februar 10, 2021

V šmarskem domu upokojencev zatišje, a previdnost ostaja

Trenutno v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah ne beležijo okužb z novim koronavirusom. A previdnost in ukrepi ostajajo. Veliko upanja polagajo na cepljenje. Pocepili so že večino stanovalcev. Z več informacijami o cepivu se za cepljenje odloča tudi vse več zaposlenih.

V šmarskem domu upokojencev trenutno nimajo okužb. A previdnost ostaja. (Foto: Štajerski val)

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so pred dvema oziroma tremi tedni ponovno zabeležili nekaj primerov novega koronavirusa. A kot nam je danes povedala direktorica doma Gordana Drimel, se je stanje umirilo in trenutno nimajo potrjenih okužb ne pri zaposlenih ne pri stanovalcih. Ob tem pravi, da okužb v jesenskem valu pri stanovalcih, ki so virus preboleli že spomladi, še niso zaznali. En primer pa da še preiskujejo epidemiologi:

Je pa nekaj stanovalcev zbolelo po tem, ko so prejeli prvi odmerek cepiva, pravi Drimlova. A pri vseh je bil potek bolezni bolj blag. Kar so, kot pravi, zelo vzpodbudne novice:

Ob tem jo veseli, da je zanimanje za cepljenje precejšnje.

Večina stanovalcev, okoli 90 odstotkov, je že prejela dva odmerka. Sicer pa cepljenje poteka po skupinah. Prvi dve skupini sta že prejeli oba odmerka, tretja je za drugi odmerek na vrsti prihodnji teden, četrta skupina pa se bo prvič cepila jutri. V šmarskem domu upokojencev je sicer trenutno 205 stanovalcev. Njihove kapacitete bi dopuščale namestitev za 214 stanovalcev, a jih ne morejo v celoti zapolniti, da lahko organizirajo sive cone.

Tudi zaposleni vse bolj naklonjeni cepljenju
Zaposleni, pravi Drimlova, na začetku niso bili tako naklonjeni cepljenju. A z več informacijami o cepivu se krepi tudi zaupanje vanj, opaža:

Prijave za cepljenje pa še prihajajo, dodaja. Informiranost je tako zelo pomembna pri obeh skupinah. So pa mlajše generacije, kot pravi, pogosto izpostavljene vplivom družbenih omrežij, kjer hitro zaokrožijo tudi relevantne informacije. Zato so seminarji in predavanja strokovnjakov, ki podajajo preverjene informacije, še toliko bolj pomembni. V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je skupaj s pomočjo na domu in pripravniki 129 zaposlenih. V zdravstveni negi dela okoli 80 ljudi, ti so v najbolj neposrednem stiku z obiskovalci. Nekateri imajo protitelesca, nekateri so že cepljeni.

Želijo si temeljite rešitve kadrovske stiske
Je pa v tokratni jesenski epidemiji lažje tudi z vidika razporejanja kadra. Spomladi se je močno pokazala kadrovska podhranjenost. Jeseni je država pomagala pri zaposlitvah, pri čemer Gordana Drimel pravi:

Ostajajo pazljivi
Tako po besedah direktorice kljub trenutnemu zatišju velika previdnost ostaja. Virus je nepredvidljiv in čeprav vemo kar nekaj o njem, je še veliko neznanega, opozarja Drimlova. Tako aktivnosti v omejenem obsegu potekajo le znotraj manjših skupin, za obiske pa prav tako ostajajo strogi pogoji. (TMG)