oktober 12, 2016

Zdravstveni denar znova celjski občini

Celjska občina bo proračun za leto 2017 znova obogatila z delom presežka Zdravstvenega doma Celje. Lani mu je kot ustanoviteljica s sprejetim odlokom odvzela slaba 1,3 milijona evrov, letos je denarja za slabih 170 tisočakov.

170 tisočakov bo celjska občina razporedila v proračunu za prihodnje leto.

Razprava manj burna kot lani
Če je lansko sprejemanje odloka o prenosu presežka celjskega zdravstvenega doma pospremila žolčna razprava nekaterih mestnih svetnikov in vodstva javnega zavoda, pa tokrat ni bilo tako. K predlogu, da se omenjeni odlok ne sprejme, je pozvala svetniška skupina SMC. »Ne gre samo za to, da zdravstveni dom oslabimo za teh 170 tisoč evrov. Gre za to, da je hotel zdravstveni dom z denarjem, ki ga je z gospodarnim delovanjem privarčeval čez leta, financirati prizidek za lastne potrebe. Občina je videla, da denar je, zato ga je vzela zdravstvenemu domu, v zameno pa ponudila prostore na Gregorčičevi 6, ki za zdravstveno dejavnost niso primerni,« je povedal svetnik SMC Dejan Žohar. Na očitke, da občina zdravstvenemu domu jemlje prepotrebni denar, se je odzval tudi župan Bojan Šrot: »Denar, ki ga nameravamo prenesti v proračun Mestne občine Celje, je denar, zaslužen s tržno dejavnostjo in ni povezan z javno službo zdravstvenega doma. To je denar, ki ga je zdravstveni dom zaslužil s pobranimi najemninami za prostore, ki so v občinski lasti.«

Je zdravstveni dom v škripcih?
Da občina denar jemlje neupravičeno, je na seji mestnega sveta izpostavila tudi članica Sveta zavoda Zdravstvenega doma Celje in svetnica DeSUS-a Štefanija Presker: »Letošnja polletna bilanca Zdravstvenega doma Celje je slaba, slaba je tudi realizacija. Tudi zato je Svet zavoda občino Celje pozval, naj presežka zdravstvenega doma ne prenese v proračun občine.« Svet zavoda Zdravstvenega doma se je sicer ob sprejemanju finančnega načrta za letošnje leto strinjal, da občina omenjeni denar prenese, a to je bilo, kot pravi Preskerjeva, preden so vedeli, kakšne bodo številke. Zdravstveni dom Celje kljub temu najverjetneje leta ne bo končal z izgubo.

Vodstva tokrat ni bilo
Seje mestnega sveta, na kateri so se svetniki odločali o prenosu presežka celjskega zdravstvenega doma, se tokrat ni udeležilo vodstvo zdravstvenega doma. Na koncu je bil, kljub nasprotovanju nekaterih svetnikov, odlok sprejet. Zanj je glasovalo 17 svetnikov, 10 jih je bilo proti. (NS)