april 17, 2021

V celjski bolnišnici pozivajo k upoštevanju ukrepov in odgovornosti

Slovenske bolnišnice se že tretjič v letu dni soočajo s povečanimi potrebami po obravnavi bolnikov s covidom-19. Število bolnikov narašča tudi v Splošni bolnišnici Celje, zato imajo znova štiri covid oddelke, ostalo bolnišnično dejavnost pa so morali reorganizirati. Da se razmere ne bi še poslabšale, ljudi pozivajo, naj se držijo zaščitnih ukrepov.

V celjskih bolnišnici covid bolnike znova zdravijo na štirih covid oddelkih. (Foto: Radio Štajerski val)

V Splošni bolnišnici Celje so v začetku marca letos bolnike s koronavirusom obravnavali na enem navadnem covid bolnišničnem oddelku, za covid bolnike s težjo obliko bolezni pa so imeli na voljo 11 intenzivnih bolniških postelj. Kot so sporočili, so morali v manj kot slabem mesecu dni ponovno aktivirati dva dodatna navadna bolnišnična oddelka in povečati število intenzivnih bolniških postelj. Bolnike s koronavirusom tako spet zdravijo na treh navadnih covid bolnišničnih oddelkih, kjer je skupaj 88 postelj, ter na covid intenzivnem oddelku, kjer je tako za rdečo kot sivo cono zagotovljenih 22 bolniških postelj. Na včerajšnji dan je bilo v celjski bolnišnici hospitaliziranih 98 pacientov s covid-19, od katerih jih je 18 potrebovalo intenzivno terapijo. Starostna struktura hospitaliziranih pacientov se je glede na drugi val epidemije nekoliko spremenila. Vršilec dolžnosti strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina je za naš radio pojasnil:

Več kot četrtina pacientov, hospitaliziranih na navadnih oddelkih, in petina, hospitaliziranih na intenzivi, je sicer mlajša od 60 let. V zadnjih dneh so se v javnosti pojavile informacije o tveganih ravnanjih posameznikov, ki se želijo okužiti z novim koronavirusom, da bi pridobili korist, denimo potrdilo o prebolelosti. Komadina je glede namernega okuževanja oster:

V celjski bolnišnici ob tem pravijo, da tudi pri njih zdravijo številne bolnike, ki pred okužbo s korono niso imeli drugih kroničnih bolezni, pa vendar se je pri njih razvila težja oblika obolenja. Zato na vse naslavljajo prošnjo, da tudi vnaprej spoštujejo priporočila in upoštevajo preventivne ukrepe, kot so nošnja mask v zaprtih prostorih, medosebna distanca, umivanje in razkuževanje rok. S povečevanjem števila covid bolniških postelj in ponovno vzpostavitvijo covid oddelkov so morali tako ponovno reorganizirati ostalo bolnišnično dejavnost. „Na covid oddelke ter ostala covid delovišča je namreč trenutno prerazporejenih že nekaj več kot 90 medicinskih sester oz. približno 10 odstotkov vseh medicinskih sester, prav tako so na njih angažirani zdravniki z drugih bolnišničnih oddelkov. Čeprav v največji možni meri sledimo navodilom Ministrstva za zdravje in poskušamo ohraniti čim večji obseg ostalih zdravstvenih storitev, pa smo na nekaterih dejavnostih kljub temu morali nekoliko zmanjšati programe,“ so zapisali. Zaradi večanja števila intenzivnih postelj za covid bolnike so morali zmanjšati program operacij, saj imajo omejeno število anestezijskih ekip in intenzivnih postelj za pooperativno obravnavo kirurških pacientov. (NS)