december 20, 2020

KORONAVIRUS: Začetek množičnega testiranja prestavili na torek

Še naprej bijemo trd boj z novim koronavirusom. Številke so še vedno zaskrbljujoče, medtem pa je vlada že začela rahljati nekatere ukrepe. Dogajanje spremljamo in ga sproti osvežujemo. 

Covid-19 ostaja sovražnik številka 1. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 20. 12. 2020 

SLOVENIJA - Ministrstvo za zdravje je po poročanju STA začetek poskusnega množičnega testiranja na novi koronavirus z jutrišnjega ponedeljka zamaknilo na torek. Na ministrstvu pravijo, da še potekajo določena strokovna usklajevanja, med drugim tudi o dodatnih lokacijah poskusnega testiranja. Prva testiranja naj bi sicer opravili v Ljubljani. Podrobnosti bodo sporočili jutri.

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- V naših krajih so v soboto največ novih okužb odkrili v občini Slovenska Bistrica, 36. V občini Šentjur so jih našteli 22, v Slovenskih Konjicah 12, v Velenju in Laškem po 11. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ


SLOVENIJA -
 Na včerajšnjo soboto so v Sloveniji potrdili 884 novih okužb s covidom-19. Delež pozitivnih testov je bil 33,41 %. Umrlo je 39 okuženih, v bolnišnicah zdravijo 1214 covid bolnikov. 

SLOVENIJA
- Glavni cilj predloga 7. protikoronskega paketa je, kot je vlada zapisala na Twitterju, omiliti in odpraviti posledice covida-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva. Nekaj poudarkov iz predloga vidite v spodnji grafiki. 


SOBOTA, 19. 12. 2020

SLOVENIJA - Vlada je danes sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona. Poleg pomočči gosporastvu prinaša enkratni krizni dodatek za ranljive skupine. Kot povzema STA, ga bodo 
dobili upokojenci, študenti, prejemniki otroškega dodatka, starši z več otroki, starejši kmetje, zaposleni, ki prejemajo prejemke v višini do dveh minimalnih plač. Zakon tudi za vsakega novorojenega otroka od države predvideva plačilo 500 evrov.
Verskim uslužbencem predlog zakona vnovič prinaša mesečni temeljni dohodek. Za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše pa je predvideno zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov. Podjetjem bo država plačala hitre teste, povrnila jim bo lahko tudi večji delež fiksnih stroškov, kot velja zdaj.

SAVINJSKA REGIJA
- V Savinjski regiji so včeraj največ novih okužb znova potrdili v občinah Celje, 32, in Šentjur, 28. V Velenju je bilo 21 novih okužb, v Žalcu 16 in Slovenskih Konjicah 10. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.  

SLOVENIJA
- Vlada je sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prihajajočimi božičnimi in novoletnimi prazniki, a, kot je na Twitterju zapisal vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin, le pod pogoji, da se bodo epidemiološke razmere še naprej izboljševale. Pravila so razložena v spodnji tabeli: 


SLOVENIJA - 
V Sloveniji včeraj ob 5.600 testih potrdili 1427 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 25,5 % testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 1199 koronavirusnih bolnikov, od tega 209 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 93 bolnikov, umrlo je 40 oseb s covidom-19.

SLOVENIJA - Vlada bo danes sprejemala predlog sedmega protikoronskega zakona. Z zakonom naj bi med drugim pomagali socialno šibkim, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom. Pri kritju fiksnih stroškov podjetij so predvidene spremembe v smeri hitrejšega prejema pomoči in večje dostopnosti. Predvidena je tudi rešitev za najemnike poslovnih prostorov v zasebni lasti.

ZREČENa Rogli se je danes začela nova smučarska sezona. Zaradi veljavnih ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa bodo lahko do nadaljnjega na Rogli smučali le občani občine Zreče, pri smuki pa bo treba, tako kot pri ostalih dejavnostih, spoštovati vsa pravila za preprečevanje širjenja okužb. Več TUKAJ.

