oktober 29, 2020

Zdravilišča letos brez počitniškega vrveža

Jesenske počitnice letos minevajo tudi brez obiskov naravnih zdravilišč. Tam so v minulih letih beležili živahen vrvež družin. Kako novi ukrepi vplivajo na zdravilišča in v kaj si lahko obetajo od izjem, ki veljajo za sprejemanje gostov, smo se pogovarjali z direktorjem Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztokom Altbauerjem.

Zdravilišča letos brez počitniškega vrveža

V tednu jesenskih počitnic so že nekaj let dobre rezultate beležila slovenska naravna zdravilišča. V preteklih letih so v njih prevladovali domači gostje, lani je bilo sicer 52 odstotkov tujih in 48 odstotkov domačih. Letos se je to razmerje že poleti povsem porušilo – v poletnih mesecih je bilo kar 90 odstotkov domačih gostov, tudi zaradi koriščenja turističnih bonov. So pa, kot pravi direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer, za jesenske mesece pričakovali celo boljšo zasedenost kot minula leta, in to prav zaradi domačih gostov, ki bi koristili turistične bone.

A vlada je zaradi slabšanja epidemiološke slike tik pred jesenskimi počitnicami sprejela nove, strožje ukrepe, ki so prinesli tudi zapiranje namestitvenih kapacitet. Tudi slovenska naravna zdravilišča so zaprla vse nastanitvene kapacitete, razen tistih, namenjenih zdraviliškemu zdravljenju, gostje so morali predčasno domov.

Kdaj bodo ljudje lahko šli v zdravilišča in kdaj bodo to spet želeli?
Ukrep ne prizadene samo naravnih zdravilišč, ampak celotno slovensko turistično gospodarstvo, ob tem pravi Altbauer. "V normalnih razmerah bi ta teden beležili živahen vrvež družin. A se zavedamo, da je zdravje na prvem mestu in se moramo soočiti z novo stvarnostjo," dodaja. Posledice pa bodo po njegovih besedah finančne in socialne. Veliko delavcev v hotelih je na čakanju, zato bodo z negotovostjo čakali umiritev situacije, ki bi omogočila ponovno odpiranje hotelov. A pravi še:

Prav tako dodatne skrbi povzdroča dejstvo, da nihče ne ve, kdaj bi se epidemiološka slika lahko izboljšala do te mere, da bodo hoteli lahko spet sprejeli goste. Kako dolgo zaprtje pa lahko ponudniki prenesejo?

Poslovneži in športniki niso dovolj
Pri zaprtju namestitvenih obratov sicer velja nekaj izjem – še vedno lahko sprejemajo goste, ki namestitev potrebujejo iz poslovnih razlogov, športne ekipe. Zdravilišča pa lahko še naprej nudijo zdraviliško zdravljenje. To je edino, kar trenutno poteka v 13 članicah Skupnosti naravnih zdravilišč. A takšen zdraviliški turizem ponuja le desetino tega, kar bi predstavljalo polno obratovanje, poudarja Altbauer. Pri tem razmišlja:

Zato vse poziva k odgovornemu ravnanju, da se širjenje virusa umiri ter lahko čim bolj normalno zaživi tudi gospodarstvo. Ker pa se je možnost koriščenja bonov zaradi zapiranja države povsem prekinila, zato Altbauer pozdravlja napovedi države, da bi turistične bone podaljšala še za prihodnje leto. (TMG, na fotografiji Terme Olimia, foto: Štajerski val)