maj 19, 2020

TOREK in koronavirus v naših krajih

Torek prinaša spodbudne številke, ki so pogoj za rahljanje ukrepov. Postopoma se odpirajo meje, prebuja se tudi Prostofer - projekt brezplačnih prevozov za starejše. Kaj se še dogaja, preveri v članku.

Torkovo dogajanje, povezano s koronavirusom, spremljamo v tej novici. (Foto: Pixabay)

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Šmarju pri Jelšah bo 30. in 31. maja 5. Tek po šmarskih bregih, ki pa bo zaradi posebnih razmer, povezanih s koronavirusom, virtualnega značaja. V šmarskem športnem društvu upajo, da bodo pravi tek izvedli konec avgusta. Podrobneje o tem pa TUKAJ.

VITANJE, ZREČE - Saubermacher Slovenija obvešča uporabnike storitev občine Vitanje, da Zbirni center Zreče obratuje po normalnem poletnem delovnem času, sporočajo na vitanjski občini.

CELJE - Osrednja knjižnica Celje s svojimi obiskovalci v stiku ostaja preko spleta. Danes bo v virtualni literarni kavarni gost hrvaški pisatelj Kristian Novak. Z njim se bodo pogovarjali o njegovi knjigi Cigan, a najlepši. Prisluhnete mu lahko ob 19. uri na facebook profilu celjske knjižnice.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji za novi koronavirus opravili 1128 testov, odkrili so eno novo okužbo. Skupaj tako 1467. V bolnišnicah se je zdravilo 24 oseb, med njimi pet na intenzivni negi, domov so odpustili eno osebo. Včeraj zaradi koronavirusa ni umrl nihče. Število umrlih tako ostaja 104.

SLOVENIJA - Današnji svetovni dan zdravnikov družinske medicine zaznamuje pandemija kornavirusa. V Združenju zdravnikov družinske medicine Slovenije pravijo, da družinski zdravniki v tem času prevzemajo tudi druge naloge. V času epidemije so tako dnevno spremljali informacije in navodila, pomagali na vstopnih točkah, dajali napotke bolnikom ter sestankovali s predstavniki lokalne oblasti in civilne zaščite.

DOBRNA - Spet je odprta Občnska uprava Občine Dobrna. Stranke naj jih, če ni nujno, kontaktirajo preko elektronske pošte obcina@dobrna.si, pravijo na občini. Za obisk pa naj se naročijo po telefonu, in sicer na (03) 780 10 50. Uradne ure občinekse uprave bodo v ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. ure in od 13. ure do 16.30. V petek pa od 8. do 12. ure. "Dostop je možen zgolj do tajništva oz. sprejemne pisarne Občine Dobrna. Pred vstopom pozvonite na domofon v pritličju in počakajte na poziv. Upoštevajte priporočeno medsebojno razdaljo. Osebe morajo biti zdrave, brez znakov okužbe dihal. Upoštevajte higieno kihanja in kašljanja. Nositi morate zaščitne maske. Čim manj se dotikajte različnih predmetov in površin. Priporočamo brezstično plačevanje taks," so ob tem zapisali na občini.

SLOVENIJA, ZREČE, SLOVENSKE KONJICE - Spet deluje klicni center, kjer lahko starejši naročijo brezplačne prevoze po opravkih Prostofer. Prevozi bodo sicer v občinah Zreče in Slovenske Konjice na voljo od 25. maja. Uporabniki bodo morali nositi zaščitne maske. Občine bodo morale v vozilu zagotoviti maske za voznike in razkužilo za roke. Vozniki pa bodo morali po vsakem prevozu prezračti vozilo ter razkužiti kljuke, volan, prestavno ročico in podobne dele v avtomobilu.

SLOVENIJA, VOJNIK - Po včerajšnjem prvem dnevu ponovnega odprtja šol in vrtcev, se učenci prve triade spet vračajo v učilnice, vrtčevski otroci pa v igralnice. Nekaj šolarjev smo vprašali, kako se je bilo vrniti v šolo.

Pouk sicer te dni poteka malo drugače. Kar nekaj časa otroci preživljajo v naravi, v učilnicah sedijo dlje narazen, učitelji nosijo maske. Tako so se v šolske klopi vrnili učenci OŠ Antona Bezenška Frankolovo.

Foto: Marjana Šos

SLOVENIJA - Včeraj je potekala priprava osnutka tretjega protikoronskega zakona. V ospredje postavlja tudi turizem, v zadnjih dneh je bilo veliko govora o turističnih bonih oz. vavčerjih. "Vladna delovna skupina je danes na Brdu potrdila predlog, po katerem bodo vavčer v višini 200 evrov za dopust v Sloveniji dobili vsi polnoletni državljani Slovenije. Tudi vsi upokojenci in kmetje," je sinoči na Twitterju sporočila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Država naj bi za to porabila dobrih 300 milijonov evrov. Vlada bo dopolnjen osnutek tretjega protikoronskega zakona sicer obravnavala popoldne.

SLOVENIJA - V luči rahljanja ukrepov se postopoma odpirajo tudi meje. Prehajanje meja s sosednjimi državami je za zdaj dovoljeno le na kontrolnih točkah in mejnih prehodih, ki so odprti. Izjeme so lastniki parcel in zemljišč na drugi strani meja in dnevni migrantje, na primer zaposleni, učenci ali dijaki, za katere je prehajanje meja lažje. Vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik pojasnjuje pogoje prehajanja meja:

Država bo zdaj postopoma širila seznam držav, s katerimi bo odpirala meje. Sicer pa je hrvaško-slovenska meja odprta tudi za turiste, ne le lastnike nepremičnin ali zemljišč oziroma dnevne migrante. Sinoči je vlada na seznam držav, iz katerih lahko ljudje nemoteno vstopajo v Slovenijo, uvrstila prav Hrvaško, saj da je epidemiološka slika v obeh državah podobna.

SLOVENIJA - Po včerajšnjih podatkih NIJZ v Sloveniji v nedeljo niso potrdili novega primera okužbe s koronavirusom. V Sloveniji tako ostaja 1466 potrjenih primerov covida-19. Največ obolelih je v domovih za starejše, 458, med njimi so novi virus potrdili pri 321 občanih. V Šmarju pri Jelšah število obolelih po podatkih, ki zajemajo tudi včerajšnji dan, ostaja 174. V Rogaški Slatini je NIJZ zabeležih 44 primerov, v Celju 18. V podravski regiji izpostavimo Slovensko Bistrico s 14 primeri.