november 15, 2018

Jejmo lokalno in zdravo hrano!

Jutrišnji petek bo dan slovenske hrane ter dan za tradicionalni slovenski zajtrk. Vsaj jutri si ga privoščite, če si ga sicer ne. Na dan slovenske hrane namreč poudarjamo pomen lokalno pridelane ali predelane hrane, ki je bolj hranljiva in okusna ter bolj zdrava od tiste, ki jo pripeljejo iz oddaljenih krajev ali celo z drugega konca sveta.

Takole so lani dan slovenske hrane obeležili v enem od celjskih vrtcev. (Foto: MO Celje)

Zdravje, varovanje okolja, ohranjanje delovnih mest
Dan slovenske hrane obeležujemo že šesto leto, vsak tretji petek v novembru. Glavni namen je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Je bolj zdrava, prav tako s takšnimi nakupi podpiramo slovenske pridelovalce in predelovalce, odgovorni pa smo tudi do okolja, saj lokalno pridelana živila ne prepotujejo polovice sveta. „Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva,“ ob dnevu slovenske hrane pravijo na ministrstvu za kmetijstvo.

Na zajtrk v šentjurski center za krepitev zdravja
V okviru dneva slovenske hrane je vsako leto tudi akcija tradicionalni slovenski zajtrk. Nastala je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, njen glavni namen pa je osveščanje mladih. Tako bodo v vrtcih in šolah za petkov zajtrk izključno slovenska, lokalna živila. Akciji se pridružujejo tudi v nekaterih drugih zavodih, pa tudi podjetjih, lahko pa se ji pridružite tudi vi, vaš zajtrk naj sestavljajo polnozrnat kruh, maslo in med ter mleko in jabolko. Na tradicionalni slovenski zajtrk vas vabijo tudi v šentjurski center za krepitev zdravja, kjer ob jutrišnjem dnevu slovenske hrane pripravljajo še ostalo pestro dogajanje. Več o dogodku, o pomenu lokalne hrane in o naših prehranjevalnih navadah na sploh, se je Anja Deučman pogovarjala z dietetičarko centra, ki ga najdete na šentjurskem Mestnem trgu, Blaženko Kranjec. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Pogovor z Blaženko Kranjec