junij 20, 2021

KORONAVIRUS: V novem tednu novi ukrepi na prireditvah

Epidemiološka slika se umirja. Slovenija je preklicala epidemijo, ki je bila razglašena od lanskega oktobra, a ukrepi še veljajo. Aktualno dogajanje spremljamo na tej novici.

Polno cepljenih je že skoraj 600 tisoč Slovencev. (foto: Pixabay)

NEDELJA, 20. 6. 2021

SLOVENIJA - Od jutrišnjega ponedeljka začnejo veljati nova pravila pri prireditvah. Če bo več kot 100 ljudi, bo med drugih potreben pogoj PCT. Več izveš TUKAJ.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo 26 pozitivnih testov na covid-19. Spodbuden podatek je tudi, da znova ni bilo nobene smrtne žrtve. Še več številk je razvidnih v spodnji vladni grafiki. 


SOBOTA, 19. 6. 2021

SLOVENIJA - Od ponedeljka bo v Sloveniji možno izbirati cepiva proti covidu-19, saj ima Slovenija dovolj cepiva. Tako je na današnjem kongresu SDS napovedal predsednik vlade Janez Janša. Ključni cilj je doseči tak delež precepljenosti, da bo ne samo poleti, ampak tudi jeseni omogočeno normalno življenje, je dejal in pozval k odločitvi za cepljenje. V Sloveniji cepijo s cepivi štirih različnih proizvajalcev, Moderne, Pfizer in BioNTecha, AstraZenece ter Johnson & Johnson.

SAVINJSKA REGIJA 
- Padanje števila okužb je opazno tudi v naših krajih. Včeraj so namreč okužbo s covidom-19 potrdili le v štirih okoliških občinih. Po podatkih sledilnika za covid-19 imajo največ, dve novi okužbi, v Celju, po en pozitiven test pa v Šentjurju, v Žalcu in v Oplotnici.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 2237 PCR testih potrdili 84 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja 3,8 odstotkov vseh testov. Umrl je en bolnik s covidom-19. Hospitaliziran je 101 bolnik s to boleznijo. Polno cepljenih proti koronavirusu je skoraj 600 tisoč Slovencev, kar predstavlja 28 odstotkov prebivalcev.

PETEK, 18. 6. 2021

ZREČE - Občina Zreče je včeraj skupaj s cepilnim centrom - Zdravstvenim domom Slovenske Konjice izvedla prvo množično cepljenje brez naročanja tudi v Zrečah. Kot so sporočili, je bilo cepljenih skupaj 391 oseb, od tega z Pfizerjem 355 doz, od tega 46 s prvo dozo, Jensenom 17 doz in AstraZeneco 19 doz. Glede na dober odziv bodo izvedli še drugo množično cepljenje brez naročanja, in sicer v torek, 22. junija, od 10. do 12. ure in od 15. in 18. ure v telovadnici OŠ Zreče. Cepili bodo s cepivom AstraZeneca in Jensen. Občinski štab občine Zreče bo cepilnemu centru zagotovil potrebno pomoč pri organiziranju in zagotavljanju potrebne logistike. Na občini so prepričani, da je cepljenje najbolj učinkovit način, da ustavimo epidemijo in spet normalno zaživimo, zato še enkrat pozivajo vse, da izkoristijo to možnost in se v velikem številu odzovejo.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 2.409 PCR testih na okužbo z novim koronavirusom potrdili 88 okužb, je objavila vlada. Pozitivnih je bilo 3,7 odstotka testiranih. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je padlo na 92. Na bolnišničnem zdravljenju je 109 covidnih bolnikov oziroma trije manj kot dan prej, od tega 39 na intenzivni negi. Včeraj sta znova umrla dva bolnika. Po podatkih vlade je doslej covid-19 prebolelo 250.566 ljudi. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 45,6 odstotka starejših od 18 let, z drugim pa 33,6 odstotka.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj podaljšala nekatere omejitve za preprečevanje širjenja covida-19 in na novo določila, da bo od ponedeljka za javne shode in prireditve z nad 100 udeleženci veljal pogoj preboleli, cepljeni, testirani, v zaprtih prostorih je še vedno obvezna uporaba zaščitnih mask. Prav tako še vedno ostaja omejitev enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov površine. Zasebno je še vedno začasno prepovedano zbiranje oziroma druženje več kot 50 ljudi. Bo pa s ponedeljkom po vsej državi ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Njihovo obratovanje bo skoraj nemoteno, obratovalni čas bo omejen le v diskotekah in nočnih klubih, in sicer do polnoči. V nekaterih storitvah, kot so npr. storitve higienske nege, strokovno oz. poslovno izobraževanje, v igralnicah, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah, nočnih klubih in diskotekah, se bodo morali zaposleni testirati.

