november 17, 2020

Tudi v lekarnah ob povečanem obisku kadrovske težave

Že praktično od začetka koronakrize poročamo o kadrovskih težavah v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih starejših. Že v dolgo opozarjajo na težave, ki so se ob pandemiji še dodatno izrazile. Pomanjkanje strokovnih delavcev pa je pereče tudi v lekarnah. 341 jih je v vsej državi, v kar četrtini pa je zaposlen le en magister farmacije.

Povpraševanje po zdravilih se je med pandemijo novega koronavirusa povečalo, osnovna zdravila proti prehladu in za zbijanje vročine je dobro imeti v domači lekarni. (Foto: Pixabay)

Težave s pomanjkanjem kadra imajo že dolgo brado
Lekarne tudi v času koronakrize zagotavljajo neprekinjeno oskrbo z zdravili. A tudi zanje so časi izjemno zahtevni, predvsem zaradi pomanjkanja farmacevtskih strokovnih delavcev. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič pravi:

In kako so se lekarne prilagodile trenutni situaciji? Tu in tam je kakšna tudi primorana zapreti svoja vrata.

Na srečo pa, kot pravi Potočnik Benčičeva, ni težav z dobavo zdravil, čeprav se je povpraševanje povečalo.

Pri tem predsednica Lekarniške zbornice Slovenije sicer opozarja, da se pred uporabo določenega zdravila ali prehranskega dodatka posvetujte s farmacevtom, saj ni vsako primerno za vsakogar.

Telefoni zvonijo kot še nikoli
Sicer pa Potočnik Benčičeva še pravi, da v teh časih tudi v lekarnah, podobno kot v zdravstvenih domovih, telefoni zvonijo veliko pogosteje kot nekoč:

Sicer pa tudi ob obisku lekarne veljajo takšna pravila kot drugod. Obvezni so uporaba maske, razkuževanje rok ter ohranjanje zadostne medsebojne razdalje. Večina lekarn je zelo majhna, zato je lahko v njih naenkrat le po ena stranka. Stranke navodila, kot pravijo farmacevti, dosledno upoštevajo. (AD)