april 7, 2022

VPOGLED: Helikopter danes vozi krompir na Kredarico, jutri rešuje

Reševalci so si pred skoraj 30 leti prizadevali za reševalni motor, kasneje za boljša reševalna vozila, zdaj pa pozivajo državo, naj zagotovi urejeno delovanje helikopterske nujne medicinske pomoči. Na kaj opozarjajo in kako bi to področje lahko rešili?

Robert Sabol ima v tujini pridobljen evropski certifikat za helikopterskega reševalca, trenutno pa je del ekipe nujne medicinske pomoči v UKC Ljubljana. (Foto: osebni arhiv)

Kot opozarja eden od pobudnikov, reševalec Robert Sabol, imamo v Sloveniji le en vojaški helikopter, ki se uporablja za gašenje, gorsko reševalno službo, helikoptersko nujno medicinsko pomoč, prevoz inkubatorja in za določene bolnišnične prevoze. Dobi ga tisti, ki ga prvi naroči. Pri tem Sabol poudarja, da je to, da helikoper ni namenjen le eni dejavnosti, velik problem, saj se z njim na vojaške vaje vozijo vojaki s svojimi psi, z njim na Kredarico vozijo hrano in pijačo, aktivirajo pa ga tudi, ko nekdo potrebuje nujno pomoč. "Tudi za prevoz bolnikov po cesti bi lahko uporabljali kombi zelenjavarja, na tla bi lahko fiksirali nosila. A se verjetno strinjamo, da to ni reševalno vozilo," za primerjavo pove Sabol. Pri tem pa opozarja še, da kljub majhnosti države vsi njeni deli niso v enakovrednem položaju pri zagotavljanju pomoči s helikopterjem, ponoči te službe v naši državi ni nikjer. Zato Sabol in drugi podporniki ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči državo pozivajo, naj zagotovi tri baze, od koder bi na pomoč lahko poleteli helikopterji. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku pogovora. (TMG)

Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.