junij 10, 2015

Združenje prijateljev slepih Slovenije praznuje

9. junija pred enajstimi leti so v Celju ustanovili Združenje prijateljev slepih Slovenije. Združuje posameznike, ki jim ni vseeno, kako živijo slepi in slabovidni ter kako se vključujejo v družbo.

Simbol slepih in slabovidnih je bela palica. Mednarodni dan slepih in slabovidnih sicer obeležujemo 15. oktobra.

Število članov vsako leto narašča
Združenje prijateljev slepih Slovenije je pred več kot desetletjem nastalo na pobudo Zvonka Perliča, ki ga je bolezen prikrajšala za vid. Potem, ko se mu je življenje obrnilo na glavo, je spoznal, da se slepi prevečkrat gibljejo le v svojem zaprtem krogu, da so ustanove, ki se ukvarjajo s slepimi, preveč okostenele in da so polnočutni premalo podučeni o življenju in delu slepih ljudi ter o slepoti na splošno. Zato se je združil s posamezniki, ki so delili podobno mnenje kot on, in ustanovil Združenje prijateljev slepih Slovenije. Združenje danes šteje okoli 250 članov iz vse Slovenije, vsako leto pa se jim pridruži več podpornikov.

S projekti proti stereotipom
Člani združenja, ki ima sedež v Celju, so zelo aktivni. Med njihovimi največjimi projekti so ozaveščanje učencev o slepoti, srečanje slepih in slabovidnih pesnikov in pisateljev ter čarobni december. Sodelujejo tudi s Pedagoško fakulteto univerze na Primorskem ter z Muzejem novejše zgodovine Celje, s katerima sodelujejo pri postavitvi stalne razstave igrač, družabnih iger in učnih pripomočkov za slepe v Hermanovem brlogu. Z razstavo gostujejo po vsej Sloveniji, trenutno tudi v najstarejši knjižnici na Hrvaškem v Zagrebu. Ambiciozni so tudi njihovi načrti za prihodnost. Ker si želijo, da bi polnočuteči bolje spoznali vsakdan tistih, ki ne vidijo, si želijo izdati posebno brušuro. Avtorici sta dr. Aksinija Kermauner in dr. Ingrid Žolgar, naslovili pa sta jo 10 zmot in 10 resnic o slepoti in slabovidnosti. Izšla bo v deset tisoč izvodih in bo na voljo v vseh javnih ustanovah, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. (NS)