maj 23, 2020

VIKEND in koronavirus v naših krajih

Za nekaterimi učenci in dijaki je prvi teden vrnitve v šolo. Koliko se jih je vrnilo v šolske klopi? Vikend prinaša tudi rahljanje ukrepov na področju športa, pa tudi na lokalni ravni. In kaj še?

Dogajanje, povezano s koronavirusom, spremljamo v tej novici. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - V socialnovarstvenih zavodih bodo s ponedeljkom ponovno začeli sprejemati oskrbovance. Novi sprejemi in vračanje oskrbovancev se začne v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe. Zavodi bodo sprejemali varovance, pri katerih ni potrjena okužba. Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, pa bodo lahko nove sprejeme organizirali le, če zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim.

ROGAŠKA SLATINA - Turistični informacijski center Rogaška Slatina na Zdraviliškem trgu v ponedeljek ponovno odpira svoja vrata za turiste. V vseh prostorih bodo skladno z veljavnimi priporočili omejili število obiskovalcev in poskrbeli za vse potrebne zaščitne ukrepe, obiskovalce pa naprošajo, da v prostore vstopajo z masko ali drugo ustrezno zaščitno opremo. Ker se bodo skladno z vladnimi ukrepi dejavnosti, zlasti na področju prireditev in ostalih dejavnosti, postopoma sproščale, še naprej spremljate obvestila na spletni strani ter na družbenih omrežjih.

SLOVENIJA - V zadnjih 24 urah v Sloveniji znova niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, umrla je ena oseba. Včeraj je bilo na Covid-19 testiranih 341 ljudi. V bolnišnicah se je včeraj za to boleznijo zdravilo 18 ljudi, od tega 4 osebe na intenzivni negi. Doslej je bilo v Sloveniji na Covid-19 pozitivnih 1.468 oseb.

SOBOTA:

SLOVENIJA - Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 677 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, novih okužb ni bilo. Prav tako ni nihče umrl s covidom-19, je sporočila vlada. V Sloveniji so doslej opravili 74.419 testiranj, število potrjenih okužb ostaja pri 1.468. Iz bolnišnic so doslej v domačo oskrbo odpustili 280 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se je sicer včeraj zdravilo 19 bolnikov s covidom-19, od tega štirje na intenzivni negi. 

SLOVENIJA - Z rahljanjem protikoronskih ukrepov je zaživel tudi presejalni program Svit. Vsi, ki so vrnili izpolnjeno prijavo o prostovoljnem sodelovanju v programu in izpolnjujejo kriterije za testiranje na prikrito krvavitev v blatu, lahko pričakujejo testerje za odvzem vzorcev še ta mesec oziroma v juniju, piše na spletni strani programa. Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki Svit poteka od leta 2009. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, ki so vabljeni po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let. Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji eden najpogostejših rakov. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev, več kot 700 jih umre.

MAKOLE – Občina Makole je sporočila rok za javne razpise. »V skladu z 6. členom Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja koronavirusa je tako rok za vse objavljene razpise Občine Makole za posameznike, društva in druge organizacije 9. 6. 2020. To ne velja za razpise s področja javnega naročanja, kjer ostanejo roki nespremenjeni,« pravijo na občini.

SLOVENSKE KONJICE – Svetovalna pisarna mreže ENSVET s 1. junijem ob upoštevanju varnostnih ukrepov ponovno odpira svoja vrata. »Spletno naročanje na tej povezavi bo mogoče od naslednjega tedna s prvim možnim datumom naročanja 1. junija. Prav tako bo z naslednjim tednom možno tudi naročanje preko telefona na številki (03) 759-27-16,« so še sporočili s konjiške občine.

ŽALEC – Z uradnim koncem epidemije, ki bo 31. maja, bo prenehala veljati Začasna odredba in priporočilo o oprostitvi in znižanju plačila najemnin oz. uporabnin in obratovalnih stroškov, za katere Občina Žalec izstavi račun na podlagi pogodbe, izdane 31. marca, so zapisali na žalski občini.

SLOVENIJA – Z današnjim dnem se lahko športni programi spet izvajajo v športnih objektih in površinah za šport v naravi. Pri tem pa je še vedno potrebno upoštevati navodila NIJZ, ki so zbrala TUKAJ.

SLOVENIJA – Za učenci prve triade je prvi teden vrnitve v šolske klopi. Po podatkih ministrstva za izobraževanje je v šole prišlo 61.517 oziroma 94,7 odstotka vseh učencev prvih, drugih in tretjih razredov. Med njimi jih je bilo 57,8 odstotka tudi v podaljšanem bivanju. Skupaj z učenci pa se je v šole vrnilo 11.170 učiteljev, kar predstavlja okoli dve tretjini vseh osnovnošolskih učiteljev.
V ponedeljek pa so v šolske klopi spet sedli dijaki zaključnih letnikov, v šolo sta jih po podatkih ministrstva prišli dve tretjini.

SLOVENIJA – Vlada je včeraj zagotovila sredstva za dodatke za delo v rizičnih razmerah, ki javnim uslužbencem pripadajo v skladu s kolektivno pogodbo za javni sektor, ter dodatke za povečano obremenitev v skladu s prvim protikoronskim zakonom v višini 17,4 milijona evrov.
Dodatke bodo med drugim delili ministrstva za finance, notranje zadeve, obrambo in zdravje, policija, uprava za zaščito in reševanje, generalštab Slovenske vojske, urad za preprečevanje pranja denarja, uprava za javna plačila, Furs, inšpektorati in sodišča, še poroča STA.