december 18, 2020

V celjski bolnišnici že priprave na tretji val

V celjski bolnišnici covid bolnike zdravijo na štirih oddelkih, ki so že mesec dni praktično polni. Glede na številko aktivnih in vsakodnevno novih okužb v Savinjski regiji do konca leta še ne pričakujejo bistvenega upada covid bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo. Ob tem pa se v bolnišnici že pripravljajo na tretji val, ki ga epidemiologi napovedujejo v januarju.

Utrinek z intenzivnega covid oddelka celjske bolnišnice. Zaposleni delajo v 12-urnih turnusih, delo dodatno otežuje vsa potrebna zaščitna oprema, a vseeno še najdejo energijo za nasmehe. Dobra novica je, da je vsaj med zaposlenimi vse manj okužb. (Foto: FB SB Celje)

Včeraj zjutraj so v Splošni bolnišnici Celje zdravili 144 covid bolnikov, med njimi tudi enega otroka. 21 bolnikov je potrebovalo intenzivno terapijo. Dnevne številke že več tednov le nekoliko nihajo, pravi strokovni direktor Franc Vindišar:

Zniževanja tudi še ni na vidiku. Še več, epidemiologi že svarijo pred 3. valom:

Tako v celjski bolnišnici že pripravljajo načrt za še dodatni, 5. covid oddelek:

Je pa dobra novica, da se na delo vrača vse več zaposlenih:

Sicer pa zaradi covida-19 zelo trpijo ostale obravnave v bolnišnici. Številne posege in preglede so morali odpovedati, je pa odstotek odpadlih obravnav različen glede na področje, najvišji je pri radiološki diagnostiki.

V boju proti novemu koronavirusu Vindišar znova prav vsakogar poziva k spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa, ki je delo v bolnišnicah postavil na glavo, v celotni državi pa je vzel že tudi več kot 2200 življenj. (AD)