maj 12, 2020

TOREK in koronavirus v naših krajih

Še dodatno se rahljajo ukrepi v boju proti novemu koronavirusu. Od danes je znova dovoljen letalski potniški promet. V vrtcih in šolah se medtem pripravljajo na njihovo ponovno odprtje. Današnje dogajanje sproti spremljamo v etru Štajerskega vala in na tej novici.

V boju s covid-19 smo uspešni, a zmagali še nismo. (Foto: Pixabay)

VELENJE - Edina nova okužba, ki so jo včeraj potrdili v Sloveniji, je iz občine Velenje. Tam so doslej okužbo s covid-19 potrdili pri šestih občanih.

MAKOLE - Tudi v Makolah spet deluje zobozdravstvena ambulanta, a tudi tam veljajo določeni ukrepi. Pacienti se morajo na pregled vnaprej naročiti, termini izpred epidemije ne veljajo. "Če imate močan zobobol, vnetje, krvavitve, poškodbe v področju zob in čeljusti ali zlomljeno zobno protezo, nam pišite na elektronsko pošto zobozdravnik.makole@gmail.com ali nas pokličite po telefonu (02) 80 30 569," še pravijo v Zobni ambulanti Makole.

SLOVENSKA BISTRICA - Učenci in učitelji Glasbene šole Slovenska Bistrica tudi med epidemijo ne počivajo. Kaj počnejo, ko so doma, so ujeli v video, vidite in slišite ga TUKAJ.

SLOVENIJA - 12. maj je mednarodni dan medicinskih sester. Ob epidemiji se je še enkrat več izkazalo, kako pomembne so v verigi zagotavljanja zdravstvenega varstva. »Medicinska sestra se ne naredi, ampak se rodi, to je nekaj, kar je v tebi, tvoje poslanstvo,« pravi medicinska sestra Sanja Gluvič, ki sta jo to jutro poklicala Katja in Davor. Prisluhnite ji TUKAJ.

ROGATEC, VOJNIK, ZREČE - V minulih dneh smo poročali, da namerava Abanka še pred poletjem trajno zapreti več svojih poslovalnic, katerih poslovanje je ustavila v času epidemije novega koronavirusa. Med njimi so poslovalnice v Rogatcu, Zrečah in Vojniku, kjer naj bi ob tem ostali še brez enega bankomata. V vseh občinah so nad odločitvijo ogorčeni in se z njo ne strinjajo. Podrobnosti preverjamo TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1182 testiranj, odkrili so eno novo okužbo, skupaj doslej 1461. V bolnišnicah se je zdravilo 40 bolnikov, med njimi devet na intenzivni negi. Včeraj so iz bolnišnic odpustili tri osebe, doslej 259. Včeraj zaradi covida-19 ni bilo novih smrtnih žrtev. 

ROGAŠKA SLATINA - Epidemija ni prekinila gradnje Naravovarstvenega centra Sotla, ki bo stal na slatinski strani želenega Vonarskega jezera. Trenutno potekajo gradbeno-obrtniška dela in urejanje fasade, pripravljajo se že tudi na zagotavljanje vsebine centra. Naravovarstveni center bo končan jeseni, zato slatinski župan Branko Kidrič poudarja, da je še prezgodaj za napovedi, kakšni bodo ukrepi za njegov obisk. Pravi pa:

Gradnja Naravovarstvenega centra Sotla sicer znaša okoli milijon evrov.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Čeprav so knjižnice odprle svoja vrata, dogodkov še ne smejo organizirati. Knjižnica Šmarje tako nadaljuje niz video pravljic za otroke. Nocoj ob 20. uri je na vrsti Zvezdica Zaspanka.

CELJE - V Zdravstvenem domu Celje so ta teden vrata odprle vse ambulante, ki v času epidemije novega koronavirusa niso delovale. Obravnavali bodo le tiste, ki niso okuženi s covid-19. Na dan bodo naročali le nekaj bolnikov na posamezno ambulanto, v dovolj dolgih časovnih intervalih. Podrobnosti smo preverili TUKAJ.

SLOVENSKE KONJICE - Od petka, 15. maja bosta zopet odprta Žička Kartuzija in TIC Slovenske Konjice. Vodenih ogledov še ne bo, individualni ogledi bodo potekali skladno s priporočili pristojnih. Maja bo Žička kartuzija sicer odprta med vikendi, od petka do nedelje, od 10. do 18. ure. TIC pa bo maja odprt od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure.

ŠENTJUR, BISTRICA OB SOTLI - Kako navodila države ob vnovičnem odprtju vrat komentirata ravnateljica Vrtca Šentjur Elizabeta Jelen in ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli Bogomir Marčinkovič? Preberite v naših spletninh člankih: Vrtci ob vnovičnem odprtju pred številnimi izzivi ter 100-odstotno varnih šol ne moremo zagotoviti

ŠMARJE PRI JELŠAH - Starši, ki boste v ponedeljek, 18. maja, svojega otroka poslali v šmarski vrtec, morate izpolnjeno prijavnico, ki jo najdete TUKAJ, poslati najkasneje do danes do 10. ure na elektronski naslov: sabina.jurkosek@vrtec-smarje.si ali info@vrtec-smarje.si.

SLOVENIJAOd danes bo znova dovoljen letalski potniški promet tako iz držav Evropske unije kot iz tretjih držav na mednarodna letališča v Sloveniji. Vlada je namreč sprostila ukrepe na področju mednarodnega zračnega prometa. Prepoved letenja iz tujine na lokalna letališča pa bo veljala še do 12. junija.

SLOVENIJA - V Sloveniji je bilo doslej po podatkih NIJZ opravljenih 64.733 testiranj na covid-19, pozitivnih je bilo 1.460 oseb. Umrla sta 102 človeka, okužena z virusom. Največ umrlih je bilo starih več kot 85 let.