Zdravniki začenjajo stavko

08.11.2016

Zdravniki bodo med stavko delali 40 ur na teden. Kako dolgo bodo stavkali, bo odvisno od nadaljnjih pogajanj z vlado.

Zdravniški sindikat Fides in vladni predstavniki niso sklenili dogovora. Na različnih bregovih ostajajo predvsem glede plačnega sistema. Zdravniki danes tako začenjajo napovedano stavko. Kako jo bo občutiti v celjski bolnišnici?

Delali bodo 40 ur na teden
Stavka se začenja v torek ob 7-ih zjutraj, potekala bo tako, da bodo zdravniki delali 40 ur na teden. Po besedah predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina so ponekod že organizirali stavkovne zbore, drugod jih še bodo. Organizacija dela v posameznih bolnišnicah in zdravstvenih domovih bo odvisna od tega, koliko zdravnikov se bo pridružilo stavki.

Za nujno oskrbo poskrbljeno
V največji bolnišnici v celjski zdravstveni regiji, v Splošni bolnišnici Celje, poudarjajo, da bo kljub stavki zagotovljena nemotena oskrba v urgentnem centru. Prav tako bodo zdravniki opravljali vse naloge, ki jih v času stavke opredeljuje zakonodaja, poskrbljeno bo torej za otroke in starejše, za bolnike z infekcijami, za poškodovance.

Zaradi stavke podaljšanje čakalnih dob
V vodstvu bolnišnice pravijo, da bo stavka gotovo podaljšala čakalne dobe. »Po trenutnih predvidevanjih bo za okoli 30 odstotkov omejeno delo v operacijskih dvoranah, zaradi razpoložljivih timov anestezije, za okoli 20 odstotkov bo zmanjšano ambulantno delo na internističnem ambulantnem področju in za okoli 20 odstotkov na operativnem ambulantnem področju. V skladu z načrtom je zagotovljeno izvajanje dela na pediatričnem in ginekološkem področju, kjer se bo v manjšem obsegu zmanjšal dispanzerski del programa. Na skupnih področjih bo delo predvidoma potekalo brez motenj,« so nam sporočili iz celjske bolnišnice.

O morebitni odpovedi pregleda boste obveščeni
Dodali so še, da bolnikov do včerajšnje dokončne odločitve o stavki niso prenaročali. Termin so odpovedali le nekaterim, ki so bili naročeni na torkov popoldanski operativni program. Zdaj, ko so zdravniki napovedi o stavki uresničili, bodo, kot so zapisali v bolnišnici, bolnike začeli takoj obveščati o prestavitvi datuma operacije ali pregleda. Med stavko lahko informacije o pregledu dobite pri medicinski sestri v specialistični ambulanti, kamor ste napoteni. (AD)
Štajerski val v sliki