september 5, 2022

V Šentjurju zaživel Center za duševno zdravje odraslih

To poletje je v Šentjurju začel delovati Center za duševno zdravje odraslih. Kdo in kako lahko v njem poišče pomoč?

Center bo že kmalu dobil tudi nove prostore. (Foto: Občina Šentjur)

V okviru Zdravstvenega doma Šentjur je to poletje začel delovati Center za duševno zdravje odraslih. Tam lahko psihiatrično ali psihološko pomoč poiščejo starejši od 18 let iz občin Obsotelja in Kozjanskega. Pomoč tam nudijo spacialist psihiatrije, štiri psihologinje, štiri diplomirane medicinske sestre, delovni terapevt in socialna delavka. Kako poiskati pomoč, razlaga delovni terapevt v centru Jan Čater:

Pri tem dodaja, da se na duševne stiske ljudi skušajo odzivati hitro in celostno ter tako preprečiti, da bi težave postale še hujše in celo ogrožujoče.

Čater poudarja še, da so potrebe, sploh po epidemiji, vse večje, saj je duševnih stisk vedno več. Največkrat se ljudje po pomoč obrnejo zaradi depresije in težav v družinskem okolju. Medtem tabu, ki obkroža temo duševnega zdravja, še ni zatrt. Zato Jan Čater poziva:

Center bo ob tem že čez nekaj tednov dobil tudi nove prostore. V stavbi v bližini zdravstvenega doma, kjer sta bili včasih banka in trgovina, bodo uredili prostore za delo psihiatra, psihologa, administracije, socialnega delavca in delovnega terapevta, sestrsko sobo in čakalnico, poleg tega pa še prostore za fizioterapijo. Občina in zdravstveni dom sta pogodbo za ureditev novih prostorov podpisala s podjetjem Halomojstri, stala bodo 315.000 evrov. Prostori Centra za duševno zdravje odraslih bodo končani v šestih tednih, ostali pa do konca februarja prihodnje leto. (TMG)