maj 9, 2020

VIKEND in koronavirus v naših krajih

V zadnjem dnevu so v Sloveniji potrdili 3 nove okužbe z novim koronavirusom. Življenje se ob tem počasi vrača v stare tirnice, a omejitve in ukrepi še ostajajo. Še več o dogajanju izveš s klikom na novico.

Še en konec tedna je, zaznamovan z epidemijo novega koronavirusa. (Foto: Pixabay)

ŠMARJE PRI JELŠAH - Kakšno je življenje med epidemijo v družini s šestimi otroki? Gostja našega radijskega srečanja je bila Šmarčanka Ana Pavec. Prisluhni ji TUKAJ

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje nimajo več hospitaliziranega bolnika z dokazano Covid okužbo. Do nadaljnega bodo bolnike v skladu s protokolom premeščeni v ostale Covid bolnišnice. O podrobnostih preberite in prisluhnite TUKAJ.

ROGATEC - Med tremi novimi okužbami, ki so jih potrdili v zadnjem dnevu, je 1 v občini Rogatec. Tam so od začetka epidemije potrdili, da se je s covid-19 okužilo 8 občanov.

SLOVENIJA - Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od danes prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Kot pogoj za vstop morajo predložiti dokumentacijo o lastništvu.

SLOVENIJA
- Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil vprašalnik, da bi ugotovili, ali smo v Sloveniji v času epidemije COVID-19 spremenili katere izmed vedenjskih navad. Sodeluješ lahko TUKAJ.

ŽALEC - Svoja vrata je ta vikend znova odprla jama Pekel. Vodeni ogledi jame so ob sobotah in nedeljah ob 10.00, 12.00, 14.00 in 16.00 uri, od ponedeljka do petka pa ob 15.00 in 17.00 uri. Ob ogledu jame je potrebno upoštevati varnostne omejitve, kot sta nošnja maske in razdalja med obiskovalci, prav tako navodila vodnikov.

SLOVENIJA - Od jutri bo spet na voljo javni prevoz. Če ga potrebujete, so vsa priporočila in ukrepi zbrani TUKAJ. Med drugim določajo, da bodo javni prevoz lahko uporabljale osebe, ki ne kažejo znakov okužbe, treba bo spoštovati razdaljo, si razkuževati roke in nositi masko. Na številki 01 478 85 12 pa boste dobili odgovore na vsa vprašanja in dileme v zvezi z ponovnim uvajanjem javnega potniškega prometa.

SLOVENIJA - Po podatkih Vlade so v soboto v Sloveniji potrdili 3 nove okužbe s covid-19, ena oseba je umrla. Virus je doslej v Sloveniji zahteval 102 življenji.

BISTRICA OB SOTLI -
Od ponedeljka bo spet odprta pogodbena pošta v Bistrici ob Sotli. Delovala bo po rednem delovnem času, in sicer ob ponedeljkih od 8. ure do 10.30 in od 11. do 16. ure. Ob torkih in četrtkih od 8. ure do 10.30 in od 11. ure do 14.30. Ob sredah bo obisk pošte mogoč od 11. do 18. ure. Ob petkih pa od 8. 30 do 10.30 in od 11. ure do 13.30.

LAŠKO - Od ponedeljka bo parkiranje v občini Laško spet plačljivo. Voznikom, ki imate plačano dovolilnico za marec, pa sporočajo, da bo ta veljala meseca maja.

ROGAŠKA SLATINA, ROGATEC - Konec tedna je vrata zopet odprla slatinska mestna blagajna. Občinska blagajna v Rogatcu bo znova odprta od srede, 13. maja. Odprta bo od 8. do 15. ure.
Pri obisku obeh veljajo določena pravila. "Na blagajno lahko vstopa le ena stranka s predhodno najavo na telefonsko številko, ki bo na vhodnih vratih. Čakalna vrsta bo pred stavbo, zato stranke pozivamo, naj spoštujejo razdaljo dveh metrov pri čakanju v vrsti. Vstop v stavbo bo dovoljen le z uporaba zaščitne maske ter razkuževanjem rok ob vstopu," pravijo na obeh občinah.

BISTRICA OB SOTLI - Ambulanta v Bistrici ob Sotli spet izvaja nekatere zdravstvene storitve. A ob upoštevanju določenih ukrepov. Pridejo lahko le naročeni bolniki, ki morajo izpolniti vprašalnik. Če je mogoče, pozivajo, da ga izpolnite že doma. Najdete ga TUKAJ.

LAŠKO - Na raziskovanje Laškega ali po opravkih se lahko znova odpravite s kolesi iz sistema KOLESCE. Prav tako ponovno obratuje postaja pri TIC-u v Rimskih Toplicah. Pri uporabi je treba upoštevati smernice NIJZ za preprečevanje širitve okužbe s COVID-19.

Foto: Občina Laško

ŠMARJE PRI JELŠAH, ROGAŠKA SLATINA - Med epidemijo novega koronavirusa je na družabnem omrežju Facebook zaživela skupina Šmarski argo, z objavami tipične šmarske govorice. O njej smo že poročali, TUKAJ.  Podobno skupino so zdaj ustanovili še v sosednji Rogaški Slatini, najdete jo pod imenom Slat’nski argo. Več o njej pa TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji so v petek opravili 1176 testov za okužbo s koronavirusom, potrdili so štiri nove primere. Skupaj je tako doslej potrjenih 1454 okužb. Zaradi novega koronavirusa je v petek umrla ena oseba, skupaj doslej 101. V bolnišnicah se je zdravilo 43 bolnikov, intenzivno nego je potrebovalo 10 oseb, domov pa so odpustili tri bolnike, sporoča vlada. Kot kažejo podatki NIJZ je največ, 413 okuženih, iz osrednjeslovenske statistične regije, 304 so iz savinjske. Iz podravske regije je 124 okužb.

