november 6, 2018

Projekt o demenci obrodil sadove

Na Celjskem so s projektom Demenca med nami naredili odločne korake k detabuizaciji te vse bolj razširjene bolezni sodobnega časa. Dom starejših Šentjur je namreč skupaj s partnerji v zadnjem letu izvedel niz izobraževanj, vzpostavil je info točko ter izdal zloženko in priročnik o obvladovanju demence.

Predstavniki projektih partnerjev ob zaključku projekta v Domu starejših Šentjur. (Foto: Radio Štajerski val)

V projektu Demenca med nami je dobro leto sodelovalo devet partnerjev, vodilni je bil Dom starejših Šentjur. Kot je ob zaključku projekta povedala direktorica doma Vesna Vodišek Razboršek, je bil namen osveščanje o tej vse bolj razširjeni bolezni sodobnega časa ter o tem, kako se z njo spoprijeti, omiliti njeno napredovanje in z njo živeti:

Projekt izobraževanja in osveščanja o demenci je bil razdeljen na dva modula. Leta 2017 so izobraževali in osveščali strokovnjake, letos pa laike, torej osebe z demenco, njihove svojce in oskrbovalce. Po besedah Vodišek Razborškove je bil odziv presenetljiv, saj se je v tem času v program vključilo okoli 1.500 ljudi:

Kot je še izpostavila Vesna Vodišek Razboršek, želijo bolnikom z osveščanjem zagotavljati večje možnosti za čim daljše bivanje v domačem okolju, hkrati pa v sodelovanju z njihovimi svojci in skrbniki oblikovati demenci prijazno in domače okolje. V dobrih 56.000 evrov vrednem projektu, ki ga je financiralo Ministrstvo za zdravje, so poleg Doma starejših Šentjur sodelovali še Splošna bolnišnica Celje, ZD Celje, ZD Šmarje pri Jelšah, ZD Šentjur, Pegazov dom Rogaška Slatina, Center za socialno delo Šentjur in Spominčica Šentjur. Med drugim so vzpostavili info točko, v kateri osebam z demenco in njihovim svojcem nudijo potrebne informacije in pomoč, prav tako so o tej kronični možganski bolezni izdali zloženko in priročnik. Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar pa je ob predstavitvi rezultatov projekta izpostavil, da je demenca kot epidemija sodobnega časa velik izziv ne le za bolnike in njihove svojce, temveč tudi za celotni zdravstveni sistem, kjer bo treba za področje obvladovanja demence rešitve poiskati na sistemski ravni. Kako, prisluhnete v spodnjem posnetku v pogovoru s Snežano Prebil. (SP) 

Datoteke

Franc Vindišar o demenci