SLOVENIJA - V cerkvah lahko od danes pod strogimi pogoji maše znova potekajo ob navzočnosti vernikov. Nova pravila po zgledu ukrepov za trgovine in knjižnice določajo, da je lahko na 30 kvadratih v cerkvi en vernik ali več njih, če so iz skupnega gospodinjstva. Za zdaj so se za maše odločili le v ljubljanski nadškofiji in koprski škofiji. V novomeški bodo maše v navzočnosti vernikov začeli v sredo, v ostalih pa maš z navzočnostjo vernikov med božičnimi prazniki ne bo. V mariborski nadškofiji ter murskosoboški in celjski škofiji je namreč epidemiološka slika še naprej slaba. V skladu z ukrepi božičnih polnočnic letos ne bo, se bo pa lahko obhajalo božično mašo na predvečer božiča.

SLOVENIJA - Z današnjim dnem vlada spet dovoljuje opravljanje nekatarih dejavnosti. Od danes do vključno 23. decembra je v vseh statističnih regijah dovoljeno obratovanje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, drevesnic in vrtnarij ter prodajaln s storitvami izdelave montaže, popravil in vzdrževanja. Opravlja se lahko storitve nege hišnih ljubljenčkov in terapevtske storitve. V regijah z boljšo epidemiološko sliko je od danes do vključno 23. decembra poleg prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev, dovoljeno poslovanje knjigarn, papirnic, fotokopirnic, prodajaln z drobno galanterijo in darilnim programom ter specializiranih prodajaln z otroškim programom.

PETEK, 18. 12. 2020

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA - V naših krajih je bilo po podatkih sledilnika za covid največ novih okužb včeraj potrjenih v občinah Slovenska Bistrica, 33, Celje, 29, Laško, 23, in Šentjur 22. V Slovenskih Konjicah in Žalcu so našteli po 16 novih primerov in v Rogaški Slatini 12. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ

SLOVENIJA
- Ministrica za šolstvo Simona Kustec je sporočila, 
da se bodo po načrtu 4. januarja 2021 v šole najprej vrnili učenci 1. triade osnovnih šol, odprli se bodo tudi zavodi in šole za otroke s posebnimi potrebami ter vrtci za varstvo vseh otrok. Zatem bo sledilo vračanje še ostalih učencev in učenk. Dijaki se bodo vračali po prioritetah, najprej zaključni letniki. Maturantom ministrica ob tem sporoča, da je zdaj dokončno, da matura v tem šolskem letu bo. Izvedli pa jo bodo z nekaj prilagoditvami, podrobnosti najdete TUKAJ

LAŠKO, VOJNIK - 
V Sloveniji so včeraj potrdili nekaj več kot 1500 novih okužb s covidom-19, skupaj je trenutno okuženih skoraj 20 tisoč 400 ljudi. Od tega je več kot 2 tisoč okužb med stanovalci domov starejših. Eno od trenutnih žarišč je v domu starejših v Laškem. A vodja doma Janja Podkoritnik Kamenšek je danes postregla z spodbudno novico:

Pričakujejo, da bo v začetku prihodnjega tedna ozdravela tudi večina okuženih, ki so trenutno v rdeči coni znotraj doma. Kakšno pa je stanje v domu starejših Senecura v Vojniku? Direktorica Breda Božnik:

Okuženih imajo trenutno še tudi 9 zaposlenih.

SLOVENIJA
- Odstopil je minister za zdravje Tomaž Gantar. "
Svoje delo sem ves čas skušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo," je zapisal v odstopni izjavi. Premier Janez Janša je predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča že obvestil o odstopu in ga prosil, naj se Državni zbor s tem čim prej seznani. Začasno bo funkcijo ministra za zdravje Janša opravljal sam. 

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo ob opravljenih 5.862 testiranjih potrjenih 1.512 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 25,79 %. Umrlo je 41 okuženih.


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje se je število hospitaliziranih covid bolnikov le nekoliko zmanjšalo, kot sporočajo, jih imajo 136, 20 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 8 so jih odpustili. Bistvenega upada covid bolnikov sicer v zadnjem mesecu ni bilo in ga tudi še ne pričakujejo zelo kmalu. Ob tem se že pripravljajo na napovedan 3. val. Podrobneje strokovnemu direktorju Francu Vindišarju prisluhnite TUKAJ


SLOVENIJA
- Medtem ko bo vlada z jutrišnjim dnem pa do 23. decembra sprostila izvajanje še nekaj dodatnih storitvenih dejavnosti, pa še ni znano kako bo z ukrepi med prazniki. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na sinočnji novinarski konferenci povedal, da vlada to temo še pretresa in dodal, da bodo odločitve ...