ČETRTEK, 17. 6. 2021

SLOVENIJA - Vlada je potrdila predlog novega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije za gospodarstvo. Kot pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, zakon gostinstvu in turizmu prinaša dodatnih 243 milijonov evrov pomoči. Dodal je, da nekaj predlogov gospodarstva v zakonu ni, ker da mora vlada skrbeti tudi za stabilnost javnih financ. Je pa v zapisu na tviterju obljubil še, da bodo zato dodatnih 30 milijonov evrov namenili iz evropskih kohezijskih sredstev. Panoga je doslej iz vseh protikoronskih zakonov dobila direktno nakazanih 705 milijonov evrov, ministrstvo pa je prav tako z razpisi podelilo 238 milijonov evrov spodbud za več kot 5000 podjetij iz panoge. Med ukrepi so tudi novi turistični boni. Zanje bo država namenila skoraj 130 milijonov evrov, z njimi pa želi izboljšati gospodarski položaj na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Do bonov bodo upravičeni vsi državljani. Mlajši od 18 let bodo prejeli bon v višini 50 evrov, polnoletnim pa bo pripadel sto evrov vreden bon. Boni bodo veljali do konca leta z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev.

SAVINJSKA REGIJA - V Savinjski regiji je po podatkih NIJZ doslej s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih okoli 94.000 prebivalcev, z vsemi potrebimi pa 67.000 – to je 26 odstotkov. Med občinami je največja precepljenost – torej z vsemi odmerki – v občinah Vransko, Solčava in Šmartno ob Paki – povsod je nad 30-odstotna. Najmanj precepljenih pa je, tudi v primerjavi z državno ravnijo, v občinah Kozje, Podčetrek in Rogatec – povsod je manj kot 18-odstotna.

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas ob 2333 PCR testih potrdili 83 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo torej 3,6 % testov. Po podatkih sledilnika za covid je v državi aktivnih 2.087 okužb. Kot pravijo vladni podatki, včeraj prvič po 11. oktobru nismo zabeležili smrtnih žrtev zaradi covida.

SLOVENIJA - Vlada bo danes predvidoma potrdila predlog novega interventnega zakona za omiljanje posledic epidemije covida-19 v gospodarstvu. Tokrat bodo največ pozornosti namenili gostinstvu in turizmu. Zakon bo prinesel tudi nove bone, ki se jih bo dalo unovčiti širše kot lanskoletne, torej tudi za gostinske, športne in kulturne storitve. Polnoletni bodo prejeli bone v vrednosti 120 evrov, mlajši pa polovico manj. Namen novega zakona je ohranjanje delovnih mest in zagotavljanje likvidnosti gospodarstva.

SREDA, 16. 6. 2021


ŠENTJUR -
Do začetka tega tedna je bilo v cepilnem centru Zdravstvenega doma Šentjur proti covidu-19 s prvim odmerkom cepljenih 5.500 ljudi, z vsemi potrebnimi pa več kot 2.800. Kot sporočajo iz doma, je precepljenost z vsemi odmerki med občani Šentjurja nekaj več kot 24-odstotna, med občani Dobja pa 20-odstotna. Za to popoldne, med 16 in 18. uro, v šentjurskem cepilnem centru pripravljajo cepljenje tudi za nenaročene. Zdravnica Irena Bohorč Gazvoda razlaga:

Predhodna prijava ni potrebna, imejte pa s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja. Pripravljenih imajo več kot tisoč odmerkov cepiva. Takšno akcijo so v Šentjurju pripravili že prejšnji teden, takrat s cepivom Pfizer, odziv je bil dober. V centru ob tem poudarjajo, da se je na cepljenje še vedno mogoče tudi prijaviti, čakalne vrste niso več tako dolge kot v začetku leta, čakalna doba je teden ali dva.

SLOVENIJA
- 118 novih okužb z novim koronavirusom so včeraj potrdili v Sloveniji. V bolnišcah se zdravi 121 covid bolnikov. Umrla je 1 okužena oseba. 


SLOVENSKA BISTRICA
- Tudi Zdravstveni dom Slovenska Bistrica v teh dneh organizira cepljenje proti covidu-19 za nenaročene, in sicer s cepivom AstraZeneca. Cepili bodo osebe, stare nad 18 let. Cepljenje nenaročenih bo še danes od 14. do 18. ure možno na cepilnem mestu na parkirišču Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica. V Makolah bo cepljenje prihodnji ponedeljek, v Oplotnici prihodnji torek, v Poljčanah bodo brez naročanja cepili prihodnjo sredo, v Slovenski Bistrici pa bo cepljenje na treh različnih lokacijah še prihodnji četrtek v gasilskih domovih Tinje, Kebelj in Šmartno na Pohorju. Občani morajo imeti s seboj zdravstveno kartico.


