januar 17, 2022

V Šentjurju cepili s fiziološko raztopino – šlo je za napako

V Šentjurju v teh dneh razburja informacija, da so v tamkajšnjem zdravstvenem domu nekaj ljudem, ki so prišli na cepljenje proti covidu-19, vbrizgali le fiziološko raztopino, cepiva pa ne. V zdravstvenem domu pravijo, da se je to resnično zgodilo, a da je šlo za napako, o kateri so ljudi takoj obvestili, prav tako pristojne inštitucije. Ob tem poudarjajo, da s tem niso povzročili zdravstvene škode.

V šentjurskem zdravstvenem domu zagotavljajo, da je šlo za neljubo napako in ne za namerno dejanje. (Foto: Štajerski val)

Pfizerjevo cepivo proti covidu-19, s katerim cepijo v Zdravstvenem domu Šentjur, je v vialah, posamezna viala pa vsebuje 6 odmerkov. Pred uporabo je treba vsak odmerek razredčiti s fiziološko raztopino. Kot nam je pojasnila direktorica doma Melita Tasić Ilić, je prišlo v minulih dneh do neljube in nenamerne napake, saj so bile injekcije že napolnjene s fiziološko raztopino, cepivo pa še ni bilo dodano. Tako je nekaj ljudi, ki so prišli na cepljenje, dobilo le fiziološko raztopino. Ta, kot poudarjajo, ni nevarna za zdravje. So pa o napaki, kot pravi direktorica, vse nemudoma obvestili, se jim opravičili in jih pozvali na ponovno cepljenje. Vsi so tudi odzvali. Kot še pravi Tasić Ilićeva, so o napaki tudi obvestili pristojne, med drugim NIJZ. (AD)