Več naj bi tako bilo znanega v prihodnjih dneh. Je pa Počivalšek ob tem dodal, da si Slovenija popolnega zaprtja v času praznikov ne more privoščiti.

ČETRTEK, 17. 12. 2020

SLOVENIJA - Vlada je danes sprostila še nekatere ukrepe, ki bodo začeli veljati v soboto pa bodo vsaj do vključno 23. decembra. V vseh statističnih regijah se odpirajo trgovine, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, drevesnice in vrtnarije, storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja, storitve nege hišnih ljubljenčkov ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve

"V boljših statističnih regijah - Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjski, pa se dodatno odpirajo tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev, pri čemer pomerjanje ni dovoljeno, knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom, specializirane prodajalne z otroškim programom, storitve nepremičninskega posredovanja," je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

SLOVENIJA - Vlada s soboto odpravlja prepoved izvajanja verskih obredov
, a bodo še naprej veljale stroge omejitve. V zaprtih prostorih bo na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa bodo morali ohranjati razdaljo metra in pol. Vlada je namreč v sredo sprejela odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode. V skladu z odlokom morajo verske skupnosti zagotoviti minimalni možni stik med člani, poskrbeti za redno prezračevanje verskih objektov, zagotoviti obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

SAVINJSKA REGIJAV vsej državi je po podatkih sledilnika za covid nekaj manj kot 21 tisoč aktivnih okužb z novim koronavirusom. Savinjska regija je med štirimi najbolj obremenjenimi regijami – na sto tisoč prebivalcev je okuženih več kot 1200 ljudi. V sredo so sicer največ novih primerov znova potrdili v občini Celje, 36. V Šentjurju je bilo 21 novih okužb, v Rogaški Slatini 20, v Velenju 19, v Slovenskih Konjicah 14. V Žalcu so v zadnjem dnevu našteli 11 novih primerov, v Vojniku 10. Nove okužbe so bile tudi v občinah Rogatec, Laško, Šmarje pri Jelšah, Štore, Polzela, Zreče, Podčetrtek, Dobje, Bistrica ob Sotli, Kozje, Vitanje in Dobrna. Številke najdete TUKAJ.  

SLOVENIJA- 
V Sloveniji so včeraj ob 6350 testih na novi koronavirus odkrili 1642 pozitivnih oseb. Okuženih je bilo 25,8 % testiranih. V bolnišnicah se je za koronavirusno boleznijo zdravilo 1229 oseb, od tega 208 na intenzivni negi. Umrlo je 43 oseb s covidom-19. Iz naših krajev po navedbah vladnega govorca Jelka Kacina glede na število novih okužb na včerajšnji dan precej izstopajo občine Maribor, kjer je bilo odkritih 71 okužb, v Brežicah je bilo potrjenih 47 novih primerov, v Celju 36, v Krškem 37, v Sevnici in na Ptuju pa 30. 



SLOVENIJA - Vlada je na sinočnji seji podaljšala razglasitev epidemije od današnjega dne še za 30 dni. Prav tako je podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do konca junija 2021. Pouk na daljavo ostaja še vsaj do 25. decembra, omejitve v športu pa do 3. januarja. Še več podrobnosti najdete TUKAJ

CELJSKO
- V Splošni bolnišnice Celje je hospitaliziranih 144 Covid bolnikov, kot sporočajo, jih 21 med njimi potrebuje intenzivno terapijo. 13 so jih odpustili. Skupno število smrti covid bolnikov pri njih ostaja 193, saj po dolgem času v zadnjem dnevu niso zabeležili nobene smrti.


