maj 12, 2020

V Zdravstveni dom Celje le z masko in po pozivu

V Zdravstvenem domu Celje so ta teden vrata odprle vse ambulante, ki v času epidemije novega koronavirusa niso delovale. Obravnavali bodo le tiste, ki niso okuženi s covid-19. Na dan bodo naročali le nekaj bolnikov na posamezno ambulanto, v dovolj dolgih časovnih intervalih.

 

V Zdravstveni dom Celje je mogoče vstopiti le skozi zadnji vhod, kjer je parkirišče in skozi glavni vhod. (Foto: Radio Štajerski val)

Nujna odkritost pacientov glede zdravstvenega stanja
Iz Zdravstvenega doma Celje so sporočili, da bodo obseg naročenih pacientov večali počasi in postopoma, izbrani bodo po presoji zdravnika. Ob tem poudarjajo, da je nujno, da pacienti glede svojega zdravstvenega stanja navajajo vse potrebne in resnične podatke. Delo v zdravstvenem domu namreč zaradi nujnosti preprečitve širjenja okužbe z novim koronavirusom poteka pod strogimi zaščitnimi ukrepi in protokoli. Ti zahtevajo preverjanje zdravstvenega stanja pacienta, in sicer po vprašalniku ob naročanju, na triaži ob vstopu v zdravstveni dom in ob prihodu v ambulanto. Vsaka ambulanta naroča svoje paciente, ki so zdravi, naročanje bo načrtovano v dovolj dolgih časovnih intervalih. Uporaba zaščitne maske je obvezna za vse. Pacienti morajo masko prinesti s seboj, sicer jo bodo prejeli na triaži ob vstopu v zdravstveni dom, to je pri zadnjem vhodu. Ljudi s prehladnimi znaki ali z vročino še vedno ne bodo sprejemali, obravnavajo jih v covid ambulanti v Urgentem centru Celje.

V zdravstveni dom le 5 minut pred obravnavo
Paciente bodo o terminih pregledov obveščali preko SMS sporočil ali elektronske pošte. „S tem obvestilom bodo bolniki na triaži ob vstopu dokazovali, da so naročeni. V kolikor pacienti nimajo mobilnega telefona ali e-naslova, se bodo primeri reševali sproti,“ pravijo v celjskem zdravstvenem domu in dodajajo, da bodo pacienti do dogovorjenega termina morali počakati pred vhodom v stavbo, v prostore bodo lahko vstopili 5 minut pred dogovorjenim terminom. Prihodnji teden bodo sicer začeli tudi redna cepljenja v ambulantah družinske medicine. (NS)