april 28, 2020

TOREK in koronavirus v naših krajih

Torek prinaša dodatno razhljanje ukrepov, od danes so ponovno dovoljene poroke, a pod posebnimi pogoji. Ministra Počivalšek in Cigler Kralj bosta ob tem obiskala Velenje, kjer je Gorenje zaradi izgube ob epidemiji napovedalo odpuščanja. Kaj še prinaša torek? Klikni in izveš. 

Ob obisku zaprtih javnih prostorov so še vedno nujne maske. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Državni zbor je sprejel popravke interventnega zakona, ki zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ponuja pomoč državljanom in podjetjem. Z njo se skupni obseg pomoči povečuje na 3,1 milijarde evrov, dobremu milijonu upravičencev pa dodaja 190.000 novih. Med njimi so izredni študenti, starši otrok s posebnimi potrebami, prejemniki starševskega dodatka, družinski pomočniki, rejniki, invalidi, vojni veterani, člani kmetij in prejemniki otroškega dodatka.

SLOVENIJA, OBSOTELJE IN KOZJANSKO -Od danes so spet dovoljene poroke, a ob strogih pravilih. Podrobenosti smo preverili na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah, prisluhnite TUKAJ

ŠMARJE PRI JELŠAH - Med šestimi okužbami, ki so jih v Sloveniji na novo potrdili na včerajšnji praznični ponedeljek, so kar 4 iz občine Šmarje pri Jelšah. Tam se je število doslejuradno okuženih tako povzpelo na 172.  

SLOVENIJA - Slovenski škofje bodo v ponedeljek, 4. maja, ponovno odprli cerkve za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Kot je zapisano na spletni strani Slovenske škofovske konference, bodo pogoji za udeležbo vernikov pri sveti maši razkuževanje rok pred vstopom v cerkev ter obvezna nošnja mask. V ta namen bodo škofje izdali posebna navodila, v katerih bodo zapisana določila za prejem zakramentov (sveta spoved, krst, poroka, bolniško maziljenje), objavili naj bi jih v četrtek.

ZREČE, ROGLA -  Zreški občinski štab Civilne zaščite je skupaj s policisti Policijske Postaje Slovenske Konjice, redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva ter prostovoljci med podaljšanim vikendom opravljal nadzor nad spoštovanjem ukrepov prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah predvsem na območju Rogle, Brinjeve gore, Goleka in parka term Zreče z jezerom. Kot so sporočili, pri nadzoru kršitev niso zaznali.

CELJE, ŽALEC, VOJNIK, VRANSKO, TABOR, POLZELA
- Zbirni centri v upravljanju družbe Simbio bodo v soboto, 2. maja, kljub prazniku izjemoma odprti po običajnem sobotnem delovnem času. Gre za zbirne centre Bukovžlak, Žalec, Vojnik, Prebold, Vransko -Tabor in Polzela. Razlog je izjemen obisk v zadnjih dneh. Ob predaji odpadkov še vedno veljajo določeni varnostni ukrepi. V zbirni center sočasno lahko vstopi do 5 avtomobilov, pri čemer morajo uporabniki nositi zaščitno masko in si obvezno pred vstopom in po izstopu razkužiti roke. Medsebojna varnostna razdalja med uporabniki mora biti najmanj 2 metra.


CELJE
- Epidemija koronavirusa jo je močno zagodla tudi letošnji sejemski sezoni v družbi Celjski sejem in zamaknila izvedbo spomladanskih sejemskih dogodkov. Marčevski sejemski sedmerček so zato prestavili na maj, vendar pa tudi izvedba v tem terminu ne bo možna. Zato so se odločili, da razstavljavcem sejmov Altermed, Flora in poroka omogočijo, da se brezplačno predstavijo skozi njihovo digitalno platformo kataloga razstavljavcev. Zainteresirane vabijo, da med 15. in 18. majem budno spremljajo družbena omrežja - Facebook stran Celjskega sejma, sejma Altermed in Poroka in si sejemsko ponudbo ogledajo virtualno.

