september 17, 2020

Vlada zaostruje ukrepe, kakšna bodo nova pravila?

Epidemiološka slika se ne izboljšuje, zato je Vlada na današnji seji dodatno zaostrila ukrepe. Med drugim priporoča delo od doma, uporaba mask bo obvezna tudi zunaj, kjer je veliko ljudi, prav tako v šolah. Omejujejo tudi čas obratovanja gostinskih lokalov.

V Sloveniji je po po podatkih Sledilnika za Covid-19 več kot tisoč aktivnih okužb z novim koronavirusom. Vlada je že v minulih dneh napovedala zaostritev ukrepov, nekateri bodo začeli veljati že konec tega tedna, drugi v začetku prihodnjega. Vlada je ukrepe obravnavala na današnji seji, po njej je v obvestilu za javnost zapisala:

»Ker bi bilo število okužb bistveno manjše, če bi se priporočila NIJZ dosledno upoštevala, vlada zato poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb ter organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastniki in vodstva podjetij pa naj od strokovnjakov za medicino dela takoj pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve COVID-19 okužb v podjetju ter pravočasno uvedejo vse svetovane preventivne ukrepe.

Vlada je na seji sprejela več priporočil, in sicer priporočilo o delu od doma, če slednje omogoča delovni proces in da se, če je to mogoče, uvede sistem kolobarjenja. Da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk. Da sami omejimo nenujne stike in svoje obiske v trgovinah ter ostalih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno.

Vlada je danes tudi sklenila, da bo potrebno ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pristojno ministrstvo bo pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.

Vlada pripravlja tudi več ukrepov usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb za primer, ko bi se njihovo število še naprej povečevalo. Pripravljeni bodo ukrepi, vezani na delovanje mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov, s ciljem zaščite najbolj ranljivega dela populacije. V pripravi so tudi ukrepi vezani na dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb.

Že ta konec tedna bodo pričele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Nošnja mask bo tako obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske.

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00.

Prihodnji teden bodo razširjene tudi bolnišnične kapacitete, in sicer za najmanj 50 postelj za COVID-19 bolnike na eni lokaciji.

Vlada prav tako pripravlja tudi spremembe vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah ter tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU.«

Nekaj podrobnosti je na novinarski konferenci po seji Vlade predstavil vladni govorec Jelko Kacin. Prisluhnite mu TUKAJ. (AD)