november 15, 2016

Zdravniki nadaljujejo stavko

Zdravniški sindikat Fides je odložil zaostritev stavke, zato bodo zdravniki še naprej stavkali v obliki omejitve dela na 40 ur tedensko. V celjski bolnišnici bodo kljub enaki organizaciji dela število operacij in pregledov v prihodnjih dneh dodatno zmajšali.

Zdravniki bodo nadaljevali »mehko« stavko, zdaj je na potezi vlada

30 odstotkov manj operacij
Delo zdravnikov v Splošni bolnišnici Celje bo tudi v prihodnjih dneh omejeno na 40 ur tedensko, na ta račun bodo odpadle nekatere nenujne operacije in pregledi. » Prve dneve stavke bil izpad v naši bolnišnici manjši od pričakovanega, saj je odpadlo približno 20 odstotkov operativnih posegov in nekaj specialističnih ambulantnih obravnav. V prihodnjih dneh pa bo pri takšni organizaciji dela po predvidevanjih okoli 30 odstotkov manj opravljenih operacij in okoli 20 odstotkov manj obravnavanih pacientov na specialistično ambulantnem delu tako kirurškega kot internističnega področja. V skladu z načrtom bo zagotovljeno izvajanje dela na pediatričnem in ginekološkem področju, kjer se bo v manjšem obsegu zmanjšal dispanzerski del programa. Na skupnih področjih bo delo predvidoma potekalo brez motenj,« so sporočili iz bolnišnice in dodali, da bo v času stavke v bolnišnici še najprej zagotovljeno delo na urgencah, dobro bo poskrbljeno tudi za otroke do 18. leta starosti ter starejše od 65 let, paciente z infekcijami in poškodbami.  

Kaj bo ob morebitni zaostritvi stavke?
Zaostritve stavke za zdaj torej ne bo, lahko pa se zgodi prihodnji teden. Če se vlada in Fides ne bosta uspela uskladiti, bodo tudi v celjski bolnišnici začeli stavkati tako, da bodo opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jim jih v času stavke nalaga zakonodaja. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. Upajo, da bo vlada ugodila zahtevi Fidesa o izločitvi iz plačnega sistema javnega sektorja. V tem primeru bodo tako kot v ostalih slovenskih bolnišnicah stavko zamrznili za dva meseca. Odgovor bo znan do konca tedna. (SP)