november 8, 2016

Zdravniki začenjajo stavko

Zdravniški sindikat Fides in vladni predstavniki niso sklenili dogovora. Na različnih bregovih ostajajo predvsem glede plačnega sistema. Zdravniki danes tako začenjajo napovedano stavko. Kako jo bo občutiti v celjski bolnišnici?

Zdravniki bodo med stavko delali 40 ur na teden. Kako dolgo bodo stavkali, bo odvisno od nadaljnjih pogajanj z vlado.

Delali bodo 40 ur na teden
Stavka se začenja v torek ob 7-ih zjutraj, potekala bo tako, da bodo zdravniki delali 40 ur na teden. Po besedah predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina so ponekod že organizirali stavkovne zbore, drugod jih še bodo. Organizacija dela v posameznih bolnišnicah in zdravstvenih domovih bo odvisna od tega, koliko zdravnikov se bo pridružilo stavki.

Za nujno oskrbo poskrbljeno
V največji bolnišnici v celjski zdravstveni regiji, v Splošni bolnišnici Celje, poudarjajo, da bo kljub stavki zagotovljena nemotena oskrba v urgentnem centru. Prav tako bodo zdravniki opravljali vse naloge, ki jih v času stavke opredeljuje zakonodaja, poskrbljeno bo torej za otroke in starejše, za bolnike z infekcijami, za poškodovance.

Zaradi stavke podaljšanje čakalnih dob
V vodstvu bolnišnice pravijo, da bo stavka gotovo podaljšala čakalne dobe. »Po trenutnih predvidevanjih bo za okoli 30 odstotkov omejeno delo v operacijskih dvoranah, zaradi razpoložljivih timov anestezije, za okoli 20 odstotkov bo zmanjšano ambulantno delo na internističnem ambulantnem področju in za okoli 20 odstotkov na operativnem ambulantnem področju. V skladu z načrtom je zagotovljeno izvajanje dela na pediatričnem in ginekološkem področju, kjer se bo v manjšem obsegu zmanjšal dispanzerski del programa. Na skupnih področjih bo delo predvidoma potekalo brez motenj,« so nam sporočili iz celjske bolnišnice.

O morebitni odpovedi pregleda boste obveščeni
Dodali so še, da bolnikov do včerajšnje dokončne odločitve o stavki niso prenaročali. Termin so odpovedali le nekaterim, ki so bili naročeni na torkov popoldanski operativni program. Zdaj, ko so zdravniki napovedi o stavki uresničili, bodo, kot so zapisali v bolnišnici, bolnike začeli takoj obveščati o prestavitvi datuma operacije ali pregleda. Med stavko lahko informacije o pregledu dobite pri medicinski sestri v specialistični ambulanti, kamor ste napoteni. (AD)