske znova naročiti. Obiskovalci morajo izpolnjevati PCT pogoj, ob tem pa vsakogar pozivajo tudi, naj, preden pride v dom, naredi hitri test. Ob tem še sporočajo, da lahko posamezni obisk traja največ 15 minut, vsak stanovalec doma pa lahko ima en obisk ene osebe na dan. Obiske bodo praviloma v zimskem vrtu.

ČETRTEK, 13. 1. 2022 

SLOVENIJA - Število okuženih s koronavirusom iz dneva v dan raste tudi v vzgoji in izobraževanju. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, objavljenih na sledilniku za covid, je bilo včeraj v osnovnih šolah v karanteni 1417 oddelkov, v srednjih pa 657 oddelkov, skupno 2074, kar je 643 več kot v torek. Predčasnih zimskih počitnic, kot pravijo, pristojni, kljub temu ne bo.

LAŠKO
- Od današnjem prvem dnevu akcije Dnevi cepljenja je minister za zdravje Janez Poklukar obiskal Laško ter tamkajšnjo Thermano Laško, kjer med drugim izvajajo rehabilitacijo za bolnike, ki so preboleli težjo obliko covida-19. O obisku poročamo
TUKAJ

CELJSKO
- Iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo: "V Splošni bolnišnici Celje PCR teste za posameznike, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja, izvajamo le za osebe s pozitivnimi HAG testi, ki stanujejo na območju, ki ga z zdravstvenimi storitvami pokrivajo Zdravstveni dom Celje in Zdravstvene postaje Vojnik, Dobrna in Štore. 
PCR teste zanje izvajamo v ambulanti splošne nujne medicinske pomoči v Urgentnem centru od ponedeljka do petka čez noč (med 19. in 7. uro) ter med vikendi ves dan. V preostalem času, to je od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro PCR teste zanje opravlja ZD Celje. Posameznike, ki stanujejo na območju drugih zdravstvenih domov v regiji prosimo, da PCR testiranje opravijo v domačem zdravstvenem domu, saj so ti prav tako zadolženi za opravljanje te storitve. Zaradi preobremenjenosti urgentnega centra jih bomo tja sicer napotili mi." 

SLOVENIJA
- 6855 okužb so včeraj potrdili v Sloveniji. 51,4 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. Še več podatkov je razvidnih s spodnje vladne grafike: 
 


SLOVENIJA
- Po državi bo od danes do sobote potekala že druga akcija Dnevi cepljenja. V akciji sodelujejo zdravstveni domovi, nekatere covidne bolnišnice in mobilne cepilne enote. V teh dneh bodo cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje na cepljenje pa ne bo potrebno. Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. V sklopu prve akcije Dnevi cepljenja, ki je potekala med 19. in 23. decembrom, so v Sloveniji sicer opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19. Kje bodo dnevi cepljenja v naših krajih, preverite TUKAJ.  


SREDA, 12. 1. 2022 

SLOVENIJA - Beseda leta 2021 je postala PCT, ki je na izboru ZRC SAZU prejela največ glasov. Tesno na drugem mestu ji je sledila beseda voda, na tretjem mestu pa proticepilec. Hkrati so razglasili tudi kretnjo leta, ki je prav tako PCT. Za pesem leta pa je bila razglašena pesem Dragice Šteh z naslovom Čas. Za besedo leta je strokovna komisija sicer nominirala besede dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda. Deseterici kandidatk so dodali še Delovo besedo leta odlok. Med neologizmi je komisija za najbolj posrečeno omembo ocenila besedo koronijec - za pripadnika generacije, rojene v koroni.

SLOVENIJA - Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović je minuli teden sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno. Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja PC. Prav tako za pripravo na morebitne nove epidemijske valove predlagajo izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja. Predstavnica NIJZ je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022. Ena od predlaganih sprememb je, da bi specialist medicine dela vključil cepljenje proti covidu-19 za določena delovna mesta v izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

SLOVENIJA - Virus se zelo hitro širi. Včeraj so potrdili 7420 novih okužb. Pozitivnih je bilo 50,1 % vseh opravljenih PCR testov. Hospitaliziranih je 538 bolnikov s covidom-19, med njimi 154 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 12 bolnikov.

CELJSKO
Omikron se zelo hitro širi, tako je vse več okuženih. Ta različica koronavirusa naj bi bila manj nevarna od delte, a v bolnišnicah vseeno ostajajo previdni in pripravljeni na morebitne vnovične večje potrebe po hospitalizacijah. V celjski bolnišnici imajo odprta dva covid oddelka. Kako pa je v zadnjih tednih z izvajanjem ostalih, nenujnih necovid obravnav? Direktorica Margareta Guček Zakošek pravi:

Predvsem zaradi odrejanja karanten ob tesnih stikih. Tako so razglasili tako imenovano tretjo fazo organizacije, kjer zdravstvenemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, kljub tesnemu stiku z okuženo osebo ni treba v karanteno. V celjski bolnišnici znova vse pozivajo k nadaljnjemu spoštovanju vseh ukrepov, ki preprečujejo širjenje virusa, to je ključno, da ne bo treba znova širiti covid oddelkov ter odpovedovati ostalih programo

TOREK, 11. 1. 2022

KOZJANSKO IN OBSOTELJE - Od četrtka do sobote bodo po vsej državi spet dnevi cepljenja. Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, bodo cepljenje organizirali na treh lokacijah. Vršilka dolžnosti direktorja doma Natalija Klun razlaga:

Pri tem pa k cepljenju poziva prebivalce vseh šestih občin, kjer zdravstveno oskrbo nudi šmarski zdravstveni dom. Kakšen pa je bil odziv na zadnje, decembrske dneve cepljenja?

Klunova pravi, da si želijo čim večji odziv, sploh med ljudmi, ki še niso cepljeni. 

SLOVENIJA - Delež pozitivnih testov je včeraj znova presegel polovico. Ob 10.246 opravljenih testih so v državi namreč potrdili 5.164 okužb z novim koronavirusom. 14-dnevna pojavnost virusa na 100.000 prebivalcev se je ob tem zvišala še za dobrih devet odstotkov - zdaj znaša 1.893,1. Hospitaliziranih je 553 oseb, na intenzivni negi 160. Umrli so štirje bolniki s kovidom. 

SAVINJSKA REGIJA - V vsej Sloveniji bodo spet Dnevi cepljenja, in sicer od četrtka do sobote. Precepljenost v državi je namreč še vedno nizka, 57-odstotna. Poglejmo nekaj podatkov iz naših krajev. V Savinjski regiji je najvišja precepljenost v večini občin Zgornje in Spodnje Savinjske doline, najvišja je na Vrnskem, več kot 62-odstotna. V največji občini, Celje, je precepljenost nekoliko nižja od slovenskega povprečja. Najmanj občanov – manj kot polovica – pa je cepljenih v občinah Kozje, Rogatec, Dobje in Podčetrtek. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ. Kako dolgo bodo cepilni centri odprti na dneve cepljenja ter kje bo cepljenje tudi na terenu, preverite na spletnih straneh zdravstvenih domov.

PONEDELJEK, 10. 1. 2022

SLOVENIJA - Na današnji vladni novinarski konferenci je spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar. Napovedal je nove Dneve cepljenja, ki bodo potekali med 13. in 15. januarjem. Poudaril je tudi da kovidno potrdilo neomejeno ostaja le še v januarju, kasneje bo omejeno na devet mesecev. Po besedah ministra, je v bolnišnicah 73 % necepljenih bolnikov, na intenzivnih enotah pa kar 85 %. Povprečna starost bolnikov na kovidnem oddelku je 67 let in pol na intenzivi pa 62 let. Najmaljši hospitalizirani na intenzivni negi je star 18 let.

Minister je opozoril tudi, da so necepljeni bolj dovzetni do zdravstvenih težav po že preboleni bolezni:

SLOVENIJA - Epidemiologi so včeraj potrdili 2.515 okužb z novim koronavirusom. Ob 5.233 opravljenih PCR testih je delež pozitivnih tako znašal 48 %. 14-dnavna pojavnost na 100.000 prebivalcev se je dvignila za 5,2 % in sedaj znaša 1.732,5. V bolnišnični oskrbi je 537 oseb, 159 na intenzivni terapiji. V boju z boleznijo je življenje izgubilo pet oseb. 

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Število okužb s covidom-19 hitro narašča. Sedemdnevno povprečje novih okužb se je po zadnjih podatkih zvišalo za enajst odstotkov. Po ocenah sledilnika za covid je v Sloveniji skoraj 35 tisoč aktivnih primerov. Kako je v naših krajih? V občini Celje je po sobotnih podatkih okuženih skoraj 900 občanov, v Velenju čez 500. V Žalcu je skoraj 380 aktivnih okužb, v Slovenski Bistrici in Šentjurju pa okoli 300. Okoli 150 okužb je v občinah Vojnik, Šmarje pri Jelšah in Slovenske Konjice. Precepljenost ostaja v našem delu države najnižja v občinah Kozje, Rogatec, Dobje, Makole in Podčetrtek.

SLOVENIJA - Preiskovalna komisija, ki na zahtevo koalicije preiskuje nabave zaščitne opreme, bo na svoji današnji seji zaslišala predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca. Šarec je namreč v obdobju, ki ga je komisija vzela pod drobnogled, vodil tedanjo vlado. Namen komisije je med drugim ugotoviti morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za gospodarnost in pravočasnost nabav naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme. Trenutna vlada namreč trdi, da so jim predhodniki pod vodstvom Šarca pustili prazna skladišča. Parlamentarna komisija je do zdaj med drugim zaslišala takratnega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je ocenil, da je njegovo ministrstvo glede na takratne okoliščine in informacije o novem koronavirusu naredilo vse, kar je bilo mogoče.

SLOVENIJA – Od današnjega ponedeljka začne veljati nekaj sprememb glede karanten. Karantene bodo trajale le še sedem in ne več deset dni. Kot je na novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, je treba ločiti med karanteno in samoizolacijo. V izolacijo gre bolna oseba, postopek pa ji odredi osebni zdravnik. Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokotveganem stiku. Ob tem z današnjim dnem začne veljati nekaj izjem, ko osebi kljub visokotveganemu stiku z okuženo osebo, ni treba v karanteno. V karanteno po visoko tveganem stiku tako poleg ljudi, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom, ne bo treba tudi tistim, ki so za covidom-19 zboleli pred manj kot 45 dnevi, ter polno cepljenim prebolevnikom.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s covidom-19, v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.