marec 19, 2020

V bolnišnici dobili postelje za počitek delavcev; novost v urgentnem centru

V Splošni bolnišnici Celje jutri začenjajo veljati spremembe na področju zagotavljanja nujne medicinske pomoči – vzpostavili bodo posebno triažo pod nadstreškom urgentnega centra. Ob tem je civilna zaščita s pomočjo vojske danes v bolnišnico dostavila 42 postelj za počitek delavcev.

Predstavniki civilne zaščite in vojaki že sestavljajo postelje, kjer si bodo lahko odpočili zdravstveni delavci, ki bodo zdravili bolnike s koronavirusom. Te zaenkrat še pošiljajo v mariborski UKC, a kmalu jih je pričakovati tudi v celjski bolnišnici. (Foto: Štab CZ za Zahodno Štajersko)

V Splošni bolnišnici Celje so reorganizirali delovanje bolnišnice tako, da zagotavljajo ločeno obravnavo pacientov s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Na hospitalnem delu so hospitalizirane paciente posameznih oddelkov združili in tako pridobili ločene namestitvene kapacitete, ki jih urejajo za sprejem pacientov s COVID-19. Prvo enoto s posteljami za sprejem pacientov s sumom na okužbo ali z okužbo imajo vzpostavljeno na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Na Oddelku za intenzivno interno medicino pa imajo pripravljene tudi namestitvene kapacitete za intenzivno terapijo. Več o tem smo že pisali, prisluhnite strokovnemu direktorju Francu Vindišarju TUKAJ.

Jutri od 7. ure pa velja novost za vse, ki bodo potrebovali nujno medicinsko pomoč. Vzpostavili bodo posebno triažo pod nadstreškom Urgentnega centra Celje. »Na tej triaži bomo, na osnovi vprašalnika in osnovnih meritev, paciente ločili v dve skupini.
• Pacienti, ki so potencialno okuženi z novim koronavirusom, bodo preko vhoda št. 20 (vhod v Urgentni center Celje) vstopili v UCC COVID, kjer bo opravljena njihova zdravstvena obravnava.
• Druga skupina pacientov, to so pacienti, ki ne kažejo nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, pa bo ob prejemu posebnega obrazca, napotena na vhod št. 6 (vhod na nekdanjo urgenco), kjer bo vstopno mesto za zagotovitev nujne medicinske pomoči v UCC NOVI.
Na triažnem mestu pod nadstreškom Urgentnega centra Celje bo potekala tako triaža odraslih pacientov kot tudi otrok,« sporočajo iz celjske bolnišnice in dodajajo, da bo obravnava otrok, ki sledi triaži, pri tistih, ki ne kažejo znakov okužbe, predvidena v ambulanti Otroškega oddelka (vhod št.14). Obravnava otrok, ki so potencialno okuženi, pa bo potekala v UCC COVID.

»Za takšne ukrepe smo se odločili zato, ker moramo, glede na podatke iz tujine, vsi storiti vse, da preprečimo prenos okužbe na paciente, ki se v bolnišnici zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav in niso okuženi z novim koronavirusom,« še pravijo v bolnišnici.

Ob tem so pripadniki regijskega logističnega središča Civilne zaščite s pomočjo Slovenske vojske danes iz skladišča Civilne zaščite v Celju v Splošno bolnišnico Celje pripeljali 42 postelj. Namestili jih bodo v posebnih prostorih in bodo namenjene počitku delavcev, ki bodo zdravili paciente, okužene s koronavirusom. (AD)