februar 27, 2019

Že 15 let v programu, a ceste Dramlje-Šentjur še vedno ni

Obsotelje in Kozjansko že dolgo čaka navezovalno cesto Dramlje–Šentjur. Mineva 15 let, kar je država projekt uvrstila v Nacionalni program izgradnje avtocest v RS, ceste pa še vedno ni. Tudi še ni znano, kdaj bo. Na to temo so se v Šentjurju danes sestali župani občin subregije Kozjansko in Obsotelje.

Kdaj bo konec takšnih kolon skozi center Šentjurja? (Foto: Štajerski val)

Za manj gneče in hitrejšo pot
Navezovalna cesta Dramlje–Šentjur je izjemnega pomena. Ne le za mesto Šentjur, ki bi ga razbremenila gostega in težkega prometa, pač pa za celotno Kozjansko in Obsotelje, saj bi pomembno skrajšala potovalni čas od avtoceste. „Po 15 letih župani glede na napovedane aktivnosti izražamo zmerni optimizem, da se navezovalna cesta vendarle izvede, saj je Ministrstvo RS za infrastrukturo konec leta 2018 sprejelo sklep o potrditvi Predinvesticijske zasnove za projekt Navezovalna cesta Dramlje – Šentjur,“ so po današnjem sestanku sporočili župani občin Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Kozje, Rogatec, Rogaška Slatina, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Dobje in Sevnica. Ob tem so spomnili, da so s skupnimi dokumenti že večkrat izrazili podporo projektu.

Predvidena trasa 8 kilometrov dolge navezovalne ceste Dramlje-Šentjur. Vodila bo skozi Kameno, na obstoječo regionalno cesto Šentjur-Šmarje se bo priključila vzhodno od Šolskega centra Šentjur.  

Ključna razvojna, strateška in infrastrukturna prioriteta
Državo, pristojno ministrstvo in direkcijo za infrastrukturo župani ob tem pozivajo, naj zagotovijo sredstva in pogoje za izgradnjo ceste v čim krajšem možnem času. „Predlagamo in si bomo po svojih močeh tudi kot lokalne skupnosti in regija prizadevali, da se projekt navezovalne ceste uvrsti na listo A prednostnega programa za uvrstitev v naslednjo finančno perspektivo 2021–2027,“ so še zapisali po sestanku ter dodali, da ostaja navezovalna cesta Dramlje–Šentjur za njih ključna razvojna, strateška ter infrastrukturna prioriteta. (AD)