julij 27, 2022

V nekatere zdravstvene domove spet z masko

Spet se je nekoliko zaostrila epidemiološka situacija. Zato dodatne ukrepe uvajajo tudi v nekaterih zdravstvenih domovih.

V nekaterih zdravstvenih domovih so maske priporočene, ponekod so obvezne. (Foto: Pixabay)

Zdravstveni delavci so za te dni napovedali vrh novega vala koronavirusa. V ponedeljek so v Sloveniji potrdili preko 2900 novih okužb, v bolnišnicah je bilo skoraj 80 bolnikov. Ponekod že uvajajo dodatne ukrepe. V celjski bolnišnici so denimo prepovedani obiski - razen za kritično bolne po posvetu z zdravnikom, za očete novorojenčkov in hospitalizirane otroke. V bolnišnici morate nositi masko. Kako pa je v zdravstvenih domovih v naših krajih?

Od včeraj je uporaba zaščitnih mask obvezna za zaposlene in bolnike v Zdravstvenem domu Celje. Ker je okužb vse več, so podaljšali delovni čas hitrega testiranja in na testirno mesto premestili več kadra. Tudi v Zdravstvenem domu Žalec morajo maske nositi zaposleni in ljudje, ki prihajajo v zdravstveni dom. V primeru znakov okužbe dihal, kot pravijo, naj se pacienti z osebnim zdravnikom posvetujejo po telefonu. Tudi tam so podaljšali čas hitrega antigenskega testiranja. V Zdravstvenih domovih Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice prav tako opažajo porast okužb in opravijo več testiranj. Za zaposlene je obvezna uporaba zaščitnih mask, za paciente je priporočena. Iz Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah pa so nam o trenutnih ukrepih v njihovih zdravstvenih postajah odgovorili, da morajo njihovi zaposleni nositi maske, za paciente niso obvezne ter da opažajo porast okužb tako pri bolnikih kot pri zaposlenih, zato že imajo nekaj težav pri organizaciji dela.

Sicer pa povsod svetujejo tudi, da več pozornosti namenjamo higieni rok in kašlja ter ohranjanju medosebne razdalje. (TMG)