marec 6, 2020

V cerkvah zaradi koronavirusa ni blagoslovljene vode

Tudi v cerkvah po Sloveniji so, da bi preprečili širjenje koronavirusa, sprejeli določene ukrepe. Slovenska škofovska konferenca je izdala nekaj priporočil, ki veljajo za verske obrede, sestanke in druga združevanja vernikov. Upoštevajo jih tudi v župniji na Ponikvi.

Vernike me drugim pozivajo, da obhajilo prejemajo samo na roko. (Fotografija je simbolična.)

V cerkev le, če ste zdravi
Slovenska škofovska konferenca je v navodilih za vernike in duhovnike posebej izpostavila, da naj se bogoslužja udeležujejo le zdravi ljudje. Sicer pa navodila sledijo priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki svetuje, da se izogibamo tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, z rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust, upoštevamo pravila higiene kašlja, redno si umivamo roke z milom in vodo, v primeru, da zbolimo oziroma imamo že prve znake obolelosti, pa ostanemo doma. O ukrepih, ki so jih sprejeli pri cerkvenih obredih, smo se pogovarjali z župnikom Alojzom Kačičnikom iz Župnije Ponikva. Povedal nam je:

Kačičnik ob tem poudarja, da je panika za zdaj odveč in dodaja: „Panika nikoli ni potrebna, ker naredi več škode kot koristi. Je pa potrebna previdnost in če bo potreben še kakšen dodaten ukrep, ga bomo uvedli.“ V Slovenski škofovski konferenci so sicer v navodilih za preprečevanja širjenja koronavirusa zapisali še, da naj bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, upoštevajo navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb. Romanja, slovesnosti in druge oblike združevanj, kot so strokovna in pastoralna srečanja, lahko do nadaljnjega potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje oziroma Ministrstva za zdravje. V primeru intenzivnejšega pojava okužb pa, da bodo, so še zapisali, podali dodatne ukrepe in navodila. (NS)