maj 14, 2021

V gospodinjstva v Rogaški in Podčetrtku posodice za odpadno olje

Gospodinjstva v občinah Rogaška Slatina in Podčetrtek bodo prejela plastenke – male gospodinjske posodice za zbiranje odpadnega olja. OKP Rogaška Slatina jih bo razdelil v okviru projekta »Olje za čistejše okolje«, ki ga je skupaj z dvema partnerjema prijavil na 3. javni poziv za sofinanciranje projektov iz Evropskega kmetijskega sklada.

Del projekta

OKP Rogaška Slatina je vodilni partner v projektu, v katerem sodeluje še s I. OŠ Rogaška Slatina ter z društvom za ohranjanje narodnih jedi in običajev občine Rogaška Slatina, Društvom Gaja.

Kot sporočajo iz OKP, bodo nabavili in postavili sedem 200-litrskih uličnih zbirnih posod, za gospodinjstva pa bodo nabavili in razdelili 5.800 malih gospodinjskih posodic, prostornine 2,2 litra. Napovedujejo tudi izobraževalne in animacijske aktivnosti na osnovnih šolah ter delavnico o pomenu zbiranja odpadnega jedilnega olja za ranljive skupine.

»Odpadno olje iz gospodinjstev, ki ga zlijemo v kuhinjski odtok, v kanalizacijskih sistemih lahko povzroči kar nekaj nevšečnosti: maši odtočne cevi, onesnažuje vodo in otežuje procese čiščenja na čistilnih napravah. Vse to se izraža tudi v večjih obratovalnih stroških čistilnih naprav in kanalizacijskih omrežij. Obenem je tudi vaba za podgane in druge glodalce, ki se zadržujejo v kanalizacijskih sistemih,« ob tem razlagajo v slatinskem OKP in poudarjajo, da je zato treba odpadno olje zbirati ločeno in ga tudi primerno oddati. (AD)