september 12, 2021

Vinogradniki pričakujejo dober vinski letnik 2021

Trgatev navdaja z velikim pričakovanjem tako pridelovalce kot ljubitelje vinske kapljice, saj je pomemben korak na poti do vina. Kakšna vinska letina se obeta letos ter kakšne so smernice in posebnosti novega letnika, smo preverili pri specialistki za vinarstvo Tadejo Plevnik Vodovnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Tadeja Vodovnik Plevnik vinogradnikom svetuje, da moštu in mlademu vinu omogočijo ustrezne pogoje za dober razvoj, da bodo vina razvila značilno cvetico in aromo ter harmoničen okus. (Foto: Radio Štajerski val)

Vreme mora do trgatve ostati stabilno
"Vinska trta je v fazi intenzivnega zorenja grozdja, vinogradnik pa v pričakovanju dobrega vinskega letnika. V tem času je zrelost grozdja v vinogradih normalna, saj smo v primerjavi z lanskim letnikom v povprečju v prednosti za 3-5 dni in se po dozorelosti približujemo letniku 2016. Če bo vreme do časa trgatve stabilno, lahko pričakujemo dobro kakovost vinskega letnika 2021," ocenjuje Tadeja Plevnik Vodovnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in napoveduje, da bo letos ob nadaljevanju ugodnega vremena možno pridelati vse vrste vin, od mirnih do penečih, kot tudi vse kakovosti, od deželnega, kakovostnega, vrhunskega vina, vse tja do vrhunskih vin posebne kakovosti. Podrobneje ji lahko prisluhenete v Kmetijski oddaji s Snežano Prebil.