april 14, 2020

TOREK in koronavirus v naših krajih

Številke novih potrjenih okužb se med prazniki niso povečevale tako močno kot pred tem, kar je, upamo, dober znak. Kaj pa prinaša današnji dan? Preverjamo in sproti osvežujemo.

Peti teden strogih ukrepov v boju proti novemu coronavirusu že teče. Jih bomo že lahko začeli rahljati? (Foto: Pixabay)

CELJSKO - Zdravstvene ustanove so danes začele povečevati obseg rednega dela in izvajanja nenujnih storitev. Povečevanje bo v celjski bolnišnici, kjer so že doslej opravljali okoli 40 odstotkov rednega dela, bo postopno, pravi direktorica Margareta Guček Zakošek

  

ŠMARJE PRI JELŠAH, PODČETRTEK, KOZJE, BISTRICA OB SOTLI - Iz šmarske knjižnice sporočajo: "Drage bralke in bralci, z veseljem vam sporočamo, da v Knjižnici Šmarje pri Jelšah in vseh njenih enotah pričenjamo z izposojo gradiva v posebnih razmerah. Vsi, ki karkoli potebujete, pokličite v vaše matične knjižnice ob delovnikih med 9. in 12. uro in se s knjižničarkami dogovorite za prevzem. V izrednih primerih dostavimo gradivo tudi na dom."

ZAHODNA ŠTAJERSKA - Danes je regijski štab Civilne zaščite Zahodno Štajerske razdelil vsem 33 občinam osebno zaščitno opremo, in sicer 40.000 štirislojnih mask, 30.000 kirurških mask in 800 alkoholnih razkužil. Zaščitna oprema je bila razdeljena tudi centroma za socialno delo in šestim domovom za starejše.



CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 19 pacientov, od tega 7 oseb v enoti intenzivne terapije.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Po velikonočnih praznikih se je oglasila direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel. Kaj sporoča, preveri TUKAJ.

OPLOTNICA - Maja svoj praznik obeležuje občina Oplotnica. A bo praznovanje tudi tam letos drugačno zaradi koronavirusa. "V mesecu maju se ne bodo izvajale niti aktivnosti ob občinskem prazniku niti Festival pod Pohorjem. Planirane aktivnosti bodo prestavljene na čas, ko bodo odpravljene začasne splošne prepovedi in ukrepi za zajezitev koronavirusa," sporočajo na občini.

SLOVENSKE KONJICE - V občini Slovenske Konjice nadaljujejo z deljenjem zaščitnih mask. Prevzem zaščitnih mask za občane, starejše od 60 let ter zdravstveno ogrožene osebe za območje KS Slovenske Konjice bo v petek, 17. aprila, od 9. do 12. ure na parkirišču pred Rdečim križem. Možen je tudi prevzem mask s strani svojcev ali sosedov. Ob prevzemu imejte s sabo dokument, ki izkazuje prejemnika (osebni dokument, vozniško dovoljenje). Prevzem zaščitnih mask po ostalih krajevnih skupnosti bodo opravili na enak način kot pretekli teden.

ŠENTJUR - Občina je zaradi velikega povpraševanja podaljšala rok zbiranja naročil za maske. Naročila mask sprejemajo preko telefonske številke 03 747 13 60 v torek, 14., sredo, 15. in četrtek, 16. aprila, med 9. in 14. uro. Maske bodo posredovane po pošti, število mask je omejeno na 2 za vsako prijavljeno gospodinjstvo. Pošiljali jih bodo do porabe zalog, pri čemer peliraj na občane, naj maske zagotovijo najšibkejšim članom skupnosti, kot so starejši, bolniki in socialno ogroženi, saj je količina mask omejena.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 541 testiranj, na koronavirus je bilo pozitivnih 8 oseb. Umrla je ena oseba. Hospitalizirani so bili 103 ljudje, 35 bolnikov je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnice včeraj niso odpustili nikogar.

SLOVENIJA - Samozaposleni, ki so zaradi epidemije izgubili večji del prihodka, že lahko izpolnijo izjavo za pomoč. Na voljo je v eDavkih. Za marec so samozaposleni, ki ustrezajo pogojem, upravičeni do temeljnega dohodka v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov.

SLOVENIJA - Država je v pričakovanju začetka sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zdravstvene ustanove bodo danes znova začele izvajati nenujne ambulantne specialistične dejavnosti. S tem naj bi bilo poskrbljeno za razbremenitev izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovitev pretočnosti bolnikov s primarne na sekundarno raven in čim prejšnjo zagotovitev zdravstvene obravnave tudi drugim bolnikom. Rahljanje ukrepov je napovedano tudi v predelovalni industriji. Med drugim pa bodo proizvodnjo znova zagnala podjetja Hisense Gorenje, Adria Mobil in Elan.

VELENJE
- Predsednik republike Borut Pahor bo na povabilo Mladinskega centra Velenje obiskal prostovoljsko skupino, ki v času epidemije, pa tudi nasploh, izvaja različne projekte, ki so namenjeni starejšim in gibalno oviranim. V času soočanja z boleznijo COVID-19 se je kot izredno pomemben pokazal njihov projekt oskrbe starejših z nujno potrebnimi živili in zdravili. 

SLOVENIJA - Med prazniki se je število na novo potrjenih okužb s Covid-19 stopnjevalo počasneje kot predtem. Ob zadnem štetju je bilo sedem novih okužb, v torek tako vstopamo s številko 1212 potrjenih okužb. Doslej je umrlo 55 oseb.