marec 24, 2020

Torek in koronavirus v naših krajih

Naša življenja so še vedno povsem podrejena koronavirusu. Še vedno veljajo stroga pravila, ki temeljijo na preprečevanju stikov in skrbi za higieno. Čeprav se zdi, da je vse obstalo, pa se zelo veliko dogaja. In dogajanje bomo tudi danes pozorno spremljali ter vas o njem obveščali. Kliknite.

Kaj prinaša torek?

Na tej strani zbiramo pomembne informacije v povezavi s koronavirusom ter jih sproti osvežujemo.

CELJE -
Trenutno se v Splošni bolnišnici Celje zdravi 5 bolnikov, od tega 1 bolnik v enoti intenzivne terapije. Stanje bolnika na respiratorju je stabilno.

SLOVENSKA BISTRICA - Psihosocialno pomoč
za ljudi, ki so se v tem kriznem času znašli v duševni stitki, nudi psihologinja iz Centra za krepitev zdravja, na voljo je vsak delovni dan od 8:00 do 16:00 ure, na telefonski številki 041 426 413 in prek e-pošte: vesna.pesek@zd-sb.si

PODČETRTEK, KOZJE, BISTRICA OB SOTLI - V teh občinah je občanom na voljo dostava hrane, in sicer vsak torek, četrtek in soboto. Naročila sprejemajo na tel. 041 754 801 ali 051 311 416 vsak dan med 10. in 14. uro. Možni so:  

- Dostava dnevno svežega kruha, pekovskega peciva, testenin, rezancev, mlincev, keksov in sladic Pekarna Pod Gradom
- Dostava mleka, jogurtov, skute, sira Katja Sinkovič Kmetija Sinkovič
- Dostava suhomesnih izdelkov, namazov (paštete, zaseke...), klobase za kuhanje, hrenovke Kmetija Gorjup

Pri več ostalih lokalnih ponudnikih lahko živila naročite in jih greste sami iskat. Seznam pondnikov v Občini Kozje najdete TUKAJ

ZREČE, VITANJE - Župan Občine Zreče je izdal Odredbo o omejitvi odlaganja odpadkov v zbirnem centru v Zrečah. Zbirni center bo do nadaljnega odprt za prevzem odpadkov v nujnih primerih samo ob sredah od 10.00 do 16.00 ure.

SVET - Japonski premier Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach sta napovedala, da so Olimpijske igre v Tokiu, ki bi morale biti to poletje, prestavljene za leto dni. To je prvič v moderni dobi olimpijskih iger, da gre za preložitev, doslej so jih odpovedali le zaradi svetovnih vojn. Odločitev je sprožila plaz pozitivnih odzivov po vsem svetu.

SLOVENSKA BISTRICA -
Občina je objavila seznam lokalnih kmetij, ki ponujajo svoje izdelke. Najdete ga TUKAJ

SLOVENSKE KONJICE - Občina Slovenske Konjice
sporoča: "Vsem podjetjem in posameznikom se iskreno zahvaljujemo za prejete donacije tako v obliki zaščitne opreme kot v obliki pomoči. Zaščitno opremo bomo predali službam, ki jo v tem trenutku najbolj nujno potrebujejo in v danih trenutnih razmerah morajo delovati. Humanost in solidarnost sta vrlini, ki se še posebej pokažeta v težkih trenutkih, kot je trenutno spopadanje z epidemijo. Hvala vam." 

SLOVENIJA - Slovenska karitas
v sklopu akcije „Naš kraj, naše srce“, v kateri zbira mlade prostovoljce, začenja aktivnostjo „Povezani preko telefona“. Takole sporočajo: "V prihodnjih tednih bomo povezali mlade prostovoljce s starejšimi, ki se bodo predhodno prijavili na telefonsko številko 069 928 187. Mladi jih bodo v nadaljevanju predvidoma večkrat na teden poklicali. Tako se bo med njimi vzpostavil prostor za reden in daljši družaben pogovor. Na posebnih telefonskih številkah, ki so objavljene na karitas.si bodo škofijske karitas še naprej nudile tudi osnovno psiho-socialno pomoč."

