marec 7, 2020

Zaradi koronavirusa prepovedane množične prireditve

Število potrjenih primerov koronavirusa se povečuje, zato Ministrstvo za zdravje sprejema dodatne preventivne ukrepe. Do nadaljnjega so prepovedane večje prireditve v zaprtih prostorih, sklep je začel veljati ob 19. uri.

Koronavirus ne ogroža le zdravja, pač pa povzroča tudi gospodarsko škodo. Koliko dogodkov bo odpovedanih? (Foto: Pixabay)

Kjer je več kot 500 ljudi
Stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa – do sobote do 14. ure je bilo potrjenih 12 primerov – se povečuje, zato bo minister za zdravje Aleš Šabeder podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev po vsej državi. "Z odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Ta odredba začne veljati danes od 19. ure dalje," je pravkar sporočilo Ministrstvo za zdravje, ki ob tem dodaja: "Priporočamo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi." Država bo kasneje, če bo to potrebno, ukrepe uvedla še za dogodke na prostem.

Zaradi koronavirusa tako med drugim nocoj ne bo velikega koncerta Andree Boccelija v ljubljanskih Stožicah. Prav tako bo nov termin koncerta iskala skupina iz Rogatca Mi2, ki bi morala nocoj nastopiti v ljubljanskem Cankarjevem domu. Tudi v naših krajih so za ta vikend napovedani številni dogodki, o odpovedi katerega od njih nas organizatorji še niso obvestili. Ker so sklep ministrstva šele uradno objavili, je pričakovati, da večine nocojšnjih dogodkov še ne bodo odpovedali.

V ponedeljek bo zasedal Svet za nacionalno varnost
Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je ob tem na Twitterju napovedal, da bo zaradi razmer in poziva zdravstvenega ministrstva ter NIJZ-ja za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek je sicer na današnji novinarski konferenci dejala, da gre pri vseh 12 primerih okužb za uvoz virusa v slovenijo, da so se torej vsi okužili v tujini ali pa v tesnem stiku z nekom, ki je potoval. Vsi, ki so hospitalizirani, so sicer v stabilnem stanju, nobeden se ne zdravi za pljučnico ali zaradi kritičnega stanja.

Aktualno dogajanje v povezavi s koronavirusom lahko spremljate TUKAJ. (AD)