junij 4, 2020

Dan krvodajalstva - na Celjskem dovolj krvi tudi med epidemijo

Četrti junij je dan slovenskega krvodajalstva. V naši državi sicer na današnji dan praznujemo 75-letnico organiziranega krvodajalstva. Preverili smo, kako je z darovanjem krvi na širšem Celjskem, kjer nad zadostnimi količinami bdi Transfuzijski center Splošne bolnišnice Celje.

V transfuzijskem centru v Celju so veseli, da se za darovanje krvi odloča veliko mladih, čeprav je največ krvodajalcev srednjih let. (Fotografija je simbolična.)

Med krvodajalci veliko mladih, tudi cele družine
Da je dan slovenskega krvodajalstva ravno na 4. junij, ni naključje. Na ta dan leta 1945 so v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih tako lahko tudi shranjevali. Od tega pomembnega mejnika na področju transfuzijske službe oziroma krvodajalstva letos mineva 75 let. Pod okriljem Zavoda za transfuzijsko medicino deluje 10 transfuzijskih centrov, eden izmed njih je Transfuzijski center Splošne bolnišnice Celje. Tam na mesec v povprečju kri daruje okoli 700 krvodajalcev, pravi predstojnica Janja Pajk:



Zanimalo nas je, kakšna je starostna struktura krvodajalcev in ali se mladi radi odločajo za darovanje krvi:



V Sloveniji na leto povprečno zabeležimo 97.000 odvzemov krvi. (Fotografija je simbolična.)

Še vedno se je treba na odvzem naročiti
Epidemija novega koronavirusa je sicer precej spremenila način dela in utrip v celjskem transfuzijskem centru. Spremenili so postopek sprejema krvodajalcev, tudi protokol odvzema je prilagojen:



Kljub temu, da je bila epidemija novega koronavirusa preklicana, odvzem krvi še vedno poteka pod strogimi zaščitnimi ukrepi. Pajkova pravi, da so ljudje sprva mislili, da bo odslej vse po starem, zato se je na začetku nekoliko zapletlo:



Pajkova pravi, da so v celjskem transfuzijskem centru glede krvi samozadostni, tako je bilo na srečo tudi med epidemijo. Tudi krvi imajo trenutno na zalogi dovolj.

„Odziv je hiter, učinkovit in smo veseli, da živimo v takem okolju, ki razume, da je treba sproti obnavljati zaloge krvi in razume tudi, če bi imeli prevelike zaloge in bi morali koga odkloniti. To je sicer začasno, a se tudi zgodi,“ zaključi Pajkova. (NS)