maj 4, 2021

V Celju ta teden začetek cepljenja starejših od 50 let

V naslednjih dneh in tednih naj bi množično cepljenje prebivalstva v Sloveniji dobilo zagon. Pričakovati je večje pošiljke dobav različnih cepiv. Kako napreduje cepljenje v cepilnem mestu Zdravstvenega doma Celje? Ta teden bodo začeli cepljenje starejših od 50 let.

Trenutno imajo v cepilnem centru v dvorani Golovec štiri cepilna mesta, z večjo dobavo cepiv bodo njihovo število povečali na osem. (Foto: Radio Štajerski val)

Cepljenje v cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje je v dvorani Golovec na celjskem sejmišču, kjer so vzpostavljena štiri cepilna mesta. Po besedah koordinatorice cepilnega mesta Doroteje Štruc dnevno cepijo med 600 in 700 ljudi. Katera skupina je, glede na nacionalno strategijo cepljenja, trenutno na vrsti?

Do danes so v cepilnem mestu Zdravstvenega doma Celje, ki poleg občine Celje pokriva še občine Vojnik, Dobrna in Štore, z enim odmerkom cepili nekaj več kot 9000 oseb, z dvema pa okoli 6200. Na povabilo na cepljenje po besedah Štruceve še čaka okoli 1800 prijavljenih. V prihodnjih dneh in tednih pričakujejo večjo dobavo cepiva. Glede organizacije cepljenja v prihodnje pravi:

Glede odpovedi cepljenja pravi, da se dogajajo, vendar tega ni toliko. Kaj pa se zgodi s cepivom, če nekdo na cepljenje ne pride?

Ob tem poziva, da se vsi, ki so za cepljenje še zainteresirani, prijavijo preko obrazca na spletni strani Zdravstvenega doma Celje. Kaj pa tisti, ki so se na cepljenje že prijavili pri svojem osebnem zdravniku?

Ker so v prihodnjih tednih predvidene večje dobave cepiv, je Štruceva optimistična glede doseganja večje precepljenosti. Čakajo zeleno luč ministrstva za zdravje, da bodo lahko nato cepili skupine naprej po nacionalni strategiji cepljenja oziroma verjetno začeli cepiti tudi ostalo populacijo. (NS)