marec 3, 2022

VPOGLED: Če opazimo nasilje in nanj opozorimo, lahko rešimo življenje

Društvo SOS telefon že več kot 30 let pomaga ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja v družini. O tem, kako prepoznati nasilje in kako ga premagati, smo v Vpogledu povprašali predsednico društva.

Nasilje se nikoli ne začne s klofuto na prvem zmenku, ampak vedno potiho in postopno, opozarja naša sogovornica. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Nasilje v družini je lahko fizično, psihično, ekonomsko ali spolno, žrtve pa potrebujejo ustrezno pomoč, da se izvijejo iz primeža takšnega okolja, poudarja predsednica Društva SOS telefon, ki deluje tudi v Celju, Maja Plaz. Večkrat ga je težko prepoznati, saj se stopnjuje potiho in postopoma, opozarja ter dodaja, kako pomembno je, da na družinsko nasilje opozori tudi okolica. Žrtve tega marsikdaj ne zmorejo same, pomoč družine, prijateljev ali sosedov lahko tako reši življenje, pravi Plazova. Kako prepoznati nasilje v družini, zakaj žrtve same o tem težko spregovorijo, kje in kako poiskati pomoč ter kako žrtvam pomagati, slišite v spodnjem pogovoru.

Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.