SLOVENIJA - V vladnem klicnem centru, kjer posredujejo informacije o novem koronavirusu, so v slabih dveh mesecih prejeli več kot 35.000 klicev. Dnevno se je na njih povprečno obrnilo preko 585 ljudi, prejeli pa so tudi 1095 klicev iz tujine, poroča STA. Največ klicev je bilo na začetku epidemije, ko so se dnevno zaostrovali ukrepi, pa tudi v dneh, ko so se ukrepi postopoma sproščali. V klicnem centru pa prejemajo tudi veliko pobud državljanov, povezanih z epidemijo in vladnimi ukrepi. Nekaj odlokov in zakonskih določil se je spremenilo prav zaradi teh pobud, denimo odprtje vrtnarij ter da se tistim, ki prehajajo mejo zaradi načrtovanega medicinskega posega ali pregleda, ne odredi karantena, še piše agencija.

CELJSKO - Policisti Policijske uprave Celje že ves čas epidemije opozarjajo, da dnevno obravnavajo voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola. "Na območju  Policijske postaje  Šentjur smo v petek v roku dveh ur obravnavali tri močno pijane voznike. V Dramljah smo ustavili voznika, ki je imel več kot 2 promila alkohola v krvi. V Dobju smo kontrolirali dva voznika, ki sta imela okoli 1,30 promila alkohola v krvi. Vsem  trem  smo izrekli globo v višini 1200 evrov, jim odvzeli vozniška
dovoljenja  in  prepovedali nadaljnjo vožnjo. Vsi trije so si prislužili še 18 kazenskih točk. Ponoči smo močno pijanega voznika ustavili tudi v Celju. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel več kot 1,40 promila  alkohola v krvi. Tudi njega je doletela ista sankcija kot prej omenjene kršitelje," pišejo policisti. Zato znova pozivajo, da je vožnja pod vplivom alkohola  zelo nevarna in  neodgovorna ter sporočajo, da bodo prisotnost  alkohola  pri  udeležencih  cestnega prometa bomo tudi v prihodnjih dneh dosledno preverjali.

SLOVENIJA - Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičene tudi kmečke osebe nad 65 let, ki niso prejemniki pokojnin. Med njimi so tudi kmečke ženske, ki so brez prihodkov oz. niso prejemnice pokojnin, pa tudi kmetje nad 65 let starosti, ki ne prejemajo pokojnine. Upravičenci morajo do 15. maja vložiti vlogo. Če nimajo svojega TRR računa, lahko navedejo TRR svojih otrok ali koga drugega.
Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičene osebe, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, niso upravičene do enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence, njihovi dohodki ne presegajo premoženjskega cenzusa za pridobitev pravice do varstvenega dodatka po posebnem zakonu, so dopolnile 65 let starosti ter so člani kmetije, skladno z zakonom, ki ureja kmetijstvo. Podrobnosti so zbrane TUKAJ.

PODČETRTEK - Od ponedeljka, 11. maja,bo Lekarna Podčetrtek spet odprta po običajnem pogodbenem delovnem času.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Šmarju boste v soboto lahko kupovali na lokalni tržnici. Treba pa bo upoštevati napotke, in sicer:
- dovoljena je le ena stranka pri stojnici,
- obvezna je uporaba maske,
- dosledno skrbite za higieno rok,
- upoštevajte medosebno razdaljo – najmanj 2 metra,
- blaga se ne dotikajte,
- prepovedano je zadrževanje v skupini in vsako druženje.


CELJEPokrajinski muzej Celje vas vabi na Koncert na muzejskem balkonu. Nastopila bo priznana violinistka Inga Ulokina, in sicer v soboto ob 11. uri. Prisluhnili ji boste lahko z varne razdalje, s Savinjskega nabrežja.

ŽALEC – V soboto ob 14. uri pipe znova odpira Fontana piv Zeleno zlato. Njeno odprtje so sicer načrtovali že za marec, a je odprtje zamaknila epidemija. Več o tem, kaj bo teklo iz pip v tej sezoni, preberite in prisluhnite TUKAJ.

SLOVENIJA - Veljati začenja odlok, ki ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, vendar pod posebnimi pogoji. Odredba določa, da je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh – primarni, sekundarni in terciarni – zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal. Vse ostale osebe se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije COVID-19. Izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, in mnenja razširjenih strokovnih kolegijev za posamezna zdravstvena in zobozdravstvena področja. "V ordinacije bodo lahko vstopale le zdrave osebe. Čakalnice bodo morale biti zaprte ali zaklenjene, vstop vanje bo dovoljen le naročenim osebam. Pred vstopom v čakalnico si bo treba nadeti masko in si razkužiti roke. Zdravstveno osebje bo moralo po obravnavi vsakega bolnika prostore očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, zamenjati bo moralo tudi osebno varovalno opremo. Vanjo med drugim sodita vodoodbojni plašč in zaščitni vizir ali očala," piše STA.