april 10, 2020

Tudi v celjskem Domu ob Savinji se trudijo ostati zdravi

Domovi za starejše so v času epidemije novega koronavirusa najbolj na udaru. Tam so ukrepi za preprečevanje vnosa in širjenja virusa najstrožji. Preverili smo, kako minevajo dnevi v Domu ob Savinji, kjer so na srečo še vsi zdravi, tako stanovalci kot zaposleni.

Večina sob ima balkone, nekatere celo terase, zato stanovalce v domu spodbujajo, da jih izkoristijo in so na svežem zraku. (Foto: Radio Štajerski val)

Kako so organizirali delo?
Dom ob Savinji v Celju je trenutno dom 244 stanovalcem, za katere skrbi 190 zaposlenih. Po besedah direktorice Bojane Mazil Šolinc so tudi pri njih uvedli stroge ukrepe:

Pripravljeni so tudi za primer, da bi se med stanovalci pojavila okužba s COVID-19. Zagotovili so ločene prostore.

Zaposleni so razdeljeni v dve skupini, ki se med seboj ne srečujeta. Stalne ekipe so tudi po nadstropjih.

Ohraniti normalen vsakdan
Sicer pa skušajo v Domu ob Savinji ob sicer resni splošni zdravstveni situaciji stanovalcem nuditi čim bolj običajen vsakdan. Ob tem jih o aktualnih informacijah sproti obveščajo tudi preko interne televizije in skrbijo, da so v stiku s svojimi domačimi. Za stanovalce gredo tudi v trgovino, omogočajo pa jim tudi ogled filmov po njihovi želji. Ker so pred vrati prazniki, bo v teh dneh temu prilagojen tudi jedilnik.

»Stanovalcem povemo, da je situacija resna, hkrati pa jim skušamo pokazati, da se trudimo, da imajo vse, kar potrebujejo,« še doda Bojana Mazil Šolinc. (NS)

Stanovalci se lahko sprehajajo po domskem parku, ki je ograjen.