januar 24, 2020

Z dobrodelnostjo Šentjurčanov do novega defibrilatorja

V Varstveno delovnem centru Šentjur so bogatejši za defibrilator in tekaško stezo. Novi pridobitvi sta plod sodelovanja Šentjurčanov v novembrski vseslovenski akciji Manj svečk za manj grobov. Z novostima je pridobila celotna lokalna skupnost.

Za boljše zdravje in daljšo gibljivost
V sklopu vseslovenske akcije Manj svečk za manj grobov so novembra pri šentjurskem pokopališču ljudi spodbujali, naj denar namesto za kupe sveč raje namenijo v dobrodelne namene. Zbrali so skoraj 2.000 evrov. Koordinatorica akcije Mihaela Rožej ob tem dodaja:Defibrilator je nameščen pri vhodu v Varstveno delovni center Šentjur.

Ker je bilo denarja dovolj le za uresničitev ene želje, so k donacijam pozvali še nekatera šenjurska podjetja, ki so se z veseljem odzvala. Tako so lahko nabavili aparat za pomoč pri zastoju srca ter tekaško stezo. Obe so to dopoldne predali v varstvo in uporabo šentjurski enoti Varstveno delovnega centra Šentjur. Kaj zanje pomenita novosti, razlaga direktor Leon Štemberger:Uporabniki VDC Šentjur so nad novo tekaško stezo navdušeni.

Slovesno predajo novosti so pospremili s plesom.

Strah pred defibrilatorjem je odveč
Naprava za pomoč pri srčnem zastoju ni namenjena samo Varstveno delovnemu centru Šentjur, pač pa vsem, ki v okolici živijo ali delajo. Pripravili so tudi predstavitev, kako jo uporabljati. Mnogi se še vedno bojijo, zato Andreja Tisel iz šentjurske območne enote Rdečega križa svetuje:Po slovesni predaji novosti sta člana šentjurskega Rdečega križa pripravila prikaz oživljanja in uporabe defibrilatorja.

Na Šentjurskem, v občinah Šentjur in Dobje, je sicer trenutno 21 defibrilatorjev, v kratkem bodo dva namestili še v Domu starejših Šentjur in v Ipavčevem kulturnem centru. (NS)

Zemljevid defibrilatorjev na Šentjurskem.