junij 3, 2020

V Pegazovem domu že sprejemajo nove stanovalce, ukrepi še ostajajo

Ukrepi se postopoma sproščajo tudi v domovih za starejše. Stanovalci Pegazovega doma v Rogaški Slatini se lahko na sprehod spet odpravijo malo dlje od neposredne okolice stavbe, spet gredo lahko v trgovino ali lekarno, pa tudi na obisk domov, k svojcem.

V Pegazovem domu so že zrahljali nekatere ukrepe. Zdaj je, kot poudarjajo, odgovornost za varnost starejših v rokah zaposlenih, stanovalcev in njihovih svojcev. (Foto: Štajerski val)

Pri sproščanju ukrepov je vodstvo Pegazovega doma sodelovalo s pristojno epidemiologinjo, a vseh ukrepov še niso odpravili. Obiski še vedno potekajo zunaj, nanje se je potrebno najaviti po telefonu. Če je med svojcem in stanovalcem na obisku zagotovljena zadostna medsebojna razdalja, mask ne potrebujejo. Ob sproščanju ukrepov pa direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš pravi, da so za varnost najbolj ranljive skupine zdaj odgovorni vsi – zaposleni v domu, stanovalci in njihovi svojci:

Pred sprejemi vprašalnik in krizni načrt
Sproščanje ukrepov pa je prineslo tudi ponovno sprejemanje novih stanovalcev. V Pegazovem domu jih bodo lahko sprejeli sedem, pravi direktorica. Ob tem dodaja, da so mnenja glede novih sprejemov deljena – nekateri zahtevajo testiranje potencialnih stanovalcev pred vselitvijo, drugi zdravstveno stanje preverjajo z vprašalnikom. Takšen je tudi postopek v Pegazovem domu:

Medtem pa so morali domovi, preden so lahko začeli sprejemati stanovalce, pripraviti krizni načrt. Ta po besedah Kampuševe predvideva vzpostavitev sive in rdeče cone. Sivo cono – za stanovalce s sumom na okužbo s koronavirusom – so v domu uredili, kar je potrdila tudi regijska koordinatorica. Kako pa je z rdečo cono, ki je namenjena potrjeno okuženim stanovalcem?

Nakup opreme ne sme bremeniti stanovalcev
Še en problem, ki ga izpostavlja Kampuševa, pa je zagotavljanje zaščitne opreme. To je od uradnega konca epidemije odgovornost zavoda in ne več države. Zagotavljanje zaščitne opreme, ki so ji v zadnjem času poskočile cene, je velik dodaten strošek, poudarja direktorica. Zagotoviti jo morajo za 73 zaposlenih. Ko bodo dovoljeni obiski v notranjih prostorih, pa bodo zaščitno opremo morali zagotoviti tudi za obiskovalce, ki za to ne bodo poskrbeli sami. Ob tem izpostavlja, da breme nakupa opreme ne sme pasti na stanovalce:

(TMG)