januar 24, 2020

Z dobrodelnostjo Šentjurčanov do novega defibrilatorja

V Varstveno delovnem centru Šentjur so bogatejši za defibrilator in tekaško stezo. Novi pridobitvi sta plod sodelovanja Šentjurčanov v novembrski vseslovenski akciji Manj svečk za manj grobov. Z novostima je pridobila celotna lokalna skupnost.

Defibrilator je naprava, ki ob srčnem zastoju lahko reši življenje. Strokovnjaki pravijo, da nas ne sme biti strah ga uporabiti. Naprava vodi, le slediti moramo navodilom. (Foto: Radio Štajerski val)

Za boljše zdravje in daljšo gibljivost
V sklopu vseslovenske akcije Manj svečk za manj grobov so novembra pri šentjurskem pokopališču ljudi spodbujali, naj denar namesto za kupe sveč raje namenijo v dobrodelne namene. Zbrali so skoraj 2.000 evrov. Koordinatorica akcije Mihaela Rožej ob tem dodaja:



Defibrilator je nameščen pri vhodu v Varstveno delovni center Šentjur.

Ker je bilo denarja dovolj le za uresničitev ene želje, so k donacijam pozvali še nekatera šenjurska podjetja, ki so se z veseljem odzvala. Tako so lahko nabavili aparat za pomoč pri zastoju srca ter tekaško stezo. Obe so to dopoldne predali v varstvo in uporabo šentjurski enoti Varstveno delovnega centra Šentjur. Kaj zanje pomenita novosti, razlaga direktor Leon Štemberger:



Uporabniki VDC Šentjur so nad novo tekaško stezo navdušeni.

Slovesno predajo novosti so pospremili s plesom.

Strah pred defibrilatorjem je odveč
Naprava za pomoč pri srčnem zastoju ni namenjena samo Varstveno delovnemu centru Šentjur, pač pa vsem, ki v okolici živijo ali delajo. Pripravili so tudi predstavitev, kako jo uporabljati. Mnogi se še vedno bojijo, zato Andreja Tisel iz šentjurske območne enote Rdečega križa svetuje:



Po slovesni predaji novosti sta člana šentjurskega Rdečega križa pripravila prikaz oživljanja in uporabe defibrilatorja.

Na Šentjurskem, v občinah Šentjur in Dobje, je sicer trenutno 21 defibrilatorjev, v kratkem bodo dva namestili še v Domu starejših Šentjur in v Ipavčevem kulturnem centru. (NS)

Zemljevid defibrilatorjev na Šentjurskem.