julij 18, 2022

V domovih za starejše si želijo več zdravnikov

V več domovih za starejše po Sloveniji primanjkuje domskih zdravnikov. Preverili smo, kako je v domovih v našem delu države – koliko zdravnikov prihaja v domove in kako pogosto so na voljo stanovalcem ter kako trenutni sistem ocenjujejo v vodstvih domov?

Kako je poskrbljeno za zdravniško oskrbo v domovih za starejše v naših krajih? (Foto: Pixabay)

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so te dni opozorili, da stanovalci v domovih za starejše vse težje pridejo do družinskega zdravnika, saj da so zdravstveni domovi drastično zmanjšali prisotnost družinskih zdravnikov ali celo zavrnili zagotavljanje domskega zdravnika.

Domovi se po navedbah skupnosti s pomanjkanjem družinskih zdravnikov soočajo že več let, a v zadnjem obdobju se je stanje marsikje tako zaostrilo, da že lahko ogroža kakovost zdravstvene oskrbe in zdravje stanovalcev. Ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje so v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije zato pozvali k ukrepanju. Kako je v domovih v naših krajih?

Kadrovske težave zdravstvenega doma se odražajo v domovih za starejše
Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah zagotavlja zdravnike v Pegazovem domu v Rogaški Slatini in v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel razlaga, da se za oskrbo njihovih stanovalcev trenutno v domu izmenjujeta dva zdravnika. Pri tem pravi:

Pegazov dom ima že vseh 16 let od svoje ustanovitve dogovor za zdravljenje stanovalcev s šmarskim zdravstvenim domom, ki ima zdravstveno postajo tudi v Rogaški Slatini. Direktorica Pegazovega doma Irena Strašek pri tem pravi:

Podobno je organizirana zdravniška oskrba v Domu starejših Šentjur. Po besedah direktorice Vesne Vodišek Razboršek s šentjurskim zdravstvenim domom dobro sodelujejo:

Kako je v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane? Direktorica Iva Soršak:

Iz Lambrechtovega doma v Slovenskih Konjicah so nam sporočili, da imajo sklenjeno pogodbo z Zdravstvenim domom Slovenske Konjice, ki jim zagotavlja splošnega zdravnika. "Zaenkrat je to stalni zdravnik, ki redno prihaja v dom, dvakrat tedensko, tudi po potrebi, in z organizacijo nimamo težav," je zapisala direktorica Irena Vozlič Stjepčević. Po besedah Bojane Šolinc, direktorice Doma ob Savinji, v njihov dom štirikrat tedensko prihaja zdravnik s koncesijo. Ocenjuje, da je za zdravniško oskrbo tako zadostno poskrbljeno.

Domovi starejših pri odločanju o domskem zdravniku nimajo besede
O zagotavljanju zdravnika v domu za starejše se sicer na dogovorita zavarovalnica in lokalni zdravstveni dom. Domovi za starejše pa pri tem nimajo besede. Irena Strašek pojasnjuje:

Gordana Drimel ob tem meni, da bi morali biti domovi za starejše v te pogovore vključeni:

Večinoma sicer nad zdravstvenim stanjem stanovalcev bdi en zdravnik. Pa je en zdravnik v domu dovolj? Vesna Vodišek Razboršek:

Se pa sogovornice strinjajo, da bi bilo glede na vedno bolj zahtevno zdravstveno stanje večine stanovalcev dobro, da bi stanovalci imeli na voljo več zdravniške oskrbe.

V laškem domu imajo svojo zdravnico
V Domu starejših Laško, ki deluje v okviru Thermane Laško, pa imajo zaposleno zdravnico, ki je tako v domu pet dni v tednu. Direktorica Janja Podkoritnik Kamenšek razlaga:

Meni, da bi bilo dobro podoben sistem vnesti v čim več domov za starejše. (TMG)