december 12, 2022

V Celju z novo metodo nad motnje srčnega ritma

Na kardiološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje so v novembru prvič opravili novo preiskavo in poseg, s katerima zdravijo motnje srčnega ritma. Gre za veliko pridobitev, saj je bilo na tovrstne posege doslej treba v Ljubljano, Maribor ali Izolo. Krajše bodo tudi čakalne vrste.

Ekipa, ki je v celjski bolnišnici - pod mentorstvom prof. dr. Andreja Pernata, dr. med. iz Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana - izvedla prvo elektrofiziološko preiskavo in poseg. (Foto: SB Celje)

Z metodo preprečujejo možganske kapi
Uvedba nove metode zdravljenja motenj srčnega ritma je prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije, ki je v Splošni bolnišnici Celje do zdaj še nikoli niso izvajali. Gre za elektrofiziološko preiskavo in radiofrekvenčno ablacijo atrijske fibrilacije. V. d. direktorja bolnišnice in dosedanji predstojnik kardiološkega oddelka dr. Dragan Kovačić razlaga:

»Elektrofiziološka preiskava je invazivna preiskava, ki omogoča natančen pregled motnje srčnega ritma. Prek ožilja napeljemo na določena mesta v srcu posebne katetre, s katerimi spoznamo vzrok motnje ritma in ugotovimo ter označimo mesta njenega nastanka. Nato izvedemo katetrsko ablacijo. Poseg izvajamo v lokalni anesteziji. Pod nadzorom rentgena in znotraj-srčnega ultrazvoka, na označena mesta vstavimo elektrode. S pomočjo radiofrekvenčnih tokov na teh mestih prekinemo poti, po katerih so se širili dražljaji, ki so povzročali aritmijo. Ablacijski posegi so v večini primerov uspešni in pacientom prinesejo dolgoročno ozdravitev,« razlagajo v bolnišnici.
Prvi poseg, ki se izvaja v katetrskem laboratoriju, je pacient uspešno prestal in že naslednji dan je lahko zapustil bolnišnico. (Foto: SB Celje) 

Prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije
Gre za pomemben korak za kardiološki oddelek celjske bolnišnice, ob tem poudarja Kovačić:

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je celjski bolnišnici odobril 50 posegov letno, kar bo tudi pripomoglo k skrajšanju čakalnih vrst. V prihodnje si v bolnišnici teh posegov obetajo še več. (AD)