TOREK, 15. 6. 2021

SLOVENIJA - Vlada z jutrišnjim dnem preklicuje epidemijo covida-19. Zaradi ugodne epidemiološke slike po skoraj osmih mesecih epidemije ne bo več podaljšala. Po besedah vladne govornice za covid-19 Maje Bratuša v praksi to pomeni, da se bodo zaključile operativne aktivnosti sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v povezavi s covidom -19. Še vedno pa ostajajo v veljavi nekateri ukrepi:

Ukrepi v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo, ki izhajajo iz obstoječih KPK ukrepov bodo še naprej veljali:

Prav tako je vlada podaljšala odlog plačila kredita za podjetja v težavah in za kredite javnih skladov. Turistične bone bo mogoče uporabiti do konca letošnjega leta. Do konca leta pa velja tudi ukrep iz področja predplačil za javne sklade in javne agencije.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji odkrili 112 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 4,8 odstotka testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je 122 oseb, od tega 40 na intenzivni terapiji. Včeraj sta umrli še dve osebi  z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je padlo s 147 na 132. 

SLOVENIJA, ŠENTJUR, VELENJE - Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden napovedal dneve odprtih vrat v cepilnih centrih po vsej državi. V krajih, kjer so cepljenje proti covidu-19 za neprijavljene že organizirali, je bil odziv namreč zelo velik. Pri tem minister poziva, da na cepljenje ne odhajajte na drug konec države, pač pa počakajte, da ga organizirajo v vašem kraju. Cepiva je dovolj, poudarja. Za jutri množično cepljenje za neprijavljene sicer napoveduje Zdravstveni dom Šentjur, pripravil ga je že prejšnjo sredo. Takrat je cepil s cepivom Pfizerja, jutri popoldne med 16. in 18. uro bo cepljenje s prvim odmerkom AstraZenece. Cepljenje brez predhodnega naročanja bo tudi v Velenju, prav tako z AstraZeneco, in sicer danes med 10. in 16. uro ter še v petek dopoldne. Sicer pa se je na cepljenje po vsej državi še vedno mogoče tudi prijaviti, to storite prek aplikacije zVem.

SLOVENIJA - Danes je v naši državi najverjetneje še zadnji dan epidemije covida-19. Vlada naj bi upoštevala predlog svetovalne skupine in zaradi ugodne epidemiološke slike po skoraj osmih mesecih epidemije ne bo več podaljšala. Še vedno pa ostajajo v veljavi nekateri ukrepi. Med drugim sistem preboleli, cepljeni in testirani, ob tem nošnja mask v zaprtih javnih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah. Prav tako v veljavi ostajajo ukrepi, vezani na gospodarsko področje, kot so turistični boni in različne oblike finančne pomoči. Bo pa s koncem epidemije v gostinskih lokalih odpravljena omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci.

PONEDELJEK, 14. 6. 2021

SLOVENIJA - 
Kot je danes povedal direktor NIJZ Milan Krek, bi bila epidemiološka slika brez cepljenja bistveno hujša, saj da cepljenje pomembno zadržuje razvoj epidemije. Po njegovih predvidevanjih bo konec epidemičnega vala avgusta, zaradi novih različic pa je treba še naprej upoštevati preventivne ukrepe. Krek je dejal še, da je zaradi narave virusa, ki se zelo dobro prilagaja okolju, težko napovedovati jesenski potek epidemije. To je odvisno od pojava morebitnih novih različic virusa, pa tudi precepljenosti prebivalstva. To želijo povečati tudi z možnostjo cepljenja brez naročanja, ki bo ta teden v vseh cepilnih centrih. Za to je predvidenih okoli 150.000 odmerkov. V Sloveniji je sicer s prvim odmerkom cepljenih 37 odstotkov prebivalcev, z vsemi pa 26 odstotkov.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje se zdravi 13 covidnih bolnikov. Med njimi jih 8 potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti covidnih bolnikov v celjski bolnišnici je 485.

SLOVENIJA - Ob opravljenih 1023 PCR testih so včeraj potrdili 24 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2,3 odstotka testov. V bolnišnicah je 134 covidnih bolnikov, 42 jih potrebuje intenzivno nego. Umrli sta dve osebi.

SLOVENIJA – Do nedelje zvečer je bilo po podatkih NIJZ s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih okoli 766.000 prebivalcev Slovenije, z vsemi potrebnimi odmerki pa slabih 548.000, to je približno 26 odstotkov. Najvišji delež precepljenih imajo v občinah Osilnica (47,6 %), Kostel in Idrija, najnižjega pa v občinah Kuzma (15,8 %), Kozje in Žetale.

SLOVENIJA – Epidemiološka slika v Sloveniji se še izboljšuje. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je sedemdnevno povprečje števila novih okužb še upadlo in zdaj znaša približno 150. Tudi število covid bolnikov v bolnišnicah je vse manjše, v soboto jih je bilo 135, medtem ko jih je bilo pred tednom dni skoraj 200. Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden napovedal, da bo Slovenija ta teden verjetno preklicala epidemijo, ki sicer velja do jutrišnjega torka. To pa, kot je dodal, sicer še ne pomeni, da bodo prenehali veljati tudi vsi preventivni ukrepi.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom prejšnji teden, preverite TUKAJ.