SLOVENIJA, ŠMARJE PRI JELŠAH -
Do 14. ure je bilo v vsej državi potrjenih 480 primerov okužbe z novim koronavirusom. Doslej so umrli štirje ljudje, vsi starejši in s pridruženimi težavami, nazadnje danes stanovalka Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, o čemer več preberite TUKAJ

SLOVENIJASkupina Holding slovenske elektrarne (HSE), proizvede dve tretjini vse slovenske električne energije,sporoča: "Tudi v obdobju spopadanja s korona virusom se zavedamo poslanstva in dolžnosti, da zagotavljamo varno, stabilno in zanesljivo proizvodnjo električne energije ter posledično nemoteno preskrbo za gospodinjstva, ustanove in gospodarske subjekte. Po razglasitvi epidemije v Sloveniji 12. marca 2020 je povprečna dnevna proizvodnja skupine HSE 14 GWh električne energije, povprečna dnevna proizvodnja v mesecu februarju je bila 15 GWh. Hidro proizvodnja električne energije Dravskih elektrarn Maribor in Soških elektrarn Nova Gorica poteka nemoteno in je v skladu z načrtom, celo za 1 GWh višja kot prejšnji mesec. Tudi proizvodnja naše edine termoelektrarne, Termoelektrarne Šoštanj, poteka nemoteno. Delo v jami Premogovnika Velenja, kjer pridobivajo edini slovenski energent, poteka po načrtih. Trenutno obratujeta dva odkopa, njuna trenutna dnevna količina proizvodnje znaša več kot 12.000 ton ter se bo v prihodnjem tednu povečala na načrtovanih 15.000 ton dnevne proizvodnje."

CELJE - Celjski mladinski center poziva vse mlade, ki bi želeli pomagati ranljivim skupinam oz. tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo, da se vpišejo v bazo prostovoljcev. Vpis v bazo poteka s pomočjo Celjskega mladinskega centra, navodila in koordinacijo prostovoljnega dela bo izvajal Rdeči Križ Slovenije, Območno združenje Celje. Delo bo potekalo varno in v skladu s pravili NIJZ, izvajalo pa se bo lokalno. Prostovoljno delo bo zajemalo: dostava hrane ranljivim skupinam in pomoč pri delitvi le te; dostava zdravil za starejše in kronično bolne ljudi v tvojem kraju in še kakšna dodatna naloga, ki se bo pojavila glede na potrebe.
Prijave so na tem obrazcu.

ŠTORE - V Domu starejših Lipa v Štorah so uspeli zajeziti širjenje koronavirusa. Spomnimo, minuli teden so okužbo potrdili pri eni od zaposlenih. Danes je direktorica Marinka Hrnčič za naš radio potrdila, da pri njih ni novih okužb - ne med zaposlenimi ne med stanovalci. Da pa bodo še naprej budno spremljali situacijo in sprejeli vsak dodaten ukrep, ki bi jim lahko prinesel vsaj minimalni uspeh pri preprečevanju širjenja koronavirusa.

ŠMARJE PRI JELŠAH
- Umrla je stanovalka doma upokojencev, okužena z novim koronavirusom. Imela je več ostalih kroničnih bolezni. Več preberite TUKAJ. To je četrta smtrna žrtev v Sloveniji. 

CELJE -
V Mestni občini Celje so zaradi trenutnih razmer zaprta štiri gradbišča, in sicer gradbišče pred bodočim Tehno parkom Celje in gradbišče na Ljubljanski cesti pri Glaziji, kjer gradijo krožišče. Prav tako so ustavljena gradbena dela za projekt ureditev kolesarskih povezav v MOC ter dela za severno vezno cesto. "Na drugih gradbiščih dela potekajo prilagojeno, v zmanjšanem obsegu in ob upoštevanju pravil. Vse več je težav z oskrbo gradbišč z gradbenim materialom, ki je na trgu trenutno manj dostopen, oziroma nanj izvajalci čakajo dlje kot v normalnih razmerah," pravijo na občini in še sporočajo, da bodo jutri končana dela pri vrtčevskih enotah Ringa raja in Mavrica, kjer so sanirali zemljino.