SLOVENIJA
- Kot je znano, so do 23. decembra sproščeni nekateri omejitveni ukrepi. Ali bo to poslabšalo epidemiološko sliko pa je, kot pravi predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc, odvisno predvsem od ljudi:

Zato svetuje, da premislimo, kaj moramo res opraviti zdaj ter kako pri tem zaščitimo sebe in druge. Ob tem poudarja, da je od našega ravnanja zdaj in med prazniki odvisno tudi, ali se bodo otroci lahko z novim letom vrnili v šole. Največje tveganje predstavljajo množična druženja, sploh v zaprtih prostorih. Če pa želimo praznike vseeno preživeti s kom izven svojega gospodinjstva, pa naj ocenimo, kateri stiki so varni:

Kako varno in pravočasno oblikovati svoj socialni mehurček, pa preverite na spletni strani Sledilnika za covid-19, TUKAJ.

POLJČANE - Tudi v Poljčanah so za vsaj nekaj prazničnega vzdušja v letošnjem decembru, ki ga ne moremo preživeti ob druženju in na prireditvah, poskrbeli z okrasitvijo. Za spodbudo je občina po kraju razobesila tudi več plakatov s pozitivnimi, lepimi mislimi. Je pa še ena novost – na spletni strani občine je zavihek »virtualni veseli december«, k njegovem oblikovanju vabijo občane, društva, zavode, domača podjetja. Jelka Hribernik pravi:

Tako želijo poskrbeti, da ostanejo občani tudi v teh težkih časih vsaj na nek način povezani. Sicer pa je vsem, ki potrebujejo pomoč pri na primer nakupu živil ali zdravil ter dostavi hrane ali pa pri prevozu do zdravnika tudi med tokratno epidemijo na pomoč priskočil občinski štab civilne zaščite. Dosegljivi so na telefonski številki 064 243 990.

SREDA, 16. 12. 2020

SLOVENIJA - Kot je za Odmeve na RTV povedal vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin, je vlada na nocojšnjo seji za 30 dni podaljšala epidemijo. Ukrepov, ki bodo veljali med prazniki, pa še ni dorekla. 

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA - Med okužbami, na novo potrjenimi na včerajšnji dan, jih je veliko tudi v naših krajih. Znova prednjači občina Celje, kjer so odkrili 46 novih okužb. Veliko jih je bilo tudi v občinah Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica - v vsaki po 40. V Žalcu jih je bilo 31, v Šentjurju in Velenju po 29, na Polzeli 28, v Laškem in Vojniku pa po 23. V občini Zreče je bilo včeraj 20 novih okužb, v Rogaški Slatini 19. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ

SLOVENIJA -
Od danes zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih niso več obvezne, če je mogoče zagotoviti vsaj 2 metra razdalje.

SLOVENIJA - Včeraj je bil delež pozitivnih testov kar 32-odstoten. Opravili so namreč 6579 testiranj in potrdili 2107 novih okužb. V bolnišnicah je 1251 covid bolnikov, 211 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 128 bolnikov, umrlo je 39 oseb. Ob tem je vladni govorec za covid Jelko Kacin danes dejal, da se število novih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom v zadnjih 4 dneh znižuje, a zelo počasi. Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCja Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc pa opaža:

Opozarja pa na utrujenost osebja:

Kljub temu pa, pravi, svoje delo opravljajo predano. Ob tem se veseli cepiva in upa, da se bo cepilo čim več zdravstvenih delavcev. Začetek cepljenja pa je odvisen le še od tega, kdaj Evropska agencija za zdravila prižge zeleno luč cepivu.

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je danes pri njih hospitaliziranih 148 bolnikov s koronavirusom, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo, 13 so jih odpustili v domačo oskrbo. Število smrti bolnikov s covidom-19 se je povzpelo na 193.

SLOVENSKA BISTRICA - Iz Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane so sporočili dobro novico, da so v njihovi enoti v Slovenski Bistrici od včeraj brez pozitivnih stanovalcev na covid-19.

LAŠKO - V občini Laško je največje žarišče v tamkajšnjem domu starejših, ki spada pod Thermano Laško. Na včerajšnji dan so imeli po besedah vodje komuniciranja v Thermani Nine Pader Topole, 69 okuženih stanovalcev, pri čemer pravi:

Eden izmed stanovalcev je, ker je imel več pridruženih bolezni, v bolnišnici umrl. Sicer pa kot pravi Pader Topoletova, se večina stanovalcev v rdeči coni počuti dobro, kar nekaj okuženih stanovalcev je brez simptomov. V rdeči coni, ki je v kongresnem centru Thermane, naj bi kmalu začeli priprave za selitev stanovalcev nazaj v dom. Računajo, da bi se to lahko zgodilo do konca prihodnjega tedna.