CELJE – V Gledališču Celje, katerega vrata so zaradi epidemije novega koronavirusa že mesec in pol zaprta, nadaljujejo z nudenjem virtualnega ogleda njihovih predstav. Tokrat si lahko ljubitelji gledališke umetnosti ogledajo romantično komedijo Michele Riml Dokler naju seks ne loči. Povezava do predstave je TUKAJ.

ROGAŠKA SLATINA
– V Steklarni Rogaška, kjer so proizvodnji ustavili konec marca, naj bi delo v proizvodnih obratih znova steklo prihodnjo sredo. Ročne proizvodnje takrat še ne bodo mogli zagnati, pravijo namreč, da tam še ne morejo zagotoviti predpisane varnostne razdalje, kot jo nalagajo ukrepi za omejitev širjenja COVID-19.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 638 testiranj na COVID-19, pozitivnih je bilo 6 oseb. Umrli so 3 ljudje, skupaj je doslej novi koronavirus zahteval 86 življenj. Na praznični ponedeljek je bilo v bolnišnici hospitaliziranih 78 bolnikov s COVID-19, od tega jih je 24 potrebovalo intenzivno terapijo. Dva bolnika so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo.



SLOVENIJA
- Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morajo izjavo preko eDavkov vložiti do konca aprila, če želijo oprostitev za marčevske (od 13. marca dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. aprila in 20. maja. Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, je rok za predložitev izjave 31. maj. Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Za koriščenje obeh omenjenih ugodnosti je treba na Finančno upravo poslati posebno izjavo le preko eDavkov (prek spletnega portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki). Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. V eni izjavi se uveljavljata obe ugodnosti.


ŠMARJE PRI JELŠAH
- Iz Občine Šmarje pri Jelšah so sporočili, da se v ponedeljek, 4. maja, na delo v prostore občinske uprave ponovno vračajo vsi zaposleni. S prvim majem bodo namreč preklicani vsi sklepi o čakanju in o odreditvi dela na domu, ki so bili v veljavi od 16. marca zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Osebno poslovanje s strankami bo še naprej omejeno. Občane prosijo, da z zaposlenimi kontaktirajo po telefonu ali elektronski pošti. Za nujne zadeve bo občanom omogočen osebni obisk, a le ob predhodnem dogovoru z javnim uslužbencem ter ob upoštevanju vseh navodil in priporočil za preprečitev širjenja covid-19.


ROGAŠKA SLATINA
- Učenci in dijaki so na prvomajskih počitnicah. Takoj po njih bi - če ne bi bilo epidemije - maturante čakalo prvo dejanje mature - esej. Prestavili so ga, preostala matura pa bo, kot kaže, nemotena. O tem smo se pogovarjali z ravnateljico Šolskega centra Rogaška Dubravko Berc Prah. Prisluhnite ji TUKAJ

SLOVENIJA - V okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 bodo danes začeli testirati otroke, kar bodo izvajale posebej usposobljene medicinske sestre. Doslej je sicer od 3000 povabljenih soglasje za sodelovanje v raziskavi dalo 1320 ljudi, odelovanje je mogoče potrditi še nekaj dni.

VELENJEMinistra za gospodarstvo ter delo Zdravko Počivalšek in Janez Cigler Kralj bosta danes obiskala Velenje. Potem ko je kitajski lastnik Gorenja napovedal množična odpuščanja, se bosta sestala s predstavniki sindikata in sveta delavcev v podjetju, pa tudi z velenjskih podžupanom Petrom Dermolom. V družbi Hisense Europe so odpuščanja napovedali, ker zaradi novega koronavirusa beležijo izgubo.

SLOVENIJA – Državni zbor bo na izredni seji, ki se začne ob 9. uri, razpravljal o dopolnitvah prvega protikoronskega zakona za pomoč ob epidemiji ter o drugem protikoronskem zakonu. V zakonskih aktih so ukrepi za pomoč tako posameznikom kot gospodarstvu.