SLOVENIJA - 
Vlada se je dogovorila o več ukrepih za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, tako za državljane kot za podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov. Premier Janez Janša je med najpomembnejšimi izpostavil sofinanciranje plač za delavce na čakanju. Namesto delodajalcev bo vse prispevke vseh zaposlenih na čakanju prevzela država. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica. Delavcem, ki bodo v času epidemije izgubili službo, bo od prvega dne avtomatično pripadlo nadomestilo za brezposlenost. Samozaposleni, ki jih je kriza močno prizadela, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Hkrati bo v tem času prispevke zanje nakazovala država. Predvideni so tudi krepi za izboljšanje socialnega položaja ljudi, predvsem upokojencev. Podrobnosti pa TUKAJ

SLOVENIJA - 
Planinska zveza Slovenije poziva vse ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter še dodatno obremenjujejo gorskih reševalcev in medicinskega osebja. Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po vsej Sloveniji so zaprti, zato naj se odločajo le za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila pristojnih.

SLOVENSKE KONJICE - Civilna zaščita Slovenske Konjice išče polnoletne, zdrave prostovoljce in prostovoljke z vozniškim izpitom, za pomoč pri dostavi nujnih življenjskih potrebščin na dom starejšim osebam, ki nimajo svojcev v konjiški občini. Zainteresirani pošljite svoje podatke (ime, priimek, naslov, pošta, telefon, mail) na mail czsk.pomoc@gmail.com. V kolikor poznate koga, ki potrebuje takšno pomoč pa to prav tako sporočite na štab CZ, telefonska št. 041 564 924 ali e-naslov: czsk.pomoc@gmail.com.

SLOVENIJA
- Iz Adriaplina, ki dobavlja zemeljski plin tudi v več občinah v našem delu države, sporočajo: »Obveščamo vas, da do nadaljnjega na plinovodnem omrežju izvajamo le potrebna intervencijska dela. Redna dela na distribucijskem omrežju (priključevanje novih odjemalcev, izdelava plinskih priključkov, izvajanje odklopov…) se za čas uvedenih ukrepov na nivoju celotne države ne izvajajo. Distribucija zemeljskega plina poteka nemoteno in težav v prihodnje pri dobavi zemeljskega plina ni pričakovati. Naši svetovalci so za vas dosegljivi na brezplačni številki 080 33 00 vsak delovnik med 8.00h in 16.30h ali na elektronskem naslovu info@adriaplin.si«


ZREČE -
Podjetje GKN Driveline bo zaradi epidemije koronavirusa po poročanju STA delalo predvidoma le še do srede, nato bodo proizvodnjo začasno ustavili. 

LAŠKO -
V Zdravstvenem domu Laško je na voljo brezplačna psihološka pomoč. Psihologinja je na voljo preko telefona med 8. in 16. uro (040 372 660) in po elektronski pošti (psiholog@zd-lasko.si). V zdravstvenem domu pravijo, da je svetovanje namenjeno vsem, ki v teh dneh doživljajo pretirano zaskrbljenost, tesnobo, strah pred boleznijo/smrtjo, osamljenost, težave v medosebnih odnosih in podobno stiske. Na voljo smo vam po telefonu med 8. in 16.uro ter na e-mailu.

SLOVENSKE KONJICE - Štab civilne zaščite ponovno sporoča, da se lahko starejši ljudje (tisti, ki nimate svojcev ali sosedov) in ki potrebujete pomoč pri dostavi nujnih življenjskih potrebščin na dom, obrnete za pomoč na štab CZ,  telefonska št. 041 564 924 ali e-naslov: czsk.pomoc@gmail.com

SLOVENIJA -
Pogonsko gorivo se je opolnoči močno pocenilo. Za liter 95-oktanskega bencina je treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se je pocenil za 12,9 centa, na 1,017 evra. Gre za najnižje cene v več letih.

SAVINJSKA, PODRAVSKA IN POSAVSKA REGIJA – V savinjski regiji je po zadnjih podatkih 78 potrjenih primerov. Največ še vedno v občini Šmarje pri Jelšah, 46. V Rogaški Slatini je 13 potrjenih okužb, v Celju se je številka povzpela na 7. V Žalcu sta še vedno 2 primera, prav tako v Šentjurju. Po 1 potrjen primer v občinah Vitanje, Vojnik, Dobrna, Podčetrtek, Kozje, Mozirje, Nazarje in Šoštanj. V Bistrici ob Sotli, ki sodi v posavsko regijo, sta 2 potrjeni okužbi. V podravski regiji je skupaj 44 potrjenih primerov, največ v občini Maribor, 12. V Slovenski Bistrici ostaja 6 okužb, na Ptuju 2. V celotni Sloveniji je 442 potrjenih okužb. Doslej so v Sloveniji umrli trije ljudje, okuženi s kornoavirusom.