TOREK, 15. 12. 2020

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA - Med nekaj več kot 1500 novimi okužbami, ki so jih potrdili na ponedeljek, jih je bilo v Podravski regiji znova največ v občini Maribor, 55. V Savinjski regiji je bilo največ novih primerov v občinah Celje in Šentjur - v vsaki po 35. Številka je bila precej visoka tudi v Žalcu, 26, ter v Vojniku, 19.   

ROGAŠKA SLATINA
- Iz doma starejših v Rogaški Slatini, Pegazovega doma, so sporočili, da imajo 16 szanovalcev, okuženih s covidom-19. "Eden je v bolnišnici, vsi ostali se dobro počutijo ali pa imajo zelo blage simptome," sporočajo ter dodajajo, da je okuženih tudi 7 zaposlenih. 
Kljub temu dom ostaja odprti za obiske, ki so ob strogih pravilih.  

SLOVENIJA
- V Sloveniji so včeraj opravili 5634 testiranj, pozitivnih je bilo 1524 brisov. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 1284 okuženih. Znova je bilo veliko umrlih, 44. Še več podatkov je Vlada zbrala v spodnji grafiki. 


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje zdravijo 151 covid bolnikov, 21 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 10 so jih odpustili. 


SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA -
Tudi glasbene šole med epidemijo poučujejo od doma. Pripravljajo pa tudi spletne nastope. V teh dneh si jih lahko ogledate, povezavo najdete TUKAJ. Danes bodo nastopili učenci Glasbene šole Rogaška Slatina.  

SLOVENIJA
- Farmacevti ugotavljajo, da v lekarne prihajajo številni ljudje, okuženi z novim koronavirusom. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič pri tem opozarja na stiske, ki jih ob tem doživljajo farmacevti:

Tako okužene poziva, naj po zdravila ne hodijo sami, saj s tem ogrožajo zaposlene v lekarnah. Isto velja za vse ostale opravke – če ste okuženi ali pa sumite na okužbo naj vam vse, kar potrebujete, priskrbi zdrava oseba ter vam varno dostavi na dom.

PONEDELJEK, 14. 12. 2020

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji omilila ukrep nošenja zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih. To bo od srede obvezno le v primeru, če ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj 2 metra, kar velja za vse statistične regije.

SLOVENIJA - Deset dni je še do božičnega večera, s katerim začenjamo božične in novoletne praznike. "Teh deset dni je odločilnih, da pripravimo načrt obnašanja, s pomočjo katerega se okužbe ne bodo širile med naše drage," ob tem poziva ekipa strokovnjakov, ki zbira podatke na strani Covid sledilnik. Zato so nam pripravili nekaj dobrodošlih nasvetov, kako lahko prijetno, a najbolj varno, kar je mogoče, preživimo prihajajoči praznični čas. Zbrani so TUKAJ.

SLOVENIJA - Šesti protikoronski zakon je prinesel tudi pomoč v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov. Vloga za dodelitev pomoči je že objavljena na eDavkih. Upravičencem je dostopna le tam, vlogo lahko oddajo do konca leta, finančna uprava pa bo pomoč v enkratnem znesku nakazala do 20. januarja.

CELJE - Od prihodnjega ponedeljka bo spet vozil Celebus, in sicer samo od ponedeljka do petka. "Skladno z navodili vlade bo omejena uporaba kapacitet avtobusov. Potnike prosimo, naj dosledno upoštevajo navodila NIJZ. Vstop in izstop bo samo pri zadnjih vratih avtobusa, kjer bo tudi nameščeno razkužilo. Veljavnost terminskih vozovnic (letnih, mesečnih) se podaljša za toliko dni, kolikor njihovi imetniki prevoza s Celebusom zaradi epidemije niso mogli koristiti. Podaljšanje veljavnosti vozovnic bodo avtomatsko uredili v podjetju Nomago," so sporočili s celjske občine.

