junij 9, 2021

Začenja se kolesarska dirka Po Sloveniji

Danes se začenja petdnevna 27. kolesarska dirka Po Sloveniji. Vrhunski kolesarji – med njimi tudi Tadej Pogačar – bodo vozili tudi po naših krajih. Današnja prva etapa bo od Ptuja do Rogaške Slatine.

Takole so kolesarji v minulih letih že drveli po šentjurskih cestah. (Foto: Štajerski val)

Televizijski prenos z oglaševanjem Slovenije
Dirka je izjemna priložnost za promocijo Slovenije, saj jo bo poleg nacionalne RTV prenašal tudi Eurosport. "Neposredni prenos dirke v skupnem trajanju 10 ur na Eurosport 1 in Eurosport 2 ter na eurosport.com, vsebinski prispevki o dirki in Sloveniji na spletnih straneh tega medijskega velikana, oglaševanje s televizijskimi oglasi Slovenije in destinacij ter 3 milijoni prikaznih spletnih pasic bo turistično ponudbo, naravne in kulturne znamenitosti naše dežele približalo milijonom ljubiteljev aktivnih počitnic," pred petdnevno dirko pravi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

Kod bo kolesarje vodila pot?
Kar tri od petih etap bodo tudi po naših krajih. Na današnji prvi bodo kolesarji startali na Ptuju, pot jih bo med drugim vodila mimo Lenarta, Šentilja, Maribora, Slovenske Bistrice, Šmarja pri Jelšah, Sodne vasi in mimo Vonarja v Rogaško Slatino, kjer bodo naredili še 12 kilometrov in zatem prečkali ciljno črto.

Na drugi, četrtkovi etapi, se bodo na pot podali v Žalcu in med drugim vozili mimo Šentruperta, Polzele, Velenja, Mozirja, Vranskega in Šempetra nazaj v Žalec ter nato mimo Celja, Štor in Šentjurja na vrh Svetine, ki bo najvišja točka letošnje dirke, in na Celjsko kočo, od koder bo spust v Celje ter nato ciljni vzpon na Celjski grad.
Tudi letos se bodo kolesarji na četrtkovi, drugi etapi, peljali mimo Štajerskega vala, a tokrat v drugo smer. (Foto: Štajerski val)

Tudi tretja etapa bo delno po naših krajih. Začeli jo bodo v Brežicah in končali v Krškem, spodbujali jih boste lahko tudi v Bistrici ob Sotli, Virštanju, Kozjem in Podsredi.

Četrta etapa bo od Ajdovščine do Nove Gorice, zadnja, peta, v nedeljo, pa od Ljubljane do Novega mesta.

Najhitrejšim replika najstarejšega kolesa
Skupaj bodo kolesarji iz 19 ekip, med katerimi so štiri ekipe svetovne serije UCI World Tour, v boju za zmagovalno zeleno majico prevozili več kot 800 kilometrov, trije najboljši kolesarji v generalni razvrstitvi pa bodo ob koncu med drugim prejeli posebne trofeje - replike najstarejšega znanega, 5.200 let starega lesenega kolesa, ki so ga našli na Ljubljanskem barju.

Zaradi dirke bodo zapore posameznih cest in ulic, zato bo za volanom, če boste na cestah, po katerih bo vozila kolesarska karavana, bo zato potrebne nekaj potrpežljivosti. Vse, ki boste za kolesarje navijali ob cestah, pa organizatorji pozivajo k upoštevanju vseh navijaških pravil, pa tudi pravil za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Podrobneje potek in časovnico etap najdete TUKAJ, preberite in prisluhnite pa tudi, kaj so o kolesarski dirki Po Sloveniji povedali na njeni predstavitvi v Rogaški Slatini, prispevek najdete TUKAJ. (AD)