februar 13, 2022

KORONAVIRUS: Število okužb vendarle upada

Ta teden verjetno še ne bo prinesel rahljanja ukrepov v boju proti covidu-19. Se bo vsaj širjenje okužb nekoliko umirilo? Dogajanje spremljamo na tej novici.

NEDELJA, 12. 2. 2022

SLOVENIJA - Predvidoma tretji teden februarja bo v Slovenijo prispelo novo cepivo podjetja Novavax. Po podatkih ministrstva za zdravja bo v prvi pošiljki 35.000 odmerkov. Skupno v prvem četrtletju pričakujejo okoli 102.000 odmerkov, v drugem pa 100.000 odmerkov. Cepivo se bo pričelo uporabljati takoj, ko bo prispelo v državo. 

SLOVENIJA - Tudi sobota je prinesla padec števila infekcij. Včeraj so v državi potrdili 4257 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 1196 PCR in 68.486 hitrih antigenskih testov. Število aktivnih primerov okužbe v Sloveniji je tako upadlo za 9582 in sedaj znaša 145.272 primerov. V bolnišnični oskrbi je po podatkih vlade 987 oseb, 133 jih potrebuje intenzivno nego. Boj z boleznijo je včeraj izgubilo sedem oseb. 

SOBOTA, 12. 2. 2022

SLOVENIJA - Epidemiologi so včeraj odkrili 7.330 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 3.017 PCR in 102.393 hitrih antigenskih testov. Hosipitaliziranih je 982 oseb, 135 na intenzivni negi. Umrlo je 15 bolnikov s covidom-19.

PETEK, 11. 2. 2022

SLOVENIJA - Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes poudaril, da si želi čim hitrejšega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, a da vlada pri sproščanju ne sme prehitevati. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je za STA danes sicer potrdila, da sproščanja epidemioloških ukrepov bodo, ni pa še odločeno, katere ukrepe bodo sprostili in kdaj. Strokovna skupina naj bi o tem razpravljala v ponedeljek. V torek pa naj bi po neuradnih informacijah STA vlada o sproščanju ukrepov razpravljala s predstavniki zdravstva. Po napovedih Logarjeve bo sproščanje odvisno od razmer v zdravstvu. Ob tem je opozorila, da stanje na covidnih oddelkih bolnišnic trenutno ni ugodno.

MARIBOR - V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zadnje dni opažajo, da se je začelo število bolnikov s covidom-19 nižati. Hkrati pa opozarjajo na izjemno velik pritisk na bolnišnico s strani ostalih bolnikov. Kot pravijo, urgentni center deluje na robu zmogljivosti, veliko breme nosi tudi klinika za interno medicino. Še vedno je namreč odsotnih veliko zaposlenih - okoli 1200 oziroma 33 odstotkov zaposlenih. Pri tem pa jim preglavice povzroča tudi omejen dostop bolnikov do zdravnikov na primarni ter delno na sekundarni in terciarni ravni. Zato ti prihajajo po pomoč v urgentni center in potem kliniko za interno medicino.

SLOVENIJA - Včeraj so v državi opravili 2978 PCR testov in potrdili 769 novih okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo 25,8 odstotka PCR testov. Ob tem so opravili tudi 90.970 hitrih antigenskih testov, med njimi je bilo pozitivnih 6731 oziroma 7,4 odstotka brisov. V bolnišnicah je 791 bolnikov s covidom-19, med njimi 137 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 10 oseb.

ROGAŠKA SLATINA - Od danes so v domu starejših v Rogaški Slatini, Pegazovem domu, spet dovoljeni obiski. Kot pravijo v domu, bodo obiski dovoljeni v obliki, kot so bili pred zaprtjem, ki je sledilo več okužbam s covidom. Tako bodo obiskovalci morali izpolnjevati pogoj PCT. Na obisk k posameznemu stanovalcu lahko pride ena zdrava oseba na dan. Na obisk se je treba predhodno najaviti po telefonu in se dogovoriti za razpoložljiv termin. Obiski lahko trajajo največ 15 minut, bodo v zimskem vrtu, dve uri dopoldne in dobre tri ure popoldne. Izjemoma, ko zaradi zdravstvenega stanja stanovalcev to ni mogoče, bo obisk možen v sobi stanovalca. Odhode stanovalcev v domače okolje v Pegazovem domu še vedno odsvetujejo, saj da je omikron zelo razširjen v lokalnem okolju.

ČETRTEK, 10. 2. 2022

SLOVENIJA- Država bo uvedla digitalne bone, do katerih bodo upravičeni dijaki, študenti in starejši od 55 let, ki se bodo udeležili subvencioniranih tečajev. Če bo Državni zbor marca sprejel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, bi boni lahko zaživeli že maja. Predlog zakona je na današnji seji potrdila vlada, minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič pa je ob tem poudaril, da bomo do leta 2028 dosegli, da bo imelo 80 odstotkov odraslih vsaj osnovne digitalne kompetence. Letos ima ministrstvo za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin in nakupa računalniške opreme na voljo dobrih 31 milijonov evrov. Pričakuje, da bo DZ predlog zakon marca sprejel po nujnem postopku.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 3.252 PCR-testih in 124.073 hitrih antigenskih testih potrdili 12.137 okužb z novim koronavirusom. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 409 bolnikov, kar je 14 manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 zdravijo 121 bolnikov, štiri manj kot včeraj. Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je sicer 1038, je objavila vlada. Včeraj je umrlo 19 oseb s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 171.691 primerov aktivnih okužb, kar je 2000 primerov manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 9220, kar je 642 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 8143, 96 manj kot dan prej. Število dnevno potrjenih okužb je sicer vrh doseglo konec januarja, vrh števila covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih strokovnjaki pričakujejo še v tem tednu, vrh števila smrti pa v prihodnjem. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.262.284 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.214.408
.


SAVINJSKA REGIJA - Različica omikron novega koronavirusa prinaša manj zdravstvenih težav, kot so jih predhodne različice, a zdravstveni strokovnjaki kljub temu še naprej pozivajo k cepljenju, ki olajša simptome, prav tako pa preprečuje hitro širjenje virusa in s tem morebitne nove, znova hujše različice. V Sloveniji je precepljenost še vedno manj kot 58-odstotna. V Savinjski regiji je še nižja, 56-odstotna. Najmanj precepljenih občanov je v naših krajih v občinah Rogatec in Kozje – komaj 47-odstotkov in pol. Obe občini sodita pod okrilje šmarskega zdravstvenega doma, ki cepljenje zagotavlja ne le v Šmarju pri Jelšah, pač pa tudi v ostalih zdravstvenih postajah. Danes bodo tako med 8.30 in 12. uro cepili v Rogaški Slatini, popoldne, med 13. in 16. uro, pa še v Kozjem. Cepijo s cepivom Pfizer. Ugotavljajo pa sicer v zadnjem obdobju, da prihajajo ljudje predvsem po poživitvene odmerke

SREDA, 9. 2. 2022

ROGAŠKA SLATINA - Iz Pegazovega doma, doma starejših v Rogaški Slatini, so sporočili, da bo od tega petka, 11. februarja, dom spet odprt za obiskovalce. Kot so navedli v Pegazovem domu, bodo obiski dovoljeni v obliki, kot so bili pred zaprtjem. Tako bodo obiskovalci morali izpolnjevati pogoj PCT. Na obisk k posameznemu stanovalcu lahko pride ena zdrava oseba na dan. Na obisk se je treba predhodno najaviti na telefonsko številko (03) 818 55 00, kjer se dogovorite za razpoložljiv termin. Obiski lahko trajajo največ 15 minut, bodo v zimskem vrtu, v času od 10. do 12. ure in od 14. do 17.30 ure. Izjemoma, ko zaradi zdravstvenega stanja stanovalcev to ni mogoče, pa bo obisk v navedenem času možen v sobi stanovalca. Odhode stanovalcev v domače okolje še vedno odsvetujejo, saj da je omikron zelo razširjen v lokalnem okolju.

SVET - Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je od odkritja koronavirusne različice omikron novembra lani v svetu umrlo pol milijona covidnih bolnikov. Kot še pravijo v organizaciji, je že samo število potrjenih okužb z omikronom osupljivo, medtem ko je dejansko število okužb še veliko višje. Organizacija je prav tako pozvala bogate države, naj prispevajo pošten delež denarnih sredstev v podporo načrtu Svetovne zdravstvene organizacije za boj proti pandemiji. Čim prej bi morale posebni pobudi nameniti 16 milijard ameriških dolarjev.

SLOVENIJA - Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju sporočil, da je s samotestiranjem potrdil okužbo s koronavirusom. Kot je zapisal, ima klasične simptome okužbe, ki so zaenkrat milejši.

SLOVENIJA - Včeraj so ob 1566 PCR-testih in 51.036 hitrih antigenskih testih potrdili 5076 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 173.691 primerov aktivnih okužb, kar je 12.387 manj kot dan prej. V bolnišnicah se, po podatkih Sledilnika za covid, zdravijo 804 bolniki s covidom-19, od tega jih 141 potrebuje intenzivno terapijo.

TOREK, 8. 2. 2022

SVET - V eni izmed nedavnih raziskav o novem koronavirusu so ugotovili, da imajo številni dojenčki, rojeni materam, ki so bile med nosečnostjo cepljene proti covidu-19 z mRNK cepivom, visoko raven protiteles. Ti dojenčki so imeli pri šestih mesecih starosti v krvi več protiteles kot dojenčki, rojeni necepljenim materam, ki so se okužile med nosečnostjo. 

SLOVENIJA
- Včeraj so ob 3172 PCR-testih in 121.068 hitrih antigenskih testih potrdili 11.098 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 186.078 primerov aktivnih okužb, kar je 1685 primerov manj kot dan prej. Za 85 potrjenih primerov se je znižalo tudi sedemdnevno povprečje, ki dosega 12.572. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je medtem pri 8827, kar je 81 manj kot dan prej. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 437 bolnikov, na intenzivnih pa 120, umrlo je 19 covidnih bolnikov. Število bolnikov, hospitaliziranih zaradi covida-19, se je na navadnih oddelkih v primerjavi s ponedeljkom znižalo za štiri, na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 oskrbo potrebujejo štirje bolniki več. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ in vlade cepljenih 60 odstotkov ljudi, z vsemi odmerki pa 57 odstotkov. 
.

PONEDELJEK, 7. 2. 2022

SLOVENIJA - Na NIJZ osebam po prebolelem covidu-19 svetujejo krepitev imunskega sistema z zdravo prehrano, telesno dejavnostjo, ohranjanjem zdrave telesne mase, omejevanjem pitja alkohola in opustitvijo kajenja. Dolgi covid je sicer, kot poroča STA, skupek dolgotrajnih simptomov po prebolelem covidu-19. Mednje uvrščajo utrujenost, težko dihanje in težave s koncentracijo. Simptomi dolgega covida se lahko pojavijo že na začetku bolezni ali pa se razvijejo po prebolelem covidu-19. Sčasoma lahko izzvenijo, lahko pa se tudi ponovijo.

PODČETRTEK - 
V
Termah Olimia so podobno kot v ostalih slovenskih naravnih zdraviliščih lani zabeležili večji obisk kot v 2020, a ta še vedno zaostaja za letom 2019. V letošnje leto pa so po besedah prokurista Vasje Čretnika vstopili z zmernim strahom, saj je Slovenijo in okoliške trge preplavila nova različica koronavirusa omikron. Kot pravi Čretnik, so kljub negotovim razmeram nekako uspeli prekrmariti januar, a ob tem dodaja:

Trenutno razmere obvladujejo in niso bili primorani zapirati posameznih delov term, pravi Čretnik in dodaja:

Kot še pravi Čretnik, imajo v Termah Olimia za čas šolskih počitnic sicer že rezervacije, vendar še zdaleč niso zapolnjeni, kot so bili v tem obdobju pred koronakrizo. Največ gostov je v Podčetrtku trenutno iz Slovenije, razveseljivo pa je, da se znova vračajo tujci.

SLOVENIJA 
– Na včerajšnjo nedeljo je bilo v državi potrjenih 5.512 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 1.247 PCR in 47.655 hitrih antigenskih testov. V bolnišnični oskrbi je 780
 oseb, 134 na intenzivni negi.  Umrlo je 15 oseb. Še več podatkov je v spodnji vladni tabeli: 

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA – V novi teden vstopamo z več kot 190.000 aktivnimi primeri okužb s covidom-19. V Savinjski regiji jih je največ v občini Celje, po zadnjih podatkih 4304. V Velenju jih je 3616, v Šentjurju 2335, v Žalcu 2089. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ. V Splošni bolnišnici Celje so na včerajšnjo nedeljo zdravili 84 okuženih s covidom, med njimi jih je 9 potrebovalo intenzivno terapijo.

Kaj je zaznamovalo dogajanje,povezano z novim koronavirusom, v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.