SLOVENIJA - Vlada rahlja nekatere ukrepe. Pri tem je, kot pravi, tehtala med rezervami v zdravstvenem sistemu in stanjem v gospodarstvu. Tako so se odločili, da dovolijo delovanje nekaterih dejavnosti ter poostrijo nadzor in kaznovanje morebitnih kršiteljev, je na današnji novinarski konferenci povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tako se od jutri pa do 23. decembra po vsej državi spet odpirajo ...

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji, ki imajo najboljšo epidemiološko sliko, se obeta še odprtje ...

Tam bodo lahko uporabniki aplikacije Ostanizdrav od jutri do 23. decembra prehajali občinske meje. Ob tem je vlada ocenila, da industrija pri širjenju okužb ni pereč problem, da pa mora še naprej tam vladati spoštovanje ukrepov.
Jutri bo v omejenem obsegu do 23. decembra spet začel delovati javni potniški promet. Ker so fakultete, šole in vrtci še zaprti, za zdaj po počitniškem voznem redu. Potrebno pa bo upoštevati tudi priporočila NIJZ, pravi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec:

Prevozniki ob tem svetujejo, da pri njih preverite vozni red, ki velja. Vlada pa je odločila, da se odpira tudi ...

Vozovnice naj ljudje kupijo vnaprej, če je to le mogoče, še poziva Vrtovec. Pa tudi, naj nosijo maske in skrbijo za razdaljo.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 1679 testov in potrdili 431 novih okužb s koronavirusom, odstoek pozitivnih testov je bil tako 25,7-odstoten. V bolnišnicah je 1320 covid bolnikov, na intenzivni terapiji jih zdravijo 208. Iz bolnišnic so odpustili 48 bolnikov, umrlo je 44 oseb.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je, kot so sporočili, na današnji dan hospitaliziranih 149 covid bolnikov, 19 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 5 so jih odpustili. Skupno število smrti covid bolnikov v celjski bolnišnici se je povzpelo na 188. Gibanje števila hospitaliziranih, odpuščenih in umrlih je razvidno iz spodnjega grafa.


SLOVENIJA
- Na večrajšnji seji je Vlada sprejemala nove odloke, ki bodo začeli veljati jutri, v torek. Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil:

"1. V Sloveniji se do vključno 23. 12. 2020 v omejenem obsegu:
a. vzpostavlja nazaj javni potniški promet;
b. odpirajo frizerski saloni;
c. odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.
2. V statističnih regijah: Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni ... V teh regijah se za uporabnike aplikacije #ostanizdrav do vključno 23. 12. 2020 (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja omejitev gibanja na občino."
Zapisal je še, da bo vlada dnevno spremljala obremenjenost zdravstvenega sistema ter številke okuženih v posameznih regijah, zaradi česar bo lahko prišlo v posameznih regijah do sprememb pri zaostrovanju ali pa rahljanju ukrepov.

SLOVENIJA – Z današnjim dnem Nacionalni inštitut za javno zdravje začenja obveščanje pacientov o rezultatih testiranja na covid-19 preko SMS sporočil. »Po opravljenem testiranju pacient na svoj mobilni telefon prejme SMS sporočilo, na katerega mora pravilno odgovoriti, da dobi rezultat testiranja. Ob pozitivnem rezultatu pacient prejme tudi kodo TAN za vnos v mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Uporabnike pozivamo, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo. Gre za enega ključnih korakov, s katerim lahko uporabnik aplikacije učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe,« sporočajo. Podrobnejša navodila najdete TUKAJ.

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA – V nov teden vstopamo z visokimi številkami okužb s covidom-19. Po podatkih sldeilnika za covid je v vsej državi trenutno skoraj 20.900 aktivnih okužb, v Podravski in Savinjski regiji jih je največ v občinah Maribor, 1143, in Velenje, 437. V občini Slovenska Bistrica je 409aktivno okuženih občanov, v Celju 366, v Šentjurju 287 in na Ptuju 280. Več kot 200 aktivnih okužb je še v občinah Slovenske Konjice, 213, in Laško, 201. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

Dogajanje, povezano z novim koronavirusom, smo podrobno spremljali tudi minuli teden, preverite TUKAJ