april 17, 2019

Učenci iz Šempetra so najbolj vešči prve pomoči

V Dramljah so se včeraj zbrali osnovnošolci, ki obvladajo prvo pomoč. Pomerili so se na 13. regijskem preverjanju usposobljenosti osnovnošolskih ekip iz prve pomoči. Tekmovalo je osem ekip, največ znanja so pokazali učenci OŠ Šempeter v Savinjski dolini, ki odhajajo na državno preverjanje.

Zmagovalci iz OŠ Šempeter v Savinjski dolini - vodja Eva Četina ter člani Ana Adlešič, Neža Dežan, Lara Bobnič, Hana Pajer in Jaka Pungaršek z mentorico Boženo Svet. (Foto: RKS – OZ Žalec)

Teorija in praksa
Tekmovanje je pripravilo šentjursko območno združenje Rdečega križa Slovenije, udeležilo se ga je osem 6-članskih ekip osnovnih šol, ki so zmagale na lokalnih preverjanjih. „Namen preverjanja je usposobiti mlade, ki obiskujejo predmetno stopnjo osnovnih šol, za ustrezno nudenje prve pomoči,“ pravijo v žalskem območnem združenju Rdečega križa, z območja katerega prihaja zmagovalna ekipa, ekipa OŠ Šempeter v Savinjski dolini. In kaj vse so preverjali? „Najprej so člani ekip pisali teste iz delovanja Rdečega križa in prve pomoči, zatem so morali na šestih delovnih mestih pri namišljenih poškodbah pokazati pravilne postopke prve pomoči: zaustaviti hudo krvavitev na roki, oskrbeti odprt zlom gležnja in odrgnine rok, pik pajka, rano na glavi, zaprto poškodbo podlahti in zapestja ter uporabiti defibrilator pri temeljnih postopkih oživljanja,“ naštevajo. Zmagovalna ekipa pod mentorstvom Božene Svet in s podporo predavateljev žalskega Rdečega križa Roka Repasa in Martine Lesjak Povše se bo 11. maja na Debelem rtiču potegovala za naslov državnega prvaka. Še to: drugo mesto je osvojila OŠ Šmarje pri Jelšah, tretjega pa